אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השכנה של רעננה דורשת נתח מאזור התעסוקה  תוכנית בניה חדשה ברחוב ויצמן פינת רחוב גולדה מאיר, רעננה | צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

השכנה של רעננה דורשת נתח מאזור התעסוקה

הקמת שכונה במערב העיר נתקלה בהתנגדות מועצת חוף השרון, שכוללת את רשפון, יקום וארסוף, בטענה שהיא זכאית לחצי מהארנונה ממשרדים: “גם ברעננה לא גרים מסכנים"

21.07.2021, 06:57 | אמיתי גזית

הקמת שכונה חדשה בלב השרון נתקלה בהתנגדות המועצה האזורית חוף השרון. בשבוע שעבר העבירה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) את המסמכים הדרושים לאישור תוכנית לשכונה חדשה במערב רעננה לוועדה המחוזית מרכז, אולם במועצה האזורית הסמוכה, הכוללת יישובים כמו רשפון, ארסוף ובני ציון, דורשים לקבל מחצית מההכנסות מאזור התעסוקה שיוקם בפאתי השכונה. במקביל הם מעלים חשש שהשכונה החדשה תקצין את בעיית ההצפות באזור השרון.  

קראו עוד בכלכליסט:

התוכנית החדשה כוללת כ־5,000 דירות בבניינים של עד 15 קומות על שטח חקלאי שגודלו כ־1,000 דונם ממערב לרחוב גולדה ברעננה. כמחצית מהשטח משויך כיום (בחכירה על ידי רמ"י) למועצה האזורית חוף השרון, והוא משמש את חקלאי יקום ורשפון. סלע המחלוקת הוא בנוגע לכ־120 דונם בחלק הצפוני של התוכנית, שבו אמור לקום אזור תעסוקה של כ־300 אלף מ"ר משרדים. 

חוף השרון דורשת כי חצי ממנו יהיה שייך לה כדי שתוכל לגבות ממנו ארנונה. רמ"י ביקשה ממשרד הפנים להעביר את הסוגיה הזו להכרעה של ועדת גבולות, אלא שאלי ברכה, ראש המועצה האזורית, לא מוכן לאפשר לקדם את התוכנית לפני שיובטחו לו ההכנסות מאזור התעסוקה. 

רעננה ורמ”י לא מתנגדות לעקרון החלוקה בהכנסות, אך הן מבקשות להביא זאת להכרעה של ועדת גבולות במשרד הפנים, שיכולה לפסוק באופן שונה מעמדת חוף השרון, ואולי אף למנוע ממנה לחלוטין הכנסות מהשטחים החדשים. על כך אמר ברכה לכלכליסט: "אנחנו לא רוצים למצוא את עצמנו בוועדת גבולות בלי יכולת להסתמך על מסמך חוקי. אנחנו עומדים על כך שבתב"ע (תוכנית בניין עיר) הזו יהיה כתוב במפורש כי אזור התעסוקה יחולק חצי־חצי בין חוף השרון לרעננה. אני צריך חצי מההכנסות כדי לקיים את המועצה האזורית, אין לנו אלטרנטיבות. הקמה של אזור תעסוקה היא אירוע חד־פעמי. בשנים האחרונות יש לנו ירידה בהכנסות של כ־15 מיליון שקל בעקבות פעילות שנוקטת המועצה לסגירת עסקים לא חוקיים". 

לדבריו, הארנונה שהוא גובה מהתושבים אינה גבוהה: "בפרופורציה של שקלים לתושב אנחנו ממש לא גבוהים, הארנונה נמוכה ומשרד הפנים לא מאפשר להעלות את הארנונה. נכון, תושבי חוף השרון לא עניים, אך גם ברעננה לא גרים מסכני העולם".

השטח שבו מתוכננת לקום השכונה ברעננה, צילום: אוראל כהן השטח שבו מתוכננת לקום השכונה ברעננה | צילום: אוראל כהן השטח שבו מתוכננת לקום השכונה ברעננה, צילום: אוראל כהן

מנגד, רעננה זקוקה להכנסות מאזור התעסוקה כדי לסייע לה לקלוט במהירות אלפי משפחות חדשות. על פי נתוני הלמ"ס, מאז 2010 החלה ברעננה בנייה של 5,700 דירות בלבד, כך שבתוכנית החדשה פוטנציאל להגדלה משמעותית של קצב התחלות הבנייה בעיר. התוכנית היא רק נדבך אחד מתוך תוכנית המתאר הכוללנית של העיר שתאפשר תוספת של 40 אלף משקי בית בתוך 20 שנה. אמנם יש בתוכנית המתאר הכוללנית פוטנציאל לבניית כמיליון מ"ר משרדים, אך לאור עודפי ההיצע התכנוני ברחבי הארץ, ובמיוחד במרכז הארץ, אין ביטחון שהמשרדים האלה באמת ייבנו. 

בעיה נוספת שברכה דורש לפתור היא ניקוז מי הגשמים. כבר עתה שטחים חקלאיים מוצפים בעקבות גשמים, ותוכניות בנייה של אלפי דירות ברעננה וגם בנתניה ובהרצליה יצמצמו את שטחי החלחול ויחמירו את סכנת ההצפות. כדי למנוע זאת מקודמת תוכנית ניקוז שאותה חוף השרון אמורה להוביל והמימון צריך להגיע מרמ”י. התוכנית תכלול הרחבה של נחל פולג והקמה של אגם ויסות, שבנוסף לפתרון לבעיות הניקוז יהיה אלמנט נופי מרכזי בפארק שיוקם לצד שכונת המגורים. 

גורמים שבקיאים בתוכנית הניקוז מעריכים כי עלותה מאות מיליוני שקלים. רמ”י תגרוף משיווק הקרקע לבנייה למגורים מיליארדי שקלים ותוכל לממן את הפרויקט מתוך הכנסות אלה. אלא שהפרטים עדיין לא סגורים, ובנוסף לכך רשות הטבע והגנים דורשת כי התעלה שבה יזרמו המים תהיה תת־קרקעית, דרישה שתייקר את הפרויקט בעשרות מיליוני שקלים.

ים

תגיות