אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משקיעי אפולו קיבלו רגליים קרות אחרי כישלון השת"פ עם רפאל יריעה של אפולו פאוור במפעל ביקנעם | אפולו פאוור

משקיעי אפולו קיבלו רגליים קרות אחרי כישלון השת"פ עם רפאל

אחרי שהשיגה תשואה של מעל 2,000% בשנתיים האחרונות, מניית חברת האנרגיה הנקייה שמפתחת יריעות סולאריות צנחה בכ־27% בחודש האחרון ויתרות השורט על מניית אפולו זינקו. האם מדובר במכה קלה בכנף או על יקיצה מהחלום

29.09.2021, 07:25 | חזי שטרנליכט

אחרי תשואה של מעל 1,000% בשנת הקורונה, ומעל 2,000% בתוך שנתיים, נראה שהמשקיעים קיבלו בשבועות האחרונים פחד גבהים בכל הנוגע למחיר של מניית אפולו פאוור . החלום הגדול שמאחורי חברת האנרגיה הסולארית, המפתחת יריעות סולאריות לתחום האנרגיה הירוקה, שבה את ליבם של המשקיעים בשנתיים האחרונות, אך חריקות צורמות החלו להישמע בשבועות האחרונים.


קראו עוד בכלכליסט:


אפולו פאוור מפתחת תאים סולאריים גמישים בצורת אריג, אותו ניתן להרכיב על גגות רכבים ובאפליקציות שונות. הם אמורים להגיע לרף יעילות דומה לזה של פאנלים סולאריים "מסורתיים", אך בעוד שפאנל סטנדרטי שוקל 28 ק"ג, הפאנלים של אפולו פאוור שוקלים 6 ק"ג בלבד. יחס היעילות של ניצול קרני השמש קרוב יחסית. 20% לפאנל מסורתי מול 16.75% לפאנלים של אפולו פאוור, כך לפי נתוני החברה. החברה מקדמת שיתופי פעולה שונים עם חברות שונות בהן אאודי. כשהפאנלים שלה מותקנים על גג הרכב של אאודי הם אמורים לספק 10 ק"מ של נסיעה, ביום הטענה בשמש. אם מתקינים אותם גם על מכסה המנוע, מדובר בתוספת של 10 ק"מ.

במונחי שווי שוק, זינקה אפולו בקצב מסחרר. משווי של 28 מיליון שקל בסוף ספטמבר לפני שנתיים ל־1.2 מיליארד שקל ביום ראשון השבוע. באוגוסט השנה הגיעה אפולו לשווי שיא שנשק ל־2 מיליארד שקל. זאת, בזמן שאת המחצית הראשונה של השנה חתמה עם הכנסות בהיקף של חצי מיליון שקל בלבד. אלא שבשבועות האחרונים משהו השתנה מבחינת המשקיעים. לפי שעה לא ברור אם מדובר בתגובה שמאחוריה עומדים שורטיסטים מתוחכמים, או מימוש רווחים "בריא" של מי שרצו לפגוש חלק מהרווחים הפנטסטיים שרשמו. 



חברות החלום איבדו גובה

לא מן הנמנע כי הירידות הן חלק ממגמה של עצבנות גוברת בשוק ההון התל אביבי כלפי חברות חלום בתחומי האנרגיה הנקייה. ישנן עוד שתי חברות חלום טכנולוגיות, אמנם בתחומים אחרים, אבל עם סיפור שעוד צריך להתמשש, שכיכבו בשנת הקורונה, ואיבדו גובה השנה. 

האחת היא אלקטריאון , שמפתחת כביש חשמלי שמסוגל להטעין באופן אלחוטי רכבים בזמן נסיעתם. המניה זינקה ב־2020 ב־288% וירדה השנה ב־40.7%. האחרת היא אוגווינד , שזינקה אשתקד ב־1,047% ומתחילת 2021 ירדה ב־55%. אוגווינד שווה כיום 945 מיליון שקל ואלקטריאון 1.55 מיליארד שקל.

האירוע שהעצים את הירידות נוגע להודעה של אפולו פאוור מאמצע החודש, בנוגע לכישלון המגעים לשיתוף פעולה על מתן בלעדיות לחברה הביטחונית רפאל. ההודעה ציינה כי המו"מ שנוהל עם רפאל לא צלח וכי אפולו תוכל להתקשר עם גורמים אחרים. הדיווח נעשה ב־15 בספטמבר, והמסחר התחדש במהלך חגי תשרי רק ב־19 לחודש. המניה נפלה באותו היום ב־7.87%. התאוששה מעט ב־22 בספטמבר והשלימה ירידה של מעל ל־10% בסיכום שני ימי המסחר הבאים. מתחילת ספטמבר הנוכחי איבדה מניית אפולו 27.4% מערכה. יחד עם זאת מתחילת השנה עדיין עלתה המניה 132% ‑ למרות הירידות האחרונות. מדובר בתמונה הפוכה לזו שהיתה לפני שנה. ב־23.9.20 דווח על שיתוף הפעולה עם רפאל. באותו יום עלתה המניה ב־1.5% ו־4 ימי מסחר לאחר מכן, ב־30.9.20, זינקה המניה ב־26.9% ביום אחד. קפיצה נוספת, של 11.3% אירעה ב־15.3.21, בעקבות הודעת אפולו כי לאור הצלחת בדיקת ההתיכנות עם רפאל היא בודקת הקמת חברה משותפת. כאמור, זה לא קרה.

יתרות השורט קפצו

דו"ח יתרות השורט של הבורסה מלמד על המתח בקרב המשקיעים ביחס לאפולו. לחברה יתרות שורט של 38.2 מיליון שקל והיא במקום התשיעי בקרב החברות בעלות יתרות השורט הגדולות ביותר במדד ת"א־90, במונחי שווי הפוזיציה. ביחס לתחילת השנה מדובר בזינוק מטאורי. בסוף השבוע הראשון של 2021, כשהמניה של אפולו נכללה במדד היתר ולא נכנסה עדיין למדד ת"א־90 היו לה יתרות שורט זניחות על 42 מניות בלבד, בשווי כולל של 560 אלף שקל.

הצמיחה הדרמטית בהיקפי השורט מלמדת על החשש הגובר של המשקיעים לנוכח הזינוק החד בשווי של החברה.

אפולו פאוור נשלטת על ידי האחים יוסף וישי מור, שמחזיקים ב־49.6% מהון המניות של החברה באמצעות חברה בשם וסטאר אחזקות. לישי מור החזקה נוספת בחברה בשיעור של 2.26% באופן ישיר. בנו של יוסף מור, הילל מור, רכש מניות בשווי של 11.9 אלף שקל, ביום רביעי האחרון (22/9).

הפניקס ומור הביעו אמון

המוסדיים גילו עניין בחברה, ובתחילת אפריל השנה נכנסו בית ההשקעות מור וחברת הביטוח הפניקס להחזקה דרך הקצאה פרטית שבוצעה להם. ההקצאה, בסכום של 75 מיליון שקל, בוצעה לפי שער של 16 שקל למניה. בנוסף, הוענקו להם אופציות לא סחירות, עמוק בתוך הכסף כיום, לפי שער של 21 שקל למניה. מור והפניקס הקדימו לממש בתוך שלושה חודשים בלבד מביצוע ההקצאה, והמימוש נעשה בהיקף 48 מיליון שקל. כיום להפניקס כ־9.7% מאפולו ולמור כ־7.3%. המניות שרכשו לפי שער של 16 שקל, עדיין השיאו תשואה פנטסטית של 99% מאז אפריל, והאופציות שהונפקו להן עדיין עמוק בתוך הכסף.

לפי שעה הירידות בחודש החולף במניות אפולו פאוור, עדיין לא מצננות את הזינוק המטאורי בשווי של החברה. היא מוזגה לתוך השלד הבורסאי אור סיטי, שהיה בעבר של ענבל אור בסוף 2017. מנכ"ל החברה הוא עודד רוזנברג, ולאפולו יש עוד דרך ארוכה עד שתייצר הכנסות בהיקף משמעותי. החברה סיכמה את המחצית הראשונה של השנה עם הכנסות של חצי מיליון שקל והפסד של 14.4 מיליון שקל. אפולו נערכת להגדלה משמעותית של יכולות הייצור שלה והיא מקימה מפעל ביוקנעם בהשקעה של 21 מיליון יורו, שאמור יהיה להיפתח לקראת הרבעון השלישי בשנה הבאה. המפעל אמור להזניק פי 20 את כושר הייצור של החברה.


עודד רוזנברג מנכ"ל אפולו פאוור, צילום: ג עודד רוזנברג מנכ"ל אפולו פאוור | צילום: ג'ין מדיה עודד רוזנברג מנכ"ל אפולו פאוור, צילום: ג


תגיות