אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפורמת היבוא: האוצר אישר תוספת של 46 מפקחים ו-60 מיליון שקל עבור אכיפה אוניית מכולות בנמל חיפה | צילום: בלומברג

רפורמת היבוא: האוצר אישר תוספת של 46 מפקחים ו-60 מיליון שקל עבור אכיפה

עם כניסתה של הרפורמה לתוקף תעבור האחריות על תקינותם של המוצרים המיובאים מהמדינה ליבואנים עצמם, מה שעלול להוביל לפגיעה בבטיחות ובבריאות הציבור בשל מוצרים לא תקניים; מטרת מערך האכיפה, שיחל לפעול עם כניסתה של הרפורמה לתוקף, היא לוודא שהיבואנים ישמרו על הוראות החוק. מנכ"ל משרד הכלכלה רון מלכא: "אנחנו לוקחים סיכונים מחושבים"

05.10.2021, 20:00 | אורנה יפת

משרד האוצר אישר למשרד הכלכלה תוספת תקנים של 46 מפקחים ייעודיים לאכיפת רפורמת היבוא החדשה, כמו גם תוספת תקציבית של 60 מיליון שקל, שמחציתה תופנה לבדיקות יזומות של מוצרים מיובאים, ומחציתה לתמיכה במעבדות הבדיקות, שהיקף העבודה שלהן יצטמצם עם כניסתה של הרפורמה החדשה לתוקף.

קראו עוד בכלכליסט:

לדברי רון מלכא, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, עם כניסתה של הרפורמה לתוקף בסוף יוני 2022 יעמיד עבורה משרד הכלכלה 27 מפקחים, כאשר בשלב שני יתווספו עוד 19 מפקחים. "עד 1.7.22 יהיה מערך אכיפה מסודר", אמר מלכא.

בדיון שהתקיים הערב (ג') בוועדת הכלכלה בנושא אכיפת רפורמת היבוא אמר מלכא כי יבואנים שיפרו את חוקי הרפורמה וימסרו הצהרות כוזבות על המוצרים המיובאים יסתכנו בקנס של מיליוני שקלים ובאובדן רישיון היבוא. משרד הכלכלה נמצא בדיון עם משרד המשפטים בנוגע להגדלה משמעותית של הקנסות על יבואנים מפרים.

"אני לא אגיד שאנחנו לא לוקחים פה סיכונים, אבל אלה סיכונים מחושבים, והצלחת הרפורמה תלויה רבות ביכולת שלנו להקים מערך אכיפה ופיקוח יעיל ומרתיע. אנחנו עוברים ממצב בו אנו בודקים כל מוצר שמגיע לארץ והאחריות עלינו, למצב בו האחריות היא על היבואן - ומסתמכים על הצהרת יבואן. כדי שנדע שיבואנים לא מפרים את האמון שלנו, אנחנו חייבים להקים מערך אפקטיבי", אמר מלכא. 

מטרתה של הרפורמה היא הגברת התחרות, הורדת יוקר המחיה ויצירת תשתית להאצת הצמיחה של המשק. עם זאת, מכיוון שהאחריות עוברת מהמדינה ליבואן עצמו, קיימת סכנה כי יבואנים לא ישמרו על הוראות החוק - מה שעלול להוביל לפגיעה בבטיחות ובבריאות הציבור בשל מוצרים לא תקניים, ואגב כך לכישלון הרפורמה. 

מכולות בנמל אשדוד, צילום: יח"צ נמל אשדוד מכולות בנמל אשדוד | צילום: יח"צ נמל אשדוד מכולות בנמל אשדוד, צילום: יח"צ נמל אשדוד

לפי נתוני משרד הכלכלה, כיום מתקבלות 450 פניות בשנה מיבואנים שמבקשים לייבא מוצרים לארץ, ומשרד הכלכלה משחרר 200 אלף מוצרים בבדיקות ועוד 250 אלף בתהליך הצהרת יבואן. עם כניסתה של הרפורמה לתוקף מעריכים במשרד כי מספר הפניות יעלה ל-550 אלף, מתוכן 70 אלף פניות ישוחררו בבדיקות ו-480 אלף פניות ישוחררו באמצעות הצהרת יבואן. 

מלכא מסר בדיון כי האכיפה של הרפורמה תיעשה באמצעות דגימה בכניסה לארץ על ידי אינדיקציית מערכת של הערכת הסיכונים, בדיקות בשווקים על פי מידע ממוקד והטלת סנקציות משמעותיות על יבואנים שיפרו אמון. בנוסף תוקם ועדת מעקב, בראשות מנכ"ל משרד הכלכלה, שתפקח על יישום הרפורמה. 

יישום האכיפה ייעשה, כאמור, באמצעות תוספת תקנים של מפקחים וכן על ידי הפעלת מערכת סיכונים של המכס, שתזהה משלוחים חשודים, מעבדות בדיקה לפיקוח בשלב שחרור יבוא והגדלת העיצומים הכספיים למיליוני שקלים. במקביל מתנהלים מגעים עם חברות ביטוח לשם יצירת מוצר ביטוחי מתאים ליבואנים.

תגיות