אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משהו מהותי מקרטע בתעשיית הכדורגל העולמי גרהאם פוטר מאמן | AP

משהו מהותי מקרטע בתעשיית הכדורגל העולמי

גרהאם פוטר הוא מאמן מצוין שמוביל את קבוצתו ברייטון לתקרה שלה בפרמיירליג - אבל כנראה אף פעם לא יוכל לפרוץ אותה. לא בשל איכויות האימון שלו אלא בגלל האקלים הכלכלי של הכדורגל העולמי

22.10.2021, 10:22 | אוריאל דסקל

את גראהם פוטר, 46, התחילו להכיר באנגליה דווקא בזכות העבודה שלו בקבוצה השבדית הקטנה, אוסטרסונד. הקבוצה שהעלה במעלה הליגות השבדיות והגיע עימה עד לעימות נגד ארסנל בליגת אירופה, התפרסמה בעולם בזכות חשיבה מחוץ לקופסה. הקבוצה שיחקה כדורגל לא שבדי בעליל, התבססה על החזקת כדור, שחקנים יצירתיים ולחץ גבוה אבל ההחלטה החשובה ביותר שלה היתה "להיכנס לעולם התרבות". 

קראו עוד בכלכליסט:


גרהאם פוטר מאמן ברייטון. בונה מערכות יחסים, AP גרהאם פוטר מאמן ברייטון. בונה מערכות יחסים | AP גרהאם פוטר מאמן ברייטון. בונה מערכות יחסים, AP

פוטר וההנהלה החליטו שבכל שנה השחקנים יקחו על עצמם משימה תרבותית שבכל מועדון אחר היתה נתפסת כ"משונה". ב-2017, לאסה לאנדין, הג'נרל מנג'ר של אוסטרסונד, הסביר ל"כלכליסט" מה המשמעות של המהלך: "אנחנו מאוד מרוחקים מכולם ובלי הרבה כסף אז רצינו לגשת לכדורגל בזווית מעט שונה. רצינו שהשחקנים יחוו משהו אחר. אז הבאנו את השחקנים ואת הצוות הניהולי והמקצועי לפגישות עם מוזיקאים וסופרים - כדי שיסבירו קצת על התהליכים היצירתיים שהם חווים...כ כה נהפוך את השחקנים שלנו ואת הצוות שלנו לאנשים טובים יותר. אולי גם נשתמש ביכולות הללו במגרש... אז מה שעשינו זה הצגות, מופע ריקודים, כתיבת ספרים, תערוכת אומנות ועוד. חלק מהשחקנים לא הבינו מה אנחנו רוצים - אבל עשו את זה בסופו של דבר. ונהנו מזה. העזנו לעשות משהו אחר, משהו שלא חשבנו שאנחנו יכולים לעשות. גדלנו כבני אדם - וזה הכי חשוב. זה עזר לנו במגרש. לא היינו עושים את זה אחרת". 

פוטר היה בלב ליבו של השינוי התרבותי הזה, שמטרתו היתה לגבש את השחקנים, להפוך אותם לאנשים טובים יותר, חברים טובים יותר לקבוצה ולבסוף גם לכדורגלנים טובים יותר שעובדים טוב יותר ביחד. פוטר רצה להביא גישה דומה גם לברייטון, אותה התחיל לאמן בקיץ 2019 אחרי עונה מוצלחת בסוונסי - אליה הגיע משבדיה.

"לייצר מוטיבציה לאינדיבידואלים בתוך קבוצה"

פוטר נחשב למוח טקטי מבריק שמצליח לגרום לשחקנים שלו לשחק כדורגל מלהיב אבל זה לא הדבר הייחודי שהוא מביא לכדורגל. בלוגר כדורגל מברייטון הוכיח שפוטר משתמש במערכים מחוברת מערכים של פפ גווארדיולה - אבל פוטר הוא ראשון שיאמר שלא זה מה שהביא את ברייטון לפסגת הפרמיירליג העונה. "כדורגל זה לא מספרים וטקטיקות", אמר פוטר ל-The Coaches' Voice. "כדי להעביר את המסר שלך לאנשים אתה צריך להיות מודע לעצמך, אתה צריך אמפתיה, אתה צריך להעניק להם מוטיבציה, להראות להם אחריות, לבנות מערכות יחסים. זה דברים שאתה צריך באימון ובמנהיגות. כמאמן ראשי אתה צריך לדעת הרבה על כדורגל אבל גם לדעת הרבה על אנשים. זה יכול להיות ההבדל. איך הקבוצה של האנשים שלך עובדת ביחד, איך הם מתקשרים, איך הם מבינים אחד את השני - אלו דברים גדולים יותר בכדורגל מאשר מערכים והחלטות מקצועיות. זה לא רק עניין של תרגילים באימון, זה קשור לאיך הקבוצה עובדת ביחד, איך מייצרים מוטיבציה בקשר לאינדיבדואלים בתוך הקבוצה, איך הם מבינים את התפקיד שלהם והתפקיד של האחרים ולעשות עבודה משותפת".

פוטר הסביר שתעודת האימון שלו היתה חשובה בשביל ההבנה שלו בכדורגל אבל הוא מעניק חשיבות לא פחותה לתואר הראשון שלו במדעי החברה ולעבודת הגמר שלו על אינטליגנציה רגשית בניהול. פוטר משתמש במספר פסיכולוגיים ועובדי רווחה בשביל להכין מערכי אימון ושיעור לאימונים בברייטון. הוא מנהל שיחות תכופות עם שחקניו על עניינים שאינם כדורגל ומציב את רווחת השחקן מעל כל דבר אחר. 

שיין דאפי, בלם ברייטון, סיפר על האווירה שנוצרה בקבוצה בזכות פוטר לאתר המועדון. "מישהו יעשה טעות, מישהו יכבוש שער ניצחון, זה לא משנה. הכל זה אנחנו. זה על כולנו. אף אחד לא מאשים אף אחד אחר. באף אחד לא נכנסים אם הוא עושה טעות. כולנו עם רגליים על הקרקע, אין סופרסטארים, כולנו שחקנים טובים שקשורים אחד לשני היטב וזה נראה על המגרש ומחוצה לו. כולם הולכים לאותו הכיוון".

המתודות של פוטר ייחודיות וחכמות וכבר מעוררות עניין בקרב הענקיות של הכדורגל האנגלי. ידוע שפוטר וצ'יקי בגיריסטיין, המנהל הספורטיבי של מנצ'סטר סיטי, במערכת יחסים טובה. פפ גווארדיולה מכנה אותו "המאמן האנגלי הטוב ביותר". יורגן קלופ גם מאוד מחבב את פוטר והכדורגל שלו. מדברים על פוטר גם כבעל פוטנציאל להיות מאמן נבחרת אנגליה הבא. גרף ההתקדמות שלו ברור. ברייטון כרגע במקום הרביעי. מאחורי צ'לסי, ליברפול ומנצ'סטר סיטי.

פפ גווארדיולה מאמן מנצ פפ גווארדיולה מאמן מנצ'סטר סיטי. הערכה לשיטות של גראהם פוטר | צילום: רויטרס פפ גווארדיולה מאמן מנצ

פוטר, יש לציין, הוא שכיר של מועדון כדורגל חכם בבעלות טוני בלום - שעשה את הונו ממשחקי פוקר והימורים חכמים על ספורט. בלום בנה מערכת מודרנית וחכמה בברייטון. הפעילות בשוק השחקנים מניבה רווחים והמגמה ברורה: ברייטון בדרך להפוך לקבוצה קבועה בפרמיירליג. ככל הנראה בטופ 10 של הפרמיירליג. 

ואולם, למרות כל העבודה הטובה, התקרה עבור קבוצות כגון ברייטון הונמכה - אובייקטיבית. ניוקאסל תרכוש מקומה בטופ שבע; פוטר - כאמור - עשוי למצוא את עצמו במקום חדש; השחקנים המצטיינים של ברייטון יעזבו גם - אולי לניוקאסל. העובדה היא שברייטון יכולה לעשות הכל נכון, להגדיל את ההכנסות במאות אחוזים, להתנהל בצורה מצוינת מבחינה מקצועית, חברתית ועסקית ועדיין - בגלל המבנה הנוכחי של הכדורגל העולמי, בגלל הרגולציה הקיימת - לא להתחרות באמת על מקום בפסגה של הכדורגל האנגלי. זה נכון גם ללסטר סיטי שאפילו זכייה באליפות לא הכניסה אותה למועדון הצמרת, שנמצא בידי הגדולות המסורתיות (עם מירב האוהדים וההכנסות הטבעיות הגבוהות), או עשירות בזכות מדינות או מיליארדרים שרכשו אותן. 

השיטה פשוט לא הוגנת

קבוצות מעמד הביניים כגון ברייטון רשאיות להרגיש שהשיטה - נטולת הגבלות על גודל הסגל או הגבלות שכר כגון תקרת שכר - פשוט לא הוגנת. 

באופן כללי, זו אותה תחושה שמסתובבים איתה צעירים רבים בבריטניה. לפי סקר שנערך על ידי הארגון הימני-כלכלי הבריטי Economic Affairs (IEA), כמעט 80% מהצעירים מאשימים את "השיטה הקפיטליסטית" במשבר הדיור, 75% מאמינים שמצב החירום האקלימי הוא "בעיה שנוצרה על ידי הקפיטליזם" ו-72% מאמינים בהלאמה של נכסים מסוימים. 67% רוצים לחיות תחת שיטה "יותר סוציאליסטית". 

גם בצד השני של האטלנטי המצב של הקפיטליזם בעיני הדור הצעיר לא מבריק. ב-2016 מחקר של הארוורד גילה שיותר מ-50% מהצעירים מתנגדים לקפיטליזים בעוד שב-2018 סקר של גאלופ הראה שמספר האמריקאים הצעירים שמספר הצעירים האמריקאי שמסתכל על קפיטליזם בחיוב ירד מ-68% ב-2010 ל-45% לקראת סוף העשור הקודם. ובאמת, איך אפשר להאשים אותם כאשר 745 מיליארדרים אמריקאים מחזיקים ב-5 טריליון דולר ו-50% ממשקי הבית האמריקאים מהמעמד הביניים ומטה מחזיקים ב-3 טריליון דולר (לפי נתוני הפדרל ריזרב). איך אפשר למכור להם שהקפיטליזם הוגן כאשר 10% מאמריקאים מחזיקים 89% מכל המניות הנסחרות בארה"ב? 

הגלובליזציה והשוק החופשי שהקפיטליזם מקדם פשוט לא מסייעים לצעירים, שרבים מהם מרגישים תקועים במערכת לא הוגנת ורוב גדול מהם בטוח שלא יהיו במצב טוב יותר מהוריהם. 

התסכול של ברייטון - וגם של צעירים רבים בעולם המערבי - נובע מכך שהם עשו בדיוק מה שהמערכת אמרה להם לעשות. הם עושים את זה טוב. ועדיין התקרה קשיחה ונמוכה יותר ממה שהיתה להוריהם. האקלים הכלכלי לא מאפשר תחרות הוגנת. הרגולציה מעניקה יתרון מובהק לאלו שיש להם את הכסף כדי לשנות את הרגולציה לטובתם. ואכן - משהו בכדורגל, גם בליגה הגדולה השוויונית ביותר, מקרטע. וזה חדשות רעות מאוד למי שבעד כדורגל בריא ושוק חופשי.

תגיות