אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפניקס פותחת פער מהמתחרות ובעלי השליטה מרווחים פי 2 אייל בן סימון מנכ"ל קבוצת ביטוח הפניקס | צילום: ענבל מרמרי

הפניקס פותחת פער מהמתחרות ובעלי השליטה מרווחים פי 2

הרווח הכולל של חברת הביטוח, שזינק פי 3 מתחילת השנה, היה הגבוה בענף. הקרדיט נזקף לפעילות ההשקעות, שתספוג מכה ברבעון הרביעי בשל ההשקעה בריסקיפייד. שווי השוק של הפניקס הוכפל מאז שהחברה החליפה ידיים

01.12.2021, 07:00 | אלמוג עזר

בזכות פעילות ההשקעות שלה מתמקמת הפניקס בראש טבלת הרווחיות של חברות הביטוח המסורתיות הגדולות, ומציגה צמיחה בשורת הרווח הכולל. זאת חרף חולשה בפעילות הביטוח המסורתית, שהשפיעה על כל החברות בענף. 

קראו עוד בכלכליסט:


ברבעון השלישי הציגה הפניקס רווח כולל של 422 מיליון שקל, עלייה של 27% לעומת התקופה המקבילה ב־2020, ומדובר ברווח הרבעוני הגבוה מבין המתחרות שלה. הפניקס ממוקמת בראש גם כשבוחנים את התוצאות מתחילת השנה. מינואר הציגה הפניקס רווח כולל של 1.6 מיליארד שקל — פי 3 כמעט בהשוואה לתקופה המקבילה, שבה עמד  הרווח הכולל על 525 מיליון שקל. 

למעשה, הפניקס היא אחת משתי החברות היחידות שהצליחו להציג עלייה ברווח הכולל ברבעון השלישי. החברה השנייה היא מגדל ביטוח, שבימים אלה מתחילה להתנהל תחת המנכ"ל החדש שגיא יוגב, שהיה בעבר בכיר בהראל. הרווח הרבעוני הכולל של מגדל ביטוח עמד על 416 מיליון שקל, פי 10 כמעט לעומת 47 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2020. 

אייל בן סימון מנכ"ל הפניקס, צילום: ענבל מרמרי אייל בן סימון מנכ"ל הפניקס | צילום: ענבל מרמרי אייל בן סימון מנכ"ל הפניקס, צילום: ענבל מרמרי


אם הפער בין הפניקס למגדל ביטוח ברבעון הוא זניח למדי, הרי שבתשעת החודשים הראשונים של השנה הפער משמעותי בהרבה. במקום השני בטבלת הרווחיות מתחילת 2021 מתייצבת כלל ביטוח, עם רווח של כמיליארד שקל — נמוך ב־60% מזה של הפניקס. 

את התוצאות האלה משיגה הפניקס בעיקר הודות לרווחים הגבוהים מהשקעות שביצעה. הרווח הכולל שלה מהשקעות וריבית ברבעון השלישי עמד על 564 מיליון שקל — גבוה מהרווח הכולל שלה באותה תקופה — זאת לעומת רווח כולל של 124 מיליון שקל בתקופה המקבילה. 

בתשעת החודשים הראשונים הרווח מהשקעות עמד על 1.1 מיליארד שקל, בעוד שבתקופה המקבילה נרשם הפסד של כמעט 270 מיליון שקל. הרווח של הפניקס מהשקעות גבוה מהרווח הכולל של כלל ביטוח. 

עם ההשקעות המוצלחות של הפניקס נמנית חברת הסייבר הפרטית גארדיקור, שנמכרה בסוף ספטמבר לחברת אקמאי האמריקאית תמורת 600 מיליון דולר. בנוסף, מכרה הפניקס לאשטרום נכסים ולאקרו נדל"ן 25% מפרויקט במתחם האלף בראשל"צ תמורת 128 מיליון שקל — גבוה ב־50% מהמחיר ששילמה עבור חלקה במתחם. הפניקס גם מחזיקה בכ־20% מארקו נדל"ן, שמתכוננת להנפקה בת"א וביצעה החודש תהליך לייעול מבנה ההון ומצבת הפרויקטים. מהלך זה הביא לשיערוך באחזקתה של הפניקס. 

אולם יש גם השקעות שצפויות לקלקל את החגיגה ברבעון הבא. הפניקס מחזיקה כיום ב־3.5% מחברת הפינטק הישראלית ריסקיפייד, שמפתחת מערכות תשלומים וטכנולוגיה למניעת הונאות במסחר מקוון. מניית החברה, שהונפקה ביולי האחרון בבורסת ניו יורק, צנחה מאז ב־63%, והחברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של קצת פחות מ־1.6 מיליארד דולר. בעקבות זאת תרשום הפניקס ברבעון הרביעי הפסד של 110 מיליון שקל. 

עם זאת, עדיין מדובר בהשקעה טובה מבחינת הפניקס. חברת הביטוח השקיעה בריסקיפייד 30 מיליון שקל ב־2016. לפני הנפקת החברה ביצעה הפניקס הערכת שווי, שהובילה לרישום רווח של 76 מיליון שקל לפני מס ברבעון השני של השנה הנוכחית. כיום שווי האחזקות שלה עומד על 55 מיליון דולר, שהם כ־173 מיליון שקל. כלומר, הפניקס מרווחת קרוב לפי 6 על השקעתה. 

מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון התייחס להפסד הצפוי בשיחת המשקיעים שהתקיימה לאחר פרסום הדו"חות, וביקש מהם לזכור כי ברבעון הרביעי החברה צפויה ליהנות מרווח של 220 מיליון שקל לפני מס בעקבות הצפת הערך שנוצרה בשל הנפקת חברת הסליקה גמא, שבה היא ממשיכה לשלוט (60%).  

תוצאות הפניקס תומכות בשווי השוק שלה, שנושק ל־10 מיליארד שקל ומבסס את מעמדה כחברת הביטוח בעלת שווי השוק הגדול בישראל. זאת לאחר תקופה ארוכה שבמהלכה שיחקה בחתול ועכבר על התואר מול הראל. מתחילת השנה עלתה מניית הפניקס ב־67%, בעוד מדד ת"א־ביטוח עלה ב־40% בלבד. הראל, שהיא בעלת שווי השוק השני בגובהו, נסחרת בשווי של 7.5 מיליארד שקל. 

הנהנות העיקריות מהמצב הן בעלות השליטה בחברת הביטוח, הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלאטין פוינט. השתיים רכשו את השליטה (33%) מקבוצת דלק של יצחק תשובה לפני כשנתיים תמורת 1.6 מיליארד שקל ולפי שווי חברה של כ־5.3 מיליארד שקל, בעוד שאחזקתן שווה כיום כ־3.2 מיליארד שקל — פי 2 בדיוק.

ברבעון השלישי אימצה הפניקס מדיניות דיבידנד לחלוקת 50% מהרווח הכולל כדיבידנד, ולפיכך יקבלו בעלי המניות עבור תוצאות הרבעון המדווח דיבידנדים בהיקף של 200 מיליון שקל.



תגיות