אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נסיגה חזקה בשקל בפתיחת שבוע הפד - הדולר מזנק ל-3.18 שקלים שקל דולר יורו מטבע מטבעות מט"ח | שאטרסטוק

נסיגה חזקה בשקל בפתיחת שבוע הפד - הדולר מזנק ל-3.18 שקלים

מול הירידות בשווקים ולקראת החלטת הפד; הדולר בשיא של חודש לעומת מקבילו הישראלי; היורו עולה לשיא של כמעט חודשיים ל-3.598 שקלים; מיטב דש: מבין שתי "הרעות" למשק האמריקאי, בריחת האינפלציה או עליית ריבית, עדיף למשקעים לספוג עליית ריבית

24.01.2022, 18:06 | מיקי גרינפלד

נסיגה חזקה בשקל בפתיחת שבוע המסחר במט"ח, שמתנהל בציפיה להחלטת ריבית בארה"ב מחרתיים - ומול הסנטימנט השלילי החזק בשוקי המניות בעולם: הדולר מטפס עד ל-3.184 שקלים, היורו עולה ל-3.598 שקלים. בשבוע שעבר עוד נסחר הדולר ברמה של 3.09 שקלים.

קראו עוד בכלכליסט:


הודעת הריבית של הפד שתתפרסם ביום רביעי תינתן לאחר עלייה הנוספת בנתוני האינפלציה - בדצמבר עלה מדד המחירים לצרכן ב-7% בקצב שנתי, רמתה הגבוהה ביותר מאז 1982. אלא שהפעם יתכנס הבנק המרכזי מול סנטימנט שלילי חזק בשווקים, ובהמשך לירידות החזקות שנרשמו בימים האחרונים, בעיקר בסקטור הטכנולוגיה. 

בסוף השבוע אמרה יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, קריסטלינה גאורגייבה, כי העלאות הריבית הצפויות על ידי הבנק הפדראלי המרכזי בארה"ב עלולות "לצנן" עוד יותר את ההתאוששות העולמית החלשה גם כך בחלק מהמדינות. גאורגייבה הוסיפה כי המסר של הארגון למדינות בעלות חוב גבוה בדולרים הוא: "תפעלו עכשיו. אם אתם יכולים להאריך את מועד הפירעון, בבקשה עשו זאת. אם יש פערים בין המטבעות, עכשיו זה הזמן לסדר זאת". 

בישיבת הריבית האחרונה העלה הפד את תחזית העלאות הריבית שלו ל-3 העלאות ב-2022 - זאת במקביל להחלטה על העלאת קצב צמצום הרכישות שלו ל-30 מיליארד דולר בחודש - שינוי שיוביל לסיום התוכנית במרץ השנה. 

לדברי אלכס זבז'ינסיקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, תהליך התאמה של השוק למדיניות שנדרשת מהפד כדי להשתלט על האינפלציה צפוי להמשיך ולהיות מלווה בתנודתיות גבוהה. "תהליך זה עדיין לא הסתיים להערכתנו, שכן  כדי לבלום את האינפלציה, הבנק האמריקאי יצטרך לפעול בעוצמה גדולה יותר ממה ששוק האג"ח מגלם בינתיים (העלאה עד 2%). 

בסופו של דבר, עליית ריבית לא תבלום את הצמיחה במשק האמריקאי, שצפויה להיות גבוהה יחסית השנה. מבין שתי "הרעות" - בריחת האינפלציה או עליית ריבית - עדיף למשק ולמשקיעים לספוג עליית ריבית. בין היתר כי החברות ערוכות טוב להעלאה כזו (גם מבחינת יחס שירות החוב וגם מבחינת נכסים נזילים)".

אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל: השווי של חברות ההיי טק היה מנופח מאוד לפני שנה, הרבה מעל מכפילים היסטוריים. בחודשיים האחרונים הם התאזנו - האינפלציה והצפי להעלאת הריבית הם הטריגר להתפתחות הזו. התייקרות הסחורות ועלויות השינוע, התייקרות בהעסקת כוח וגם עליית מחירי המוצר הסופי יובילו לכך שהאינפלציה תהיה גבוהה יותר, והדבר ישפיע על שווי חברות (בחברות היי טק מרכיב השכר הוא אחת ההוצאות המשמעותיות). 

ברגע שממשלות יראו אינפלציה גבוהה הם ימתנו את זה בעזרת עלייה בריבית - דבר שייקר את מחיר הכסף. צפי להעלאות ריבית יוצר צינון בשווי של חברות, מה שגורם לכך שחברות יחשבו פעמיים לפני יציאה להנפקה בבורסה. שנת 2021 נחלקה ל-80% הנפקות ו-20% רכישות ומיזוגים ב-2022 זה יחזור ל-50-50. יהיו הרבה פחות הנפקות וחברות יצטרכו להחליט אם הן נשארות פרטיות - ום הגיוסים יהיו בשווי הרבה יותר נמוך".

מטה הפד בוושינגטון מטה הפד בוושינגטון מטה הפד בוושינגטון

הדולר מתחזק גם לעומת המטבעות העיקריים בעולם - במיוחד לעומת הליש"ט שיורד ל-1.346 דולרים. כמו כן המטבע הרוסי הרובל בשפל של שנה לעומת מקבילו האמריקאי שמטפס מעל ל-79 רובל לדולר.

תגיות