אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאבק השליטה בנורסטאר הזניק את מדד ת"א־מניב חו"ל חיים כצמן ו ברק רוזן לאחר החתימה על ההסכם הלילה | יח"צ

מאבק השליטה בנורסטאר הזניק את מדד ת"א־מניב חו"ל

המדד, שסגר במקום השביעי בתשואות ב־2021, הוסיף 13.3% לשוויו מתחילת 2022. כניסת ישראל קנדה לנורסטאר, ששולטת בגזית גלוב, הזניקה את מניותיהן ב־57.6% וב־32.8% בהתאמה, לעומת 14 המניות האחרות במדד שעלו בממוצע ב־8.1% בלבד

08.02.2022, 06:12 | חזי שטרנליכט

מאבקי שליטה בחברות ציבוריות הם לא אחת מקור לקורת רוח עבור המשקיעים, שכן הם דוחפים את מחיר המניה כלפי מעלה במרבית המקרים. במקרה מעט חריג, גם עבור המחזיקים במדד מניות זה משתלם. מתחילת השנה מתחולל מאבק יצרי בחברת נורסטאר, שמחזיקה בשליטה בגזית גלוב. ישראל קנדה שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר הפכה לבעלת עניין וחתמה על הסכם עם בעל השליטה הנוכחי בקבוצה, חיים כצמן, שמכר לה גם חלק מהמניות.


קראו עוד בכלכליסט:


ב־27 בינואר נחשף בב"כלכליסט" כי ישראל קנדה רכשה 11.5% ממניות נורסטאר מידיו של כצמן, וזאת בתמורה לכ־190 מיליון שקל. הרכישה התבצעה לאחר שישראל קנדה אספה מניות בבורסה והגיעה לאחזקה של 10%. בעקבות העסקה מול רוזן וטוכמאייר, כצמן צפוי לרדת לאחזקה של 29% בחברה ולישראל קנדה יהיה נתח שיעלה מ־10.5% בנורסטאר ל־22%. העסקה הגיעה לאחר ליל שימורים של מגעים אינטנסיביים בין הצדדים, שעם סיומם הגיעו הצדדים להסכמה על העסקה.


מימין אסי טוכמאייר וברק רוזן בעלי השליטה בישראל קנדה, וחיים כצמן בעל השליטה בגזית גלוב, צילום: עמית שעל, אוראל כהן מימין אסי טוכמאייר וברק רוזן בעלי השליטה בישראל קנדה, וחיים כצמן בעל השליטה בגזית גלוב | צילום: עמית שעל, אוראל כהן מימין אסי טוכמאייר וברק רוזן בעלי השליטה בישראל קנדה, וחיים כצמן בעל השליטה בגזית גלוב, צילום: עמית שעל, אוראל כהן


למהלכים הללו היו השפעות דרמטיות על מחיר שתי המניות שהפכו לסחורה לוהטת בשוק. חודש וקצת לאחר שהחלה שנת 2022, מניות נורסטאר וגזית גלוב עלו ב־57.6% וב־32.8% בהתאמה והן מובילות במונחי תשואה את מדד ת"א־מניב חו"ל, שכולל 16 מניות. שאר 14 המניות עלו בממוצע ב־8.1% בלבד. מכיוון שלגזית גלוב ולנורסטאר משקל משמעותי במדד, והן מהוות יחדיו כמעט רבע ממנו (24%), כך גם לזינוק החד במניות שלהן היתה השפעה על התשואה הכוללת של המדד.

מדד ת"א־מניב חו"ל עלה ב־13.3% מתחילת השנה הנוכחית והוא שני רק למדד ת"א־נפט וגז שזינק ב־16.6%, בעקבות עליית מחירי הנפט והאנרגיה בעולם. ת"א־מניב חו"ל היה מדד "מנומנם" הרבה יותר בשנה שעברה, אז כיכב דווקא מדד נדל"ן אחר בשם ת"א־בנייה, שכולל את החברות הגדולות שבונות דירות בארץ, בהן, למשל, שיכון ובינוי או דמרי. ת"א־בנייה היה המדד שעלה הכי הרבה מבין מדדי הבורסה בשנה שעברה, עלייה של 74.8%. מדד ת"א־מניב חו"ל עלה גם כן אבל בשיעור של 47.2% בלבד, והיה המדד שהניב את התשואה השביעית בגובהה באותה שנה.

הדרמה בקבוצת גזית גלוב לא הסתיימה. שכן שלשום נחשף ב"כלכליסט" שגזית גלוב גייסה בלילה של יום ראשון השבוע כחצי מיליארד שקל בהנפקת מניות. מדובר בגיוס שבו השתתפו גופים מוסדיים, בהם חברות הביטוח הפניקס, כלל ומגדל. הן הזרימו 400 מיליון שקל בעוד החברה־האם של גזית גלוב — נורסטאר — השקיעה בגיוס 100 מיליון שקל. מדובר בגיוס שיסייע במימוש התוכנית האסטרטגית של גזית גלוב, שכוללת מחיקה מהמסחר של חברת אטריום האירופית.


מותק, המדדים התחלפו,  מותק, המדדים התחלפו מותק, המדדים התחלפו,


גזית גלוב מחזיקה במרכזים מסחריים בארץ וברחבי העולם. היא סבלה קשות מהשלכות המגפה, שכן בחלק מהמדינות כדוגמת ברזיל ומדינות מזרח אירופה הוטלו מגבלות קשות והיו תקופות ארוכות של סגרים והשפעות קשות של התחלואה. בסיכום של שנתיים, למרות כל הזינוקים האחרונים במחירי המניה, רשמה נורסטאר ירידה של 39.5% וגזית גלוב מופסדת 10.4%.

הפוטנציאל הזה לא נפקד מעיני המשקיעים והוביל את משקיע הנדל"ן איציק סלע לזהות ראשון ולהפוך לבעל עניין בנורסטאר בחודש בדצמבר האחרון. סלע מימש מניות בישרוטל וקנה 5.2% מנורסטאר תמורת 44.1 מיליון שקל. מאז ירד הנתח שלו במעט והוא עומד כעת על 4.95%, אך שווי נתח המניות של סלע שנותר לו, עלה בעקבות מאבק השליטה ל־84 מיליון שקל.

אם כן, מרבית בעלי המניות של נורסטאר וגזית גלוב יכולים להיות מרוצים משיתוף הפעולה של כצמן עם רוזן וטוכמאייר, אולם יש גם כאלו שאינם מרוצים במיוחד. אחד מבעלי המניות בשתי החברות האלו הגיש בשבוע שעבר למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א בקשה למינוי נאמן לגזית גלוב, וזאת משום שלטענתו המצב הנוכחי יוצר פירמידה המנוגדת לחוק הריכוזיות, ושיתוף הפעולה בין ישראל קנדה הציבורית לכצמן הופך את ישראל קנדה לחלק מדבוקת שליטה, מה שיוצר פירמידה בת שלוש שכבות ציבוריות (ישראל קנדה־נורסטאר־גזית גלוב).

משום כך, בעל המניות מבקש למנות נאמן למניות גזית גלוב שיפעל למכור אותן, וזאת "בהתאם לסעיף 22 לחוק הריכוזיות, שקובע כי בכל מקרה שבו תשלוט חברת שכבה בחברת שכבה אחרת בניגוד להוראות החוק, ביהמ"ש ימנה נאמן מטעם בית המשפט שיוקנו לו אמצעי השליטה בחברת השכבה האחרת (בענייננו — גזית גלוב) וזאת לצורך מכירתה".



תגיות