אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השכר לשעה של פרילנסרים זינק ב־33% תוך שנתיים חלל עבודה | צילום: יחצ

בלעדי

השכר לשעה של פרילנסרים זינק ב־33% תוך שנתיים

שנתיים של קורונה הזניקו בעולם את הביקוש לעובדי פרילנס, ובהתאם את משכורתם. על פי סקר שעשתה פיוניר הישראלית ב־100 מדינות, רוב העובדים הללו הם צעירים בני 34-18 שכלל לא מעוניינים להיות שכירים

13.02.2022, 06:10 | סופי שולמן

עד לפני שנתיים להיות פרילנסרים היה אילוץ, אבל הקורונה הפכה את עולמם. דו"ח חדש של חברת העברות הכספים האלקטרונית פיוניר (payoneer) שבסיסה בישראל מחזק את מה שהיה בגדר הערכה: בשנתיים האחרונות פרילנסרים חוו זינוק בביקוש לשירותים שלהם שתורגם גם לעלייה דרמטית בשכר. מה שנתפס עד לא מזמן כצורת תעסוקה נחותה, כזו שנובעת מחוסר רצון המעסיק להתחייב לעובד, נהפך לסוג התעסוקה המועדף על הדור הצעיר שרוצה לעבוד בשעות שנוחות לו ולא לאפשר למקום העבודה "לנהל" אותו. הדו"ח, שמתפרסם זו השנה החמישית, מבוסס על סקר בקרב 2,000 פרילנסרים מ־100 מדינות, כולל ישראל, שמשתמשים בשירותי פיוניר לטיפול בכספים.

קראו עוד בכלכליסט:

הממצא הבולט ביותר בסקר הוא קפיצה חדה בשכר הממוצע לשעת עבודה של פרילנסר שקפץ מ־21 דולר ב־2019 ל־28 דולר ב־2021. מדובר בעלייה של 33% בשנתיים והיא חדה הרבה יותר בהשוואה לעלייה של 10% למשל שנרשמה בין 2018 ל־2019. זו עליית השכר הגבוהה ביותר שנרשמה מאז החלה החברה לערוך את הסקר, חרף התרחבות משמעותית של אוכלוסיית הפרילנסרים מאז פרוץ המגפה ב־2020,  כאשר על פי הערכות 12% מהפרילנסרים עברו לצורת תעסוקה זו ב־2020.

40% מהנשאלים בסקר ציינו כי מאז תחילת המגפה הם מסוגלים לדרוש שכר גבוה יותר על רקע עלייה בביקושים ו־12% בלבד אמרו ששכרם השעתי ירד מאז הקורונה. אצל 32% מהנשאלים נרשמה עלייה חדה בביקוש לשירותיהם ו־45% ציינו כי הביקוש נותר יציב ללא ירידה. הפרילנסרים הצעירים, שיודעים להשתמש טוב יותר בפלטפורמות הדיגיטליות לתיווך שירותים בין מעסיקים לפרילנסרים דוגמת פייבר הישראלית או מתחרתה האמריקאית upwork, היו בעיקר אלה שדיווחו על הביקושים המוגברים. לפי פיוניר, זה בלט בעיקר בשנות המגפה כאשר המצטרפים החדשים לשוק העבודה התקשו למצוא עבודה בעולם של סגרים והפכו לפרילנסרים. בכל העולם קבוצת הגיל הגדולה ביותר של פרילנסרים היא של בני 34-25 ויותר מחצי מעובדי הפרילנס הם בני 34-18. 

אשר להבדלי מגדר, פרילנסריות משתכרות פחות מפרילנסרים, אף שהפערים נמוכים יותר מאשר בקרב השכירים, ושכרן הגיע ל־23 דולר בממוצע לשעה לעומת 28 דולר לשעה בקרב הגברים. עם זאת, חלקן של הנשים נמצא בעלייה מתמדת וב־2021 הוא הגיע ל־29% מול 24% ב־2019 

הזינוק הבולט ביותר בשכר נרשם בקרב פרילנסרים בתחומי התכנות, השיווק והפיננסים. השכר הגבוה ביותר, של 41 דולר לשעה, משולם לפרילנסרים שמציעים שירותים פיננסיים. עובדים בתחום השיווק הדיגיטלי מקבלים 34 דולר בממוצע ובתחום הפקות מולטימדיה מקבלים 33 דולר לשעה. הירידה החדה ביותר נרשמה בתחום שירות הלקוחות עם נפילה של 20% בביקוש, וניהול פרויקטים עם ירידה של 10%. 

בשונה מתעסוקה של שכירים שמאופיינת בפערי שכר נרחבים בין המדינות השונות, פרילנסרים, בעיקר הצעירים, מובילים להתכנסות ברמות השכר. פרט לשכר ממוצע של 44 דולר לשעה בקרב הפרילנסרים בארה"ב ו־31 דולר לשעה במערב אירופה, בשאר העולם השכר הממוצע זהה ונע בין 22 ל־24 דולר לשעה.  פרילנסר במקצוע מבוקש שנמצא במזרח אירופה או באפריקה יכול לקבל תגמול גבוה מאוד יחסית לשכר המקומי. בניגוד לשכר השכירים, בעולם הפרילנסרים ההתנהלות גלובלית יותר כך שהשכר נגזר במידה רבה מתחום העיסוק ולאו דווקא ממיקומו הגיאוגרפי של ספק השירותים. מגמה זו התעצמה יותר מאז הקורונה, כאשר מעסיקים רבים ערכו קיצוצים פנימיים בכוח אדם וכעבור כמה חודשים גילו כי הביקוש למוצרים שלהם דווקא עלה והם חייבים לעמוד ביעדים ולשם כך החלו לעבוד יותר עם פרילנסרים.  

 על פי הסקר, פרילנסרים לא חוששים כי הגאות בביקוש וכתוצאה מכך בשכר ישנו כיוון גם אם המגפה תסתיים. 73% מעריכים כי הביקוש ימשיך לעלות ו־9% נוספים סבורים כי הוא יישאר ללא שינוי. 16% מציינים כי הם לא בטוחים לגבי 2022.

תגיות