אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם משק האנרגיה הישראלי יכול להסתדר ללא גז? במשרדי הממשלה אין הסכמה תחנת כוח אשלים | צילום: ויקיפדיה

האם משק האנרגיה הישראלי יכול להסתדר ללא גז? במשרדי הממשלה אין הסכמה

הבוקר פורסם בכלכליסט ששרת הפנים תכנס את ועדת השרים לדון באישור תחנת כוח חדשה שתפעל על גז; המשרד להגנת הסביבה מיהר לפרסם תוכנית פעולה מפורטת שמראה שאין בכך צורך ושהמדינה צריכה לעבור לאנרגיות מתחדשות

15.02.2022, 14:20 | ענת רואה

המשרד להגנת הסביבה והשרה תמר זנדברג מתנגדים להקמת תחנת כוח חדשה שתפעל על גז, ומפרסמים היום (ג') תוכנית פעולה חדשה שגיבשו.

קראו עוד בכלכליסט:


לטענת המשרד, התוכנית החדשה מראה "כיצד ניתן להזניק את השימוש באנרגיות מתחדשות תוך ניצול השטחים המבונים והמופרים בישראל, ולמנוע את הצורך בהקמת תחנות כוח פוסיליות חדשות, תוך השגת חיסכון כלכלי של מיליארדי שקלים למשק".

לפי המשרד להגנת הסביבה, אם תיושם התוכנית שגיבשו, ניתן יהיה להגיע כבר בסוף עשור זה ל-40% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, ולא יהיה כל צורך בהוספה של תחנות כוח חדשות הפועלות על דלקים פוסיליים. 


תחנת הכוח באשקלון, צילום: בני מור תחנת הכוח באשקלון | צילום: בני מור תחנת הכוח באשקלון, צילום: בני מור


העבודה המקיפה שפרסם המשרד כוללת נושאים שמצויים בליבת הפעילות של משרד האנרגיה בראשותה של השרה קארין אלהרר.  עם זאת, לטענת המשרד להגנת הסביבה הוא זה שאחראי על הפחתת הזיהום ממשק החשמל, ולכן עבודה מסוג זה שהוכנה כעת היא חלק מחובתו כרגולטור. 

לדברי ד"ר גיל פרואקטור, מנהל תחום אנרגיה ואקלים במשרד להגנת הסביבה, "ישראל אינה עומדת ביעדי (אנרגיות) מתחדשות כיוון שכמדינה אנו מדברים במקביל על אנרגיה פוסילית ועל מתחדשות. כמדינה, לא יצרנו סדר עדיפויות ברור ונחוש למעבר לייצור חשמל מבוסס  מתחדשות, שמבוסס על בחינה מקצועית טכנית-תפעולית וכלכלית. העבודה הייחודית והמקיפה הזו מראה שניתן לאמץ סדר עדיפויות כזה ושאימוץ ויישום של התוכנית שגיבשנו לא רק ימנעו את הצורך בהספק פוסילי חדש, אלא גם יחסכו מיליארדי שקלים למשק".

העבודה משתרעת על 158 עמודים והמועדהמתנוסס עליה הוא ינואר 2022, כלומר היא הוכנה והמתינה כנראה לעיתוי מתאים לפרסום. העיתוי נבחר כעת, כנראה לאור העובדה שבעוד פחות משבועיים תכנס שרת הפנים איילת שקד את ועדת השרים לצורך קידום הדיון על אישור תחנת כוח חדשה שתפעל על גז. מרבית הגורמים תומכים בהקשר זה בהקמת תחנה חדשה במרכז הארץ, שתספק את החשמל באזור לאור הכוונות לסגור את הפעילות של תחנת רדינג, ועל מנת לאפשר צמצום העומס על רשת ההולכה בצפון ובדרום והרחבת האנרגיות המתחדשות באזורים אלו.

העבודה שהמשרד להגנת הסביבה מציג כעת מבוססת על צוות מומחים טכני מקצועי. מטרתה היא הכוונה של הרשת לקליטת האנרגיות המתחדשות. במסגרת התוכנית המשרד בחן את האילוצים וגיבש את הפתרונות הטכניים-תפעוליים והכלכליים לשימוש ברשת החשמל להרחבת ייצור חשמל נקי מאנרגיה סולארית, תוך התמקדות בניצול השטחים המבונים והמופרים בישראל.


תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה , צילום: טל שחר, אלעד גרשגורן תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה | צילום: טל שחר, אלעד גרשגורן תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה , צילום: טל שחר, אלעד גרשגורן


לפי העולה מהעבודה, ניתן להרחיב משמעותית את היקפי האנרגיות המתחדשות כבר בעשור זה תוך השגת חיסכון משקי גדול של כ-6 מיליארד שקל, וזאת על בסיס שימוש בטכנולוגיות יעילות וזולות יותר מתחנות כוח פוסיליות בזבזניות ומזהמות, ובאמצעות יצירת מדיניות המתעדפת פיתוח מכוון מתחדשות ואגירה של רשת החלוקה.

בנוסף, העבודה מראה כי יישום גישת עבודה חדשה זו תוך תעדוף והעמקת שיעורי הייצור של אנרגיות מתחדשות ייתר את הצורך בהקמת תחנות כוח גזיות חדשות נוספות מעבר לאלו שאושרו עד היום.

שינוי סדר העדיפויות לטובת פיתוח משק חשמל המבוסס על ייצור אנרגיה סולארית מבוזרת ברחבי הערים והשטחים המבונים בישראל יתרום משמעותית להגברת הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל.

את צוות העבודה וגיבוש תוכנית הפעולה הובילו ד"ר גיל פרואקטור וד"ר רותי קירו מהמשרד להגנת הסביבה, והוא כלל מומחים נוספים. נטען בה כי משק החשמל הוא המקור העיקרי לפליטת גזי חממה ומזהמי אוויר מקומיים, ולכן המשרד להגנת הסביבה מתמקד בצעדים אופרטיביים למימוש הפוטנציאל ההולך וגדל לייצור חשמל מהשמש הזורחת על גבי מבנים, חניונים, מאגרים, כבישים ושטחים מבונים רבים נוספים. 

התוכנית פורסת שורת המלצות ובין היתר: קביעת יעדים כמותיים לאגירת אנרגיה עד לשנת 2030 בהלימה ליעדי האנרגיות המתחדשות; קביעת קריטריונים מנחים לפיתוח רשת החלוקה אשר מוכוונים ומתעדפים קליטת אנרגיות מתחדשות בשטחים מבונים ובדו-שימוש; יצירת אסדרה רגולטורית לניהול מערכות אנרגיה מתחדשת ואגירה מבוזרים; יצירת אסדרה שתאפשר למתקני אנרגיות מתחדשות ואגירה להשתתף בשוק תחרותי עבור שירותים נלווים למנהל המערכת ונושאים נוספים.


קארין אלהרר, שרת האנרגיה , צילום: אוראל כהן קארין אלהרר, שרת האנרגיה | צילום: אוראל כהן קארין אלהרר, שרת האנרגיה , צילום: אוראל כהן


השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג מסרה: "על מנת להשיג את היעד האסטרטגי של כלכלה מאופסת פליטות ותחרותית, עלינו להאיץ את המעבר משימוש בדלקים מזהמים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, נקיות וכלכליות".

עוד הוסיפה כי "תוכנית הביצוע החדשה שגיבשנו מראה כי תעדוף השימוש והפיתוח של משאבי הרשת לטובת הרחבת הייצור והאגירה של חשמל נקי מאנרגיית השמש תוך ניצול השטחים המבונים הגדלים מדי שנה, יאפשר להגיע כבר בעשור זה ל-40% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. שינוי כיוון זה נכון סביבתית ובריאותית וגם מבחינה כלכלית, וצפוי לחסוך מיליארדי שקלים למשק ולהפחית את עלויות החשמל כבר בעשור זה. תוכנית הפעולה שגיבשנו פורסת את הצעדים האופרטיביים שניתן וצריך ליישם כבר עכשיו, ובכך לקדם את מדיניות האקלים של ישראל לשורה אחת עם המדינות המפותחות"

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "משרד האנרגיה קובע את מדיניות ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בהתאם למכלול שיקולים, לרבות ביטחון אנרגטי, הפחתת פליטות, שמירה על מחירי החשמל ועוד. המשרד מודה למשרד להגנת הסביבה וליתר ארגוני החברה האזרחית ובעלי העניין על הצעתם ועל נכונותם להכיר בחסמים שבתחומם ולטפל בהם על מנת לקדם את הנושא.  

אנו מברכים על קבלת עמדות מגוונות. החלטות המדיניות בנושא יתקבלו על ידי שרת האנרגיה בהיוועצות עם הגורמים הרלבנטיים ובראשם רשות החשמל ובהתאם לקריטריונים שפורטו"


תגיות