אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנטישות באלטשולר שחם הגיעו בפברואר לשיא של 3.6 מיליארד שקל גילעד אלטשולר | אולפן כלכליסט

הנטישות באלטשולר שחם הגיעו בפברואר לשיא של 3.6 מיליארד שקל

בית ההשקעות מציג תשואות חסר בהשוואה למתחרים, בין היתר בשל השקעות מאכזבות בסין, וממשיך לאבד לקוחות; מתחילת השנה מחקה עזיבת הלקוחות של אלטשולר שחם 7 מיליארד שקל מההון המנוהל

24.03.2022, 18:14 | אלמוג עזר

20 מיליארד שקל, זה היקף ההון שאיבד אלטשולר שחם למתחרים בתשעת החודשים האחרונים. בית ההשקעות ממשיך לאבד מהונו על רקע תשואות החסר שהציג בהשוואה למתחרים בשנה האחרונה, והסכומים גדלים מחודש לחודש.

קראו עוד בכלכליסט:

על פי נתוני אתר רשות שוק ההון, עזיבת לקוחות בחודש פברואר גרעה 3.6 מיליארד שקל בהיקף ההון המנוהל באלטשולר שחם. מתחילת השנה מחק ניוד לקוחותיה אל מתחרים סכום כולל של 7 מיליארד שקל.

אובדן הלקוחות, המוגדר בענף הגמל כ"ניודים שליליים", הגיע בפברואר לרמתו הגבוהה ביותר בהיסטוריה של בית ההשקעות, והגבוהה בתולדות השוק המוסדי לפחות מאז תחילת המדידה בשנת 2013. התמונה מחמירה עוד יותר בהתחשב בכך שפברואר הוא החודש הקצר בשנה.

גילעד אלטשולר, אולפן כלכליסט גילעד אלטשולר | אולפן כלכליסט גילעד אלטשולר, אולפן כלכליסט

שלא במפתיע, עזיבת הלקוחות למתחרים מקטינה את ההון הכללי בחברת הגמל של אלטשולר שחם. מתחילת השנה הצבירה נטו של אלטשולר שחם גמל ופנסיה מסתכמת ב-5.6 מיליארד שקל. היקף הצבירה של גוף מוסדי מחושב על ידי בדיקת הון הלקוחות שעזבו את הגוף, החסרת הון הלקוחות שצורף באותו החודש לצד החסרת ההפקדות הקבועות שמבוצעות בקופות המנוהלות שלו מדי חודש (כפי שנהוג בקרנות השתלמות, קופות גמל לחיסכון או להשקעה ועוד).

חברת הגמל של אלטשולר שחם היא חברת הגמל הגדולה בישראל, ומנהלת כיום כמעט 206 מיליארד שקל, שמהווים 30.2% מהנכסים המנוהלים בענף הגמל כולו. בתוך חודשיים בלבד (ינואר ופברואר) היא איבדה הון דומה לזה שאיבדה בכל 2021, שהסתכם בכמעט 8 מיליארד שקל.

בשנים האחרונות הגדיל בית ההשקעות, שבניהול משותף של גלעד אלטשולר ורן שחם, את השליטה שלו בענף הגמל. בין 2017 ל-2021 עברו לקוחות עם הון של עשרות מיליארדי שקלים לחברת הגמל והפנסיה של בית ההשקעות, שמנוהלת על ידי יאיר לוינשטיין, מאחר שזה הציג רבעון אחר רבעון תשואה עודפת על פני שאר השוק. בעזרת הניודים החיוביים במחצית השנייה של העשור הקודם צמחו נכסי חברת הגמל של אלטשולר שחם לכדי יותר מ-160 מיליארד שקל, ולאחר רכישת פסגות במאי האחרון הגיעו ל-220 מיליארד שקל.

על רקע הזינוק בנכסים נאלצו מנהלי ההשקעות של חברת הגמל להזרים את רוב ההון של בית ההשקעות לחו"ל. החלטה שהביאה לתשואות חסר מול המתחרים, כאשר השוק המקומי השיג אשתקד תשואת יתר מול השווקים בחו"ל.

נקודת השבר בין קהל החוסכים לבין מחלקת ההשקעות של אלטשולר שחם הגיעה כאשר בית ההשקעות התעקש על אחזקה של עד 7% מנכסיו בשוק המניות הסיני. בורסת הונג קונג רשמה ב-12 החודשים האחרונים ירידה של 23%, לעומת מגמה חיובית בשאר העולם. ב-2021 הקופות של אלטשולר שחם השיגו את התשואה הנמוכה ביותר. לדוגמה בקרנות ההשתלמות הקרן של אלטשולר שחם במסלול הכללי השיגה תשואה של 10%, לעומת ממוצע תשואות חיובי של 14%. בחודשיים הראשונים של השנה מגמה זו נמשכה כאשר אותה קופה שמנהלת 65 מיליארד שקל השילה 3.2%, התשואה החלשה מבין הקרנות הגדולות.

בעקבות התשואות החלשות, בשלושת החודשים האחרונים פעלו באלטשולר שחם להקטין באופן מהותי את ההשקעה בסין, אך הם עדיין נוקטים אסטרטגיה של חשיפה גבוהה מאוד למניות בקופות הגמל שבניהולם. למרות הירידות שאפיינו את השווקים בינואר ובדצמבר, פעלו באלטשולר שחם נגד המגמה והגדילו את החשיפה של הקרן למניות מ־51.6% ל־57%, שיא כל הזמנים עבור הקרן.

במסלול המנייתי הקפיצו את החשיפה לכדי 120%. כיום כלל הקופות של אלטשולר שחם חשופות בעודף למניות מול הממוצע בשיעור שנע בין 10% ל-18%. אם המגמה החיובית תשוב לשווקים לאחר חודשיים, אלטשולר שחם ככל הנראה תחזור לראש הטבלה. אם המגמה השלילית תימשך, הדימום של הקופות באלטשולר יחמיר ועלול לשבור שיאים שליליים עבור החברה.

הנהנות העיקריות מהחולשה של אלטשולר שחם הן חברות הגמל של מור ומיטב דש, שגייסו לקוחות חדשים בהיקף של 1.3 ו-1.1 מיליארד שקל לקופות הגמל שבניהולן. עבור שני הגופים מדובר בשיא כל הזמנים בגיוס לקוחות חדשים בתוך חודש. מור גמל מנהלת 32.5 מיליארד שקל, ומיטב דש 60.5 מיליארד שקל.


תגיות