אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הראלי בוול סטריט: שובה של המגמה החיובית או מלכודת דובים? יו"ר הפד ג'רום פאוול, על רקע וול סטריט. נתוני המאקרו עוד תומכים ביציבות הכלכלה | צילום: איי פי

פרשנות

הראלי בוול סטריט: שובה של המגמה החיובית או מלכודת דובים?

ברעש הרבעון השלילי, עוצר ההנפקות והמלחמה באוקראינה נבלע הזינוק של נאסד"ק ו־S&P 500 בכ־10% בסוף מרץ — זינוק רבעוני שה־S&P חווה רק 12 פעמים ממלחמת העולם ה־2. האם מדובר בתיקוני בזק או שזו פרצה הקוראת למשקיע. התשובה בדו"חות

02.04.2022, 20:14 | סופי שולמן

בתוך ים הירידות של הרבעון האחרון, היעלמותן של ההנפקות והתהפכות עקום תשואות האג"ח, הלכה לאיבוד עובדה מעניינת אחת נוספת, שגם היא חריגה. המדדים S&P 500 ונאסד"ק יצאו בשבועיים האחרונים של מרץ מהשטח הדובי. השניים, שסיימו לכאורה רבעון כואב של ירידות, זינקו ביותר מ־10% בשבועיים האחרונים של הרבעון הראשון ב־2022 — דבר העונה רשמית להגדרה של תיקון. נאסד"ק השלים עלייה של 12% מהשפל שקבע בסיום המסחר של 14 במרץ, ומדד S&P 500 גבוה כעת ב־9% מסגירת השפל שלו ב־8 במרץ. ביום רביעי האחרון, לפני שנשחק מעט לקראת סוף השבוע, הוא כבר השלים רשמית את מהלך התיקון עם עלייה של 10%.

קראו עוד בכלכליסט:

מה משמעות הדברים? למען האמת, לא הרבה, פרט לעובדה שמדובר באירוע נדיר. מאז מלחמת העולם השנייה רק 12 פעמים הצליח S&P 500 לרשום תנודה של 10% ויותר מכל כיוון במהלך רבעון אחד. לכאורה, היסטורית המדדים נוטים לזנק ביותר מ־10% בשנה שאחרי יציאה מתיקון, אבל זה קורה רק אם התיקון הזה לא שב ומשנה כיוון רק כדי להעמיק בחזרה לתוך השוק הדובי. על כן, אפילו המשקיעים המנוסים ו"הגורואים" המפורסמים של שוק ההון לא יסתכנו כעת בקביעה חד־משמעית שאכן מדובר ביריית הפתיחה להתחדשותה של המגמה החיובית, וזאת בהתאם להיסטוריה העדכנית, שמראה כי השווקים עברו למודל של תיקוני בזק, כפי שהיה בתחילת הקורונה. מנגד, איש גם לא מוכן להתחייב לכך שמדובר במלכודת דובים קלאסית, שנועדה רק להכניס עוד משקיעים לשוק, כדי להנחית עליהם את מכת המחץ בהמשך הדרך. אחד הדברים היחידים שאפשר לומר כרגע ברמה גבוהה של ודאות הוא, שגם הרבעון שהתחיל בסוף השבוע יהיה תנודתי.

נאסד"ק. זינוק של 12% מהשפל ב-14 במרץ, צילום: בלומברג נאסד"ק. זינוק של 12% מהשפל ב-14 במרץ | צילום: בלומברג נאסד"ק. זינוק של 12% מהשפל ב-14 במרץ, צילום: בלומברג

מצב זה מותיר את המשקיעים לנבור בנתונים היבשים, בניסיון להבין לאן פניה של וול סטריט. הרבעון הראשון של 2022 היה גם הרבעון השלילי הראשון זה שנתיים, ובסיכום הרבעוני אפילו העלייה החדה שרשמו נאסד"ק ו־S&P 500 לא עזרה להם – הם סיימו אותו בירידה של 9% ו־4.9% בהתאמה. מדד דאו ג'ונס סיים את שלושת החודשים הראשונים של השנה בירידה של 4.6%, והוא עדיין רחוק מהתיקון שרשמו שני המדדים האחרים, עם עלייה של כ־5% מהשפל שלו באמצע מרץ.

אולם, במציאות הנוכחית של אינפלציה גבוהה ותחילת מהלך להעלאות ריבית בארה"ב, העיניים נשואות יותר לשוק האג"ח מאשר לשוק המניות, וגם שם לא חסרות תנודתיות ודרמה. עקום התשואות התהפך במה שנחשב לאיתות הקלאסי והמובהק ביותר למיתון המתקרב. אלא שבמצב השווקים הלא אופייני, שמאפיין את העולם מאז התפרצות הקורונה בתחילת 2020, יש לא מעט כלכלנים שמוצאים הסברים לכך שהפעם הדברים יהיו שונים. גם לאחר התהפכות עקום התשואות (מצב שבו הריבית על האג"ח הארוכות נמוכה מאשר על הקצרות, ולכן לא מפצה על סיכון הזמן — ס"ש) המיתון אינו גזרת גורל — לא בטווח הקרוב לפחות, אלא לכיוון של שנה מהיום, לפחות בראי ההיסטוריה. בתקופה הזאת יש לפדרל ריזרב עוד סיכוי למצוא את הפתרון והתרופה לאינפלציה המתפרצת, מבלי לפגוע בצמיחה. בשלב זה נתוני המאקרו עוד תומכים ביציבות הכלכלה האמריקאית ומותירים פתח למה שנקרא "נחיתה רכה" ולא קריסה. הפעם האחרונה שבה נצפתה התהפכות עקום היתה ב־2019, אלא שאז הגיעה המגפה וטרפה את הקלפים.

אחד המדדים הבולטים, שמסמנים כיוון שלילי לשוק, הוא סגירת שוק ההנפקות. אם בשוק המניות הרבעון היה הגרוע זה שנתיים, הרי שבשוק ההנפקות מדובר בשפל שלא נראה כבר שש שנים. 18 חברות בלבד הצליחו לבצע הנפקה ראשונה בוול סטריט במהלך הרבעון שהסתיים בסוף מרץ, ובמרבית המקרים מדובר היה בהנפקות קטנות, כך שהסכום הכולל שגויס ברבעון עמד על 2.1 מיליארד דולר. רק לפני חצי שנה היו שתי הנפקות בינוניות מגייסות סדר גודל כזה. לפי נתוני בנק ההשקעות רנסנס קפיטל, רק בשבע מההנפקות גייסו החברות יותר מ־50 מיליון דולר, ובכל הקשור לגודל העסקאות, מדובר בשפל של עשורים. גם מדד הביצועים של ההנפקות, שעוקב אחרי מניות שהונפקו בשנה האחרונה, סיפק ביצועים מאכזבים, ובכך גורם להקפאת תוכניותיהם של מי שבחנו הנפקה. המדד צלל ב־25% במהלך הרבעון — התוצאה הגרועה מאז 2011.

יו"ר הפד ג יו"ר הפד ג'רום פאוול. נתוני המאקרו עוד תומכים ביציבות הכלכלה | צילום: איי פי יו"ר הפד ג

בגזרת הספאקים נרשמה צניחה של 70% בהנפקות חדשות לעומת הרבעון האחרון של 2021, והחדשות העיקריות שסיפק השוק הזה הן ביטולי עסקאות ומשיכת כספים. 10 ספאקים חדשים בלבד גייסו כסף במרץ, וכרגע יש תשקיף אחד בלבד שהוגש לקראת הנפקת ספאק חדש. לאחר שבשבוע שעבר פרסמה רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) כללי דיווח חדשים למצגות לקראת מיזוג עם ספאק, שמקשות על מתן תחזיות ומחייבות, למעשה, השוואה לתנאי ההנפקות הרגילות, הרי גם התאוששות בשוק ההנפקות הכללי לא תחיה את הספאקים.

אם כן, השבועיים הקרובים לפחות נדונו לטלטלות ולחוסר ודאות, כאשר התבהרות מסוימת עשויה להתחיל במחצית השנייה של אפריל. אז תתחיל עונת הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון, שהוא למעשה הרבעון הראשון שבו הורגשה השפעת הסדר העולמי החדש. מרץ הוא חודש מלא שבו הרגישו החברות לא רק האינפלציה "הרגילה", אלא גם את הזינוק במחירי הנפט אל מעבר ל־100 דולר לחבית, בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, ואת השיבוש המחודש של שרשראות האספקה, שהובילו בין היתר לזינוק חד במחירי הסחורות, כגון ניקל ואלומיניום.

בנוסף, חברות רבות מארה"ב ומאירופה עצרו את פעילותן ברוסיה, ומבחינת חלקן מדובר בשיעורים ניכרים מההכנסות, שהן עוד צפויות להרגיש בהם. עם זאת, לפי עדויות ברוסיה, הפעילות לא הופסקה מיידית, ומשלטים שנתלו על דלתות החנויות עולה כי הרשתות המוכרות צופות חזרה לפעילות רגילה בתוך כמה חודשים. ייתכן שבשבועיים הקרובים יתחילו החברות, שפעילותן נפגעה גם מהתייקרות הסחורות וגם מניתוקה של רוסיה מהמערכת הגלובלית, לפרסם אזהרות רווח, ואלה שהרבעון הראשון שלהן לא נפגע משמעותית, עלולות לספק תחזיות חלשות להמשך השנה. ממידע אמיתי זה, שמושפע מהמתרחש בפועל שטח ופחות מסטטיסטיקות ואמונות תפלות של המשקיעים האמריקאים, אפשר יהיה להסיק מסקנות עמוקות יותר לגבי מצבה של הכלכלה האמריקאית והגלובלית, שניצבת בפני חלוקה מחודשת לגושים וסיומה של הגלובליזציה, שהיתה בין הגורמים החשובים לצמיחה ולשגשוג הכלכלי בעולם בשלושת העשורים האחרונים.

תגיות