אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זלנסקי בנאום בפני מועצת הביטחון: "אין פשע שרוסיה לא עשתה, היא רוצה אותנו עבדים" זלנסקי נואם בפני מועצת הביטחון של האו"ם | AP

זלנסקי בנאום בפני מועצת הביטחון: "אין פשע שרוסיה לא עשתה, היא רוצה אותנו עבדים"

בצל העדויות על טבח בעיירה שליד קייב, נשיא אוקראינה נאם בפני מועצת הביטחון והאשים את רוסיה בפשעי המלחמה החמורים ביותר מאז מלחת העולם השנייה: "לשפוט אותה כמו בנירנברג. אם אתם יכולים רק לדבר, פזרו את עצמכם". לדבריו, "נשים נאנסו מול ילדים, לשונותיהן נעקרו, עגילים נתלשו עם הדם". הוא קורא לעוד סנקציות, האיחוד האירופי מציע חרם על הפחם הרוסי, אך לא על גז. ארה"ב: "זה לא היה מעשה אקראי, אלא קמפיין מכוון של הרג ואונס"

05.04.2022, 19:59 | ynet

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי נאם אחר הצהריים (שלישי) בפני מועצת הביטחון של האו"ם, לראשונה מאז החלה הפלישה הרוסית לארצו, כשברקע הזעזוע העולמי מתמונות הזוועה שהגיעו מפרברי קייב, בפרט מהעיר בוצ'ה – תמונות שמעידות על טבח שביצעו הכוחות הרוסיים באזרחים בזמן הכיבוש של האזור. זלנסקי האשים בדבריו כי רוסיה ביצעה כל פשע אפשרי במלחמתה נגד ארצו, פשעים שלדבריו הינם החמורים ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, וטען כי מוסקבה רוצה שהאוקראינים יהפכו ל"עבדים שקטים".


קראו עוד בכלכליסט:

זלנסקי ואנשיו קוראים כעת להחרפת הסנקציות שהטיל המערב על מוסקבה, כעונש על הטבח שכעת נחשף. באיחוד האירופי מיהרו להישמע לקריאות הללו, וזמן קצר לפני נאומו של זלנסקי חשפו הצעה לאסור ייבוא פחם מרוסיה, אך לא ייבוא של נפט וגז, וכן הצעה לאסור על ספינות רוסיות לעגון בנמלי מדינות האיחוד.

בנאום, שאותו ערך בשידור וידאו מרחוק, הזכיר זלנסקי את הביקור שערך אתמול בבוצ'ה, ביקור שבו תועד כשמבט של חלחלה על פניו: "אתמול ביקרתי בעיר שלנו בוצ'ה, ששוחררה לאחרונה מהכוחות הרוסיים, לא הרחק מקייב. אין פשע אחד שהם לא ביצעו. הצבא הרוסי חיפש במכוון להרוג כל אדם ששירת את ארצנו. הם ירו והרגו נשים מחוץ לבתיהן בגלל שהן ניסו לקרוא למישהו שהיה בחיים, הם הרגו משפחות שלמות, מבוגרים וילדים, והם ניסו לשרוף גופות". הוא טען בנוסף שנשים נאנסו ונרצחו מול ילדיהן, ושהלשונות שלהן נתלשו.

זלנסקי טען שרוסיה פועלת כמו קולוניאליסטים בזמנים עברו: "הם צריכים את העושר שלנו, את האנשים שלנו", אמר. הוא שב על ההאשמות האוקראיניות שרוסיה גירשה המוני אוקראינים – לדבריו מאות אלפים – לעבור לשטח רוסיה: "הם חטפו יותר מ-2,000 ילדים. הם ממשיכים לעשות זאת. רוסיה רוצה להפוך את האוקראינים לעבדים שקטים", טען. יצוין כי מוסקבה טוענת מנגד שמדובר בפליטים שהיא מארחת בשטחה, אם כי בראיונות שחלק מאלו העניקו לתקשורת המערבית הם אמרו כי אכן אולצו בכוח להתפנות לשטח רוסיה. זלנסקי האשים עוד: "הצבא הרוסי בוזז בגלוי ערים וכפרים שאותם הוא כובש. זוהי הסיבה שזה נקרא בזיזה. הם גונבים הכול, החל מתכשיטים ועד עגילים. עגילי זהב נתלשו, מכוסים בדם".


זלנסקי נואם בפני מועצת הביטחון של האו"ם, AP זלנסקי נואם בפני מועצת הביטחון של האו"ם | AP זלנסקי נואם בפני מועצת הביטחון של האו"ם, AP


זלנסקי בביקור בבוצ זלנסקי בביקור בבוצ'ה | AFP זלנסקי בביקור בבוצ

זלנסקי: "אם מועצת הביטחון יכולה רק לדבר – לפזר אותה"

הנשיא האוקראיני אמר כי הקהילייה הבינלאומית נדרשת לוודא כי רוסיה תישא באחריות על מעשיה באוקראינה, וקרא לסילוקה של רוסיה ממועצת הביטחון, מהלך שלא צפוי להתרחש, כיוון שלמוסקבה יש בה זכות וטו. הוא קרא גם להעמיד לדין על פשעי מלחמה חיילים וקצינים בצבא הרוסי, וגם את אלו שנתנו להם את "ההוראות הפליליות", כלשונו. הוא קרא לשפוט אותם בפני טריבונל מיוחד, כמו במשפטי נירנברג שבהם הועמדו לדין בכירי המשטר הנאצי אחרי מלחמת העולם השנייה. זלנסקי הזכיר בדבריו גם המשפט שנערך בישראל לאדולף אייכמן: "אני רוצה להזכיר למשלחת הרוסית (לאו"ם) שריבנטרופ לא ברח מצדק אחרי המלחמה... גם לא אייכמן", אמר בהתייחסות ליואכים פון ריבנטרופ, שר החוץ של המשטר הנאצי, שנמצא אשם במשפטי נירנברג והוצא להורג.

זלנסקי ,שהוזמן לנאום בפני מועצת הביטחון על ידי הנשיאה הזמנית שלה, בריטניה, מתח ביקורת על כך שהיא משותקת למעשה – ולא יכולה להעביר אפילו הודעת גינוי למעשיה של רוסיה, כיוון שלמוסקבה שמורה בה כאמור זכות וטו. לדברי זלנסקי, אם מועצת הביטחון לא יכולה לממש את משימתה להגן על השלום בעולם ולמצוא דרך לעצור את מעשיה של רוסיה באוקראינה, היא צריכה לפזר את עצמה – כיוון שהדבר יוכיח ש"אין שום דבר שאתם יכולים לעשות חוץ מלדבר".


בוצ בוצ'ה | צילום: זיו קורן בוצ


חייל אוקראיני בבוצ חייל אוקראיני בבוצ'ה | צילום: זיו קורן חייל אוקראיני בבוצ

הנאום נערך כאמור כשברקע הזעזוע מהטבח שנראה שהתרחש בבוצ'ה וביישובים נוספים בפרברי קייב, מעשי זוועה שהתגלו רק לאחר נסיגת הכוחות הרוסיים משם בסביבות 30 במרץ. אחרי נסיגתם התגלו בבוצ'ה מראות מחרידים: גופותיהם של כ-300 אזרחים נמצאו בה – חלקן פזורות ברחובות כשידיהן או רגליהן קשורות, ואחרות טמונות בקברי אחים מאולתרים. על גופותיהם של חלק מהנרצחים ברחובות בוצ'ה נמצאו סימנים המעידים כי נורו מטווח קרוב. לפי הרשויות בקייב, עד כה פונו מבוצ'ה ומעיירות אחרות באזור הבירה שמהן נסוגו הרוסים 410 גופות של אזרחים.

מוקדם יותר, בנאומו הלילי הקבוע, הזהיר זלנסקי כי בוצ'ה היא רק זירת טבח אחת, וכי מעשי זוועה נוספים צפויים להתגלות בערים ובעיירות ששוחררו מידי הרוסים ושטרם נסרקו, במיוחד בבורודיינקה, פרבר של קייב השוכן כ-25 קילומטרים ממערב לבוצ'ה. זלנסקי דיבר הבוקר גם במסיבת עיתונאים, ואמר כי על רקע הטבח בבוצ'ה המשא ומתן מול רוסיה יהיה קשה יותר. הוא הוסיף כי גם אם המלחמה תסתיים בקרוב, רוסיה עלולה לשוב ולתקוף את אוקראינה בעוד שנתיים, וכדי למנוע זאת ארצו חייבת לקבל ערבויות מהעולם. הוא הצהיר כי אוקראינה של אחרי המלחמה תהפוך למעין "ישראל גדולה", כלשונו, מדינה שבעשר השנים הקרובות תיתן עדיפות עליונה לענייני הביטחון.

רוסיה, יש להדגיש, מכחישה שהיא אחראית לזוועות בבוצ'ה וטוענת שתמונות הגופות בעיירה מבוימות. רק אתמול טען שגריר רוסיה באו"ם, וסילי נבנזיה, כי לאומנים אוקראינים הם שביצעו את מעשי ההרג בעיירה וכי בזמן שבו היא הייתה נתונה לשליטת הצבא הרוסי "שום אדם לא סבל מאלימות". במסיבת עיתונאים שכינס הציג נבנזיה סרטון מ-31 במרץ שבו מכנה ראש העיר של בוצ'ה את נסיגת הרוסים "ניצחון לצבא האוקראיני" ואינו מזכיר הרג המוני כלשהו, גופות או קברי אחים. השגריר הציג גם סרטונים ששודרו בטלוויזיה האוקראינית ב-2 באפריל ושבהם נראים חיילים אוקראינים נכנסים לבוצ'ה, והדגיש כי בתיעוד הזה לא נראות גופות ברחובות.

צילומי הלוויין שמפריכים את טענות רוסיה

אלא שצילומי לוויין שנחשפו הלילה, ובהם נראות גופות הנרצחים מוטלות ברחובות כבר באמצע החודש שעבר – בזמן שהעיירה הייתה נתונה לכיבוש רוסי – הודפים את הטענות הרוסיות. הצילומים של חברת הלוויין Maxar ובדיקות שערכו אנשי "ניו יורק טיימס" מעלים שהרג האזרחים שגופותיהם נמצאו בימים האחרונים ברחובות אירע כבר באמצע החודש שעבר, ושרבים מהאזרחים האלה נהרגו לפני יותר משלושה שבועות.

צילומי הלוויין מתעדים את שהתחולל ברחוב יבלונסקה, שבו תועדו רבים מהמראות שהחרידו השבוע את העולם. בסרטון שצולם שם ב-1 באפריל, אחרי נסיגת הרוסים, תועדו פזורות ברחוב שלל גופות, וכעת מתברר כי לפחות 11 מהגופות הללו נראות מוטלות שם כבר בצילום לוויין מ-11 במרץ: בצילומים מאותה העת נראים עצמים כהים בגודל ובתנוחה זהים לאלה של הגופות שתועדו ברחוב יבלונסקה כשהאוקראינים השתלטו עליו. צילומי הלוויין החדשים תואמים גם סרטון אחר מרחוב יבלונסקה, שבו נראות עוד שלוש גופות, בהן אחת מוטלת ליד אופניים ואחרת ליד מכונית. בצילומים החדשים נראות המכוניות הנטושות וגופה לצד אחת מהן מופיעות לפתע בין 20 במרץ ל-21 במרץ, גם כן בתקופת כיבושה של העיירה על-ידי הרוסים.

אחר הצהריים התפרסם תיעוד נוסף מאותו רחוב בבוצ'ה, רחוב יבלונסקה, ובו נטען כי נראה ירי של הכוחות הרוסיים לעבר רוכב אופניים. בתיעוד, שלפי ארגון התחקירים Bellingcat צולם מרחפן, נראית שיירה של כוחות שיריון רוסיים באחד מרחובות בוצ'ה, ורכב משוריין נוסף שעומד בסמוך אך ברחוב אחר, ופותח באש לכיוון אותו רוכב אופניים, כאשר זה מגיע לפינת הרחוב שבו עומד אותו משוריין. לפי Bellingcat לא ברור לגמרי מתי בדיוק צולם הסרטון, אך הוא צולם לפני 11 במרץ, שכן אז תועד בצילום לוויין נזק לבית שנמצא ממש מאחורי המקום שבו שהה רוכב האופניים בזמן הירי. לפי הדיווח, באותו מקום ממש תועדה מהקרקע, לאחר נסיגת הכוחות הרוסיים, אותה גופה שרועה ליד אופניים.

אירופה בדרך לחרם פחם, אבל לא גז

בצל הזוועות בבוצ'ה גובר הלחץ, במיוחד באירופה, להחרפת הסנקציות על רוסיה. ללחץ הזה נענתה אחר הצהריים נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, שהכריזה על הצעה להטיל לראשונה סנקציות על מגזר האנרגיה הרוסי, מהלך שעד כה האיחוד האירופי נמנע ממנו בשל התלות הרבה של אירופה במוצרי האנרגיה הרוסיים, בעיקר גז, אך במידה פחותה יותר גם נפט ופחם. במסגרת ההצעה החדשה יוטל איסור לייבא פחם מרוסיה, שמייבאת למדינות האיחוד האירופי כ-30% מכלל הפחם שהן צורכות. צריכת הפחם באירופה פחתה לאורך השנים כחלק מהניסיון לצמצם את פליטות גזי החממה. לדברי פון דר ליין, רוסיה מרוויחה מייצוא הפחם לאירופה 4 מיליארד אירו מדי שנה.

פון דר ליין אמרה כי במקביל האיחוד האירופי החל לעבוד על ניסוח של סנקציות גם בתחום הנפט, אך לא הזכירה סנקציות על הגז הרוסי, שבו היבשת האירופית תלויה הרבה יותר. בנוסף, מציעה הנציבות האירופית לאסור כניסה של ספינות רוסיות לנמלי מדינות האיחוד, ולאסור ייבוא של מוצרים נוספים מרוסיה, בהם עצים, מלט, משקאות חריפים ומאכלי ים. יוטלו סנקציות על גורמים ובנקים נוספים ברוסיה, וכן ייאסר לייבא אליה שלל מוצרים בשווי שנתי של כ-10 מיליארד אירו – בהם מחשבים קוונטיים וטכנלוגיות בתחום התחבורה ומוליכים למחצה.


תגיות