אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צבי ויליגר מנסה לגבש קבוצה בריטית להשתלטות על שופרסל צבי ויליגר | צילום: אביגיל עוזי

בלעדי

צבי ויליגר מנסה לגבש קבוצה בריטית להשתלטות על שופרסל

בעל השליטה בווילי פוד, שמחזיק ב־4.9% מרשת שופרסל, מנהל מגעים עם קרנות זרות לגיבוש קבוצה שתגיש הצעת רכש לכלל מניות רשת הקמעונאות לפי שווי של כ־10 מיליארד שקל, ומחיקתה מהמסחר. ויליגר ינסה להכניס גם משקיעים ישראלים לעסקה

15.05.2022, 06:00 | גולן חזני

צבי ויליגר, בעל השליטה בחברת וילי פוד , מנסה לגבש קבוצת משקיעים בריטים להשתלטות על שופרסל . ל"כלכליסט" נודע כי ויליגר מקיים בשבועות האחרונים מגעים עם קרנות השקעה, בריטיות ברובן, לגיבוש קבוצה שתגיש הצעה לרכישת מלוא המניות בשופרסל בפרמיה על מחיר השוק. שופרסל נסחרת לפי שווי של 6.5 מיליארד שקל לאחר שאיבדה כ־15% מערכה בנפילות של הימים האחרונים. ההצעה של הקבוצה, אם אכן תתגבש, צפויה להתקרב ואולי להגיע ל־10 מיליארד שקל שווי לשופרסל, פרמיה של 54% על שווייה הנוכחי.

קראו עוד בכלכליסט:

ככל הידוע קיים ויליגר פגישה עם אותם גופים מוסדיים וקרנות בריטיות גם בשבוע שעבר בלונדון, עת שהה בביקור בבירה הבריטית. אין ודאות שקבוצת המשקיעים אכן תתגבש, אולם גורם שנכח בחלק מהמגעים טוען כי הסיכוי לכך איננו מבוטל. עוד נודע ל"כלכליסט" שוויליגר ינסה להכניס גם משקיעים ישראלים לעסקה האפשרית.

עוד נודע כי הרציונל סביב הרכישה, שאותו מגבשים ויליגר והקבוצה, נע בעיקר סביב הנדל"ן של שופרסל. בחינה שקיימו ויליגר והבריטים לגבי הנדל"ן של שופרסל הביאה למסקנה שהשווי של הנדל"ן בחברה הוא יותר מכפול משוויו בספרי החברה, שעומד על 2.7 מיליארד שקל. הקבוצה מעריכה את שווי הנדל"ן של שופרסל ביותר מ־6 מיליארד שקל, שנובע מהאפשרות להעלות את דמי השכירות לנוסחה שמשמשת חברות קמעונאות אחרות כמו רמי לוי ויוחננוף, שגם הן שוכרות את הסניפים מחברות הנדל"ן של בעליהן במחירים הגבוהים יותר מאלו ששופרסל שוכרת בהן את הסניפים מחברת הנדל"ן שלה.


פיצול הפעילות לשניים

פוטנציאל נוסף של 800-600 מיליון שקל רואה הקבוצה באפשרות להקים פרויקטים של מגדלים למגורים מעל סניפים של שופרסל ששוכנים במיקומים אטרקטיביים (פריים לוקיישן). הקבוצה גם בוחנת אפשרות של פיצול שופרסל לשתי חברות, נדל"ן וקמעונאות. את הפעילות הקמעונאית מעריכה הקבוצה בשווי 6-5 מיליארד שקל. את הנדל"ן מבקשת הקבוצה להפריד גם כן לנדל"ן מניב קלאסי של הסניפים, ואת המרכזים הלוגיסטיים שלה בחברה נפרדת שנקראת כיום ארבעת המינים שמחזיקה, בין היתר, במרכז הלוגיסטי בראשון לציון, המרכז במודיעין, וכן באחזקתה של שופרסל (25%) במרכז הלוגיסטי אמות מודיעין, שהוקם בהשקעה של 420 מיליון שקל.

מרכיב נוסף בשווי הוא פעילות האונליין, אותה מתכוונת הקבוצה להנפיק בנפרד, ומתמחרת אותה בשווי של כ־3 מיליארד שקל - לפי מדד של חברות אונליין דומות שנסחרות בעולם.

ויליגר והבריטים אינם הראשונים שלוטשים עין לנדל"ן של שופרסל. בחודש שעבר העבירה אמות הבורסאית שבשליטת נתן חץ הצעה לשופרסל להשקיע עד 1.5 מיליארד שקל בנדל"ן של שופרסל, כולל הנכסים הלוגיסטיים של הקבוצה, אך הרחיבה את הצעתה מעבר לשופרסל נדל"ן לכלל חברות הנדל"ן של שופרסל, כולל חברת ארבעת המינים. הצעה נוספת להשקעה בנדל"ן קיבלה שופרסל מקרן JTLV וברוש שהציעו לרכוש 15% מהנדל"ן לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל.

בעיית שרשרת האחזקות

ויליגר מחזיק ב־4.9% ממניות שופרסל באמצעות חברת BSD הבריטית שבבעלותו. מחיקה של שופרסל מהמסחר היא אפשרות רצינית במהלך ותשרת את ויליגר בהסטה אפשרית של הבעייתיות בשרשרת האחזקות שלו הן כספק של שופרסל במסגרת יבואנית המזון וילי פוד והן בשופרסל עצמה. הצעת רכש לשופרסל, אם כן, היא אפשרות שעשויה לתפוס תאוצה. ויליגר לא הצליח עדיין לגבש את הקבוצה והוא פונה לקרנות לא גדולות אלא בסדר גודל בינוני וקטן, שמנהלות עשרות מיליארדים של יורו וליש"ט וחשופות פחות לעסקאות מעין אלה.

צבי ויליגר, צילום: אביגיל עוזי צבי ויליגר | צילום: אביגיל עוזי צבי ויליגר, צילום: אביגיל עוזי

ככל הידוע, ויליגר רכש לאחרונה ממניות שופרסל הן מידי צחי אבו, כפי שפורסם ב"כלכליסט", והן מבית ההשקעות אלטשולר שחם, שירד מאחזקה של 14%-13% בשופרסל לאחזקה של 11.45%. במקרה של הצעת רכש אלטשולר שחם עשוי להיות גורם מוסדי שיחבור לוויליגר במהלך, בין שבמכירת מניות ובין שברכישה יחד עם הגופים הבריטיים.

שופרסל היא חברה ללא גרעין שליטה שהפכה יעד השתלטות מצד גורמים שונים, שחלקם, כמו דלק ישראל, נדחו בידי הדירקטוריון והגופים המוסדיים שמחזיקים במניות החברה. בעוד אלטשולר שחם הקטין אחזקותיו בחברה, הרי שמגדל הגדילה את הפוזיציה שלה ב־1.8%. מנורה מבטחים מחזיקה בכ־9.8%, הראל עם קצת יותר מ־9.6%, כלל ביטוח עם כ־9.1%, והפניקס־אקסלנס עם כ־8.9%. כל ששת המוסדיים מחזיקים ביותר מ־60% מהמניות.

גורם נוסף שלוטש עין לשופרסל הוא קבוצת קרסו שקיימה פגישות עם מוסדיים בניסיון לרכוש נתח מאחזקותיהם בחברה ונענתה בשלילה. קרסו , שמנוהלת בידי איציק ויץ, מייבאת מכוניות רנו וניסאן והיא בעלת נכסי מקרקעין רבים. היא הציעה למוסדיים בפגישות שקיימה לרכוש שליש מאחזקות כל גוף מוסדי וכך להגיע ל־25%-20% ממניות שופרסל ולהשיג את השליטה בחברה. מרבית המוסדיים סירבו והמהלך הוקפא.

שופרסל היא גם זירה להתגוששות מנהלים בחברה. איציק אברכהן המנכ"ל הודח ביוזמת היו"ר יקי ודמני בינואר, ואילו באפריל נאלץ ודמני עצמו להתפטר לאחר שהמוסדיים כיוונו את הדירקטוריון לא לחדש את כהונתו. הדירקטוריון אמור לפרסם השבוע את שמות הדירקטורים שיועמדו לבחירה באסיפה הכללית בסוף יוני. אלה כוללים את אברכהן שזוכה לתמיכה של מוסדיים רבים, בהם הפניקס, מנורה, הראל, ילין לפידות וקרן ספרה, וכן את שמו של שלמה זוהר, שהיה יד ימינו של אברכהן בחברה.

תגיות