אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הקברניט

כשמזל"ט הביס F15: סעודיה, איראן, והמלחמה המפחידה בתימן

חיל האוויר הסעודי יצא לכתוש את המורדים החות'ים בתימן כדי שלא תהפוך לשלוחה איראנית. אך הטכנולוגיה הכי מתקדמת כשלה מול היצירתיות התימנית, שמהווה נבואת זעם לעתיד הלוחמה האווירית גם פה אצלנו

23.07.2022, 08:19 | ניצן סדן

שלום, כאן הקברניט; תימן היא לא מה שהיתה פעם. בעברה המפואר, סיפקה התרבות התימנית לאנושות כמה חידושים נפלאים - למשל, היתה הראשונה שהפכה פולי קפה למשקה (מוקה היא עיר חוף בתימן). ואולם, קרועה המדינה במלחמת אזרחים איומה, ומספקת בעיקר מיגרנות לסעודיה, נחת לאיראן, וסיפורי לוחמה אווירית מדהימים של דוד מול גוליית.

לטורי "הקברניט" הקודמים:

היום נדבר קצת על הצדדים במלחמה הלא מוכרת הזו, שבשקט-בשקט מדגימה איך ייראו רבות ממלחמות האוויר בעתיד - אולי אפילו פה בישראל.

מטוסי F15 של סעודיה, צילום: USAF מטוסי F15 של סעודיה | צילום: USAF מטוסי F15 של סעודיה, צילום: USAF

קל לטעות ולחשוב שזו מלחמת אזרחים פנים-תימנית, בין המורדים החות'ים ובין השלטון המרכזי, כמו אלו שמתרחשות בעולם השלישי כל הזמן ומוזכרות במהדורות החדשות רק אם אחד הצדדים מבצע זוועה אקזוטית במיוחד, או אם איזה במאי אמריקאי עושה עליהן סרט.

מה מקור הסכסוך? תימן היתה במקור שתי מדינות - צפון תימן השיעית ודרום תימן הסונית, שהתאחדו ב-1990. קבוצות שיעיות בצפון לא אהבו את האיחוד, והחלו עימותים נקודתיים שהלכו והתעצמו, עד שב-2004 פרץ מרד שיעי במדינה השסועה כולה.

מורדים שיעים נושאים את תמונת עבדול מליק אל חות מורדים שיעים נושאים את תמונת עבדול מליק אל חות'י, מנהיג התנועה החות'ית | צילום: Wikimedia מורדים שיעים נושאים את תמונת עבדול מליק אל חות

מה יש לשיעים נגד הסונים? ובכן, במובן מסוים מתנהלות דתות כמוצרים: יש צרכנים עליהם מתחרים אנשי המכירות, בשאיפה לצמצם מעבר לזרם או דת אחרים; ככל שלדת שלך יש יותר תומכים כך יגבר כוחה במדינה, והמנצח יקצור משאבים גדולים בעולם הזה - יש אומרים שגם בעולם הבא.

החות'ים בתימן פשוט חששו שהשלטון הסוני יחליש אותם - הן דרך מה שהם תופסים כהשחתה אידיאולוגית ורוחנית והן בשל ניתוק שלהם ממשאבים במדינה - ולכן שמו סכין בין השיניים ויצאו לקרב. בשביל מלחמה מתמשכת מול הצבא הסדור של תימן צריך ציוד כבד, והמורדים קיבלו עוד ועוד מהדוד באיראן; הרפובליקה האיסלאמית ידעה שאם תקום מדינה שיעית בחסותה, תתחזק מאוד מול האויב הכי גדול שלה.

חמושים, זועמים ויצירתיים. חות חמושים, זועמים ויצירתיים. חות'ים | צילום: רויטרס חמושים, זועמים ויצירתיים. חות

האויב הזה אינו ישראל (הידעתם? אנחנו רק במקום השלישי במצעד השנאה האיראני) או אפילו ארצות הברית: אם יש יריבות עצומה אחת במזרח התיכון, הרי זו איראן וסעודיה. השתיים מנהלות מלחמה קרה שגועשת כבר 42 שנה (עוד שנתיים, תעקוף באורכה את זו שפעמה בין ארה"ב ובריה"מ) ומשפיעה עד היום על האזור כולו.

בהזדמנות, אספר לכם איך התחילה ומי אשם (ספוילר: יש לו מבטא אמריקאי), אך בינתיים אסתפק ואומר שלמרות ששתי המדינות לא הכריזו על מלחמה ביניהן, בכל מקום בו מעורבת אחת מיד תצוץ גם השנייה - ותתחבר לצד המנוגד. ובכל מקרה כזה, התוצאה תהיה אסון עבור המקומיים, בין אם הם שיעים או סונים, ג'דיי או סית'.

ציור שמציג את קרב כרבלא בשנת 680, שהחריף משמעותית את הסכסוך השיעי-סוני, צילום: Brooklyn Museum CC BY 3 0 ציור שמציג את קרב כרבלא בשנת 680, שהחריף משמעותית את הסכסוך השיעי-סוני | צילום: Brooklyn Museum CC BY 3 0 ציור שמציג את קרב כרבלא בשנת 680, שהחריף משמעותית את הסכסוך השיעי-סוני, צילום: Brooklyn Museum CC BY 3 0

ואכן, כשבפברואר 2015 כבשו המורדים החות'ים את צנעא בירת תימן, הזדקפה סעודיה וגייסה קואליציה ערבית סונית שתשחרר את המדינה מציפורני הרודף השיעי. הצטרפו אליה איחוד האמירויות, מצרים, בחריין, כוויית, מרוקו ואחרות.

הסיפור החל בקמפיין הפצצה אווירית בסגנון מלחמת המפרץ - ונראה שהחות'ים לא ישרדו אותו: לסעודיה יש את אחד מחילות האוויר הכי מתקדמים בעולם, ממש בכל פרמטר אפשרי.

מטוסי חיל האוויר הסעודי, צילום: RSAF מטוסי חיל האוויר הסעודי | צילום: RSAF מטוסי חיל האוויר הסעודי, צילום: RSAF

יש לו 136 מטוסי F15E לתקיפה בטווח ארוך, שיכולים לשאת מטען פצצות גדול ומגוון ביותר; כדי להגן עליהם מיירוט, מפעיל החיל גם 83 מטוסי F15C חד מושביים, ואת מערך הקרב משלימים 72 מטוסי טייפון מתוצרת אירופית - אחד המטוסים הרב משימתיים הכי מתקדמים בעולם - ו-82 מפציצי קרב מדגם טורנדו, סוס עבודה ותיק.

ביחד איתם, מפעילה סעודיה יותר מ-90 מסוקי אפאצ'י עם כל מטען המוות שביכולתם לשאת, עשרות מסוקי סיור חמושים ויותר מ-300 מזל"טים; תיאורטית, סעודיה יכולה לכתוש את החות'ים לעזאזל וייגמרו החות'ים לפני שייגמרו לה הפצצות.

עם F15 משני דגמים, טורנדו וטייפון - מדובר באחד החילות החזקים ביותר, צילום: usafphantom2 עם F15 משני דגמים, טורנדו וטייפון - מדובר באחד החילות החזקים ביותר | צילום: usafphantom2 עם F15 משני דגמים, טורנדו וטייפון - מדובר באחד החילות החזקים ביותר, צילום: usafphantom2

מה קרה בפועל? ובכן, החות'ים עדיין שולטים במדינה שכבשו, אחרי שהעיפו שרשרת סטירות ללחי הסעודים - שכיום כבר מחפשים איך לצאת מהמלחמה הזאת. איך? בזכות שימוש מבריק בצעצועים מעופפים.

קמפיין ההפצצה הסעודי התגלה כחסר תועלת. למה? כי התשתיות בתימן היו די מושמדות עוד לפני שהגיעו המטוסים הנוצצים שלהם. שנים ארוכות של מלחמת אזרחים פשוט פוררה את המדינה, ברמה בה לרוב האוכלוסיה יש בקושי גישה למים נקיים.

תימן ההרוסה, צילום: שאטרסטוק תימן ההרוסה | צילום: שאטרסטוק תימן ההרוסה, צילום: שאטרסטוק

איך אפשר להשמיד מפעלי נשק כשכל הציוד מגיע במשלוחים מחו"ל, ובמקום מפעלי תחמושת גדולים יש סדנאות קטנות ומאולתרות, לך תדע היכן? במקום מערכי מכ"מ ארציים גדולים, ישנן סוללות נ"מ ניידות שמתחבאות כל היום במערה, ובלילה מציצות החוצה - בול בזמן כדי לתפוס מבנה אפאצ'ים סעודים ולתקוע אחד.

כוח אווירי פשוט לא השיג דבר, פרט להשמדת מבנים חשודים בערים הרוסות והרג מסכנים חפים מפשע שבמקרה התחבאו במרתפים.

הפצצה סעודית בתימן, צילום: iranpress הפצצה סעודית בתימן | צילום: iranpress הפצצה סעודית בתימן, צילום: iranpress

מבחינה מודיעינית, תימן היתה ונשארה כאוטית: במהלך שנות מלחמת החות'ים בשלטון תפסו המחבלים הרבה מאוד נשק ותחמושת, אך איש לא ידע היכן אוחסנו. המבנה הארגוני של כוחות החות'ים היה מין ערב-רב של מיליציות, שהצליחו לפעול נגד צבא תימן ונגד הסעודים בתיאום רופף, אך אפקטיבי - ולעיתים קרובות התפרקו והתמזגו מיליציות וכל המידע שנאסף עליהן ירד לטמיון. איפה סוללות הנ"מ? איזה ארגון שולט בהן עכשיו? איך קוראים לו בכלל? לך תדע; ערפל הקרב כיסה את היער ואנחנו כבר לא האבירים שאומרים "ני".

הסוללות עצמן הן דוגמה ליצירתיות התימנית: לצד משגרים סטנדרטיים מתוצרת רוסית ואיראנית, הצליחו סדנאות חות'יות לקחת טילי אוויר-אוויר שנתפסו במחסני חיל האוויר התימני, ולשדך אותם אל משאיות קטנות. מדובר בטילי R27 מונחי חום, שאפשר לירות בלי נעילת מכ"מ.

טיל אוויר אוויר שהפך לקרקע אוויר. בעתיד, אספר לכם עוד על הפרויקט היצירתי הזה, צילום: Ansar Allah טיל אוויר אוויר שהפך לקרקע אוויר. בעתיד, אספר לכם עוד על הפרויקט היצירתי הזה | צילום: Ansar Allah טיל אוויר אוויר שהפך לקרקע אוויר. בעתיד, אספר לכם עוד על הפרויקט היצירתי הזה, צילום: Ansar Allah

כך הצליחו החות'ים להפתיע את חיל האוויר הסעודי פעם אחר פעם: במקרים רבים נפגעו מטוסי קרב מאש טילים תקניים או מאולתרים, ונאלצו לסגת ולברוח משטח תימני. ואלו היו בני המזל: מאז 2015 איבד חיל האוויר המלכותי הסעודי עשרה מסוקי אפאצ'י, שלושה טורנדואים, טייפון בדמי ימיו ואפילו שני מטוסי F15.

זה חתיכת הישג: רק F15 אחד הופל אי פעם מאש אויב קודם לכן - וזה היה מטוס אמריקאי שטס נגד מערך הנ"מ העצום של סדאם חוסיין במלחמת המפרץ. לא פלא שסעודיה טענה שה-F15 שלה נפל בגלל תקלה ולא בגלל תימנים.

היה היה אפאצ היה היה אפאצ'י | צילום: suchtv היה היה אפאצ

הלחימה האווירית בגזרה קיבלה רובד של מלחמת תודעה: מצד אחד טענו החות'ים להפלת מטוס כלשהו, מצד שני הכחישו הסעודים ואומרים שהוא בריא, שלם ומתלוצץ עם טכנאיו. ואז החות'ים שולפים וידאו של ההפלה, והסעודים טוענים שזה פייק.

אך הכשל המודיעיני ואובדן המטוסים הם רק חלק קטן מהסיפור הזה. לסעודים חיכה שיעור הרבה יותר כואב בתימן, שיעור שמפחיד את כל צבאות העולם.

מטוסי F15E של סעודיה, צילום: RSAF מטוסי F15E של סעודיה | צילום: RSAF מטוסי F15E של סעודיה, צילום: RSAF

ב-6 ביוני 2015, שלושה חודשים לאחר פתיחת המערכה האווירית, צווחו הסירנות במרכז השליטה האווירית של סעודיה: טיל סקאד חות'י עשה את דרכו למדינה, בראשו טונה חומר נפץ.

מערך ההגנה הסעודי פעל היטב ושני טילי פטריוט שוגרו ופוצצו אותו באוויר הרבה לפני שהגיע ליעדו. החות'ים קיבלו הוכחה שארטילריה רגילה היא לא פיתרון: את הטילים יכול היריב לצוד מן האוויר ואף בעודם באוויר, ותותחים ורקטות פשוט לא מגיעים לטווח הנדרש. מה עשו? החלו לאלתר בעזרת רובוטים מעופפים.

שיגור פטריוט, צילום: usasmdc שיגור פטריוט | צילום: usasmdc שיגור פטריוט, צילום: usasmdc

בדצמבר 2015 הופעל הכטב"מ הקרבי הראשון של החות'ים. טוב, כטב"מ זה טייטל קצת רשמי מדי עבורו: היה זה רחפן פנטום 2, מהסוג שאפשר לקנות ממש בכל מקום. החות'ים אפילו לא קנו; מישהו פשוט גנב אותו מבניין תחנת טלוויזיה מקומית. מיד אחרי שהבינו כמה קל להטיס את הכלי למשימות סיור ואיתור כוחות, הבינו שכזה עם פצצה קטנה יהיה חתיכת בוננזה.

רק מה? רחפנטום כזה יכול לשאת 300 גרם - לא מספיק גם בשביל מצלמה ומייצב, וגם בשביל חימוש. החות'ים פנו לדוד באיראן, והחלו לקבל כטב"מים ממשפחת אבאביל (עליהם סיפרתי לכם בעבר). היו אלה כלי תצפית שהוסבו לפצצות מעופפות, וכלים ייעודיים לתקיפת מערכות מכ"מ. ומבחינת החות'ים, זה היה פשוט שידוך מגן עדן.

רחפנטום, צילום: שאטרסטוק רחפנטום | צילום: שאטרסטוק רחפנטום, צילום: שאטרסטוק

אחרי ניסוי וטעיה, בשורת מתקפות נגד צבא תימן, הפכו החות'ים אלופים בהפעלת מל"טים מתאבדים - כאלה שיכולים להגיע לטווחים ארוכים מאוד, ברמה של טיל שיוט. הם פשוט טסים נמוך מאוד ולאט מאוד, מזמזמים בניחותא עד למטרה כשהם מתגנבים מאחורי רכסים ומזדחלים בין נקיקים; צריך רק מפה מעודכנת והגדרה של מסלול מראש.

ב-18 ביולי 2018 יצא לדרך המבצע הגדול הראשון: כעשרה מל"טים מתאבדים היכו במתחם בית זיקוק של ענקית הנפט הממשלתית ארמקו בקרבת ריאד, כ-800 ק"מ מנקודת השילוח. למתחם נגרם נזק של סביב 200 מיליון דולר, מניית ארמקו עשתה זינגה ומחירי הנפט העולמי זגזגו. לסעודים נפל הלב לתחתונים: זה דבר אחד כשארגון טרור עושה קצת רעש בגבול הדרום, ואחר כשהוא מוכיח שביכולתו לפגוע בתשתיות לאומיות.

מפעלי אמרקו עולים באש, AFP מפעלי אמרקו עולים באש | AFP מפעלי אמרקו עולים באש, AFP

וזה היה רק הסיפתח: ב-26 בחודש פגעו מל"טים בנמל התעופה של אבו דאבי - מכה ממרחק אלף ק"מ. נגרם נזק שולי ביותר, אך טיסות נעצרו ובוטלו. הנהגת איחוד האמירויות הכחישה שבכלל התרחשה מתקפה - הכחשה שזכתה לחיזוק מצד ארה"ב; ואולם, מקורות המקורבים לנושא מסרו לוול סטריט ג'ורנל שהיה זה מסך עשן, ובאיחוד האמירויות רצו להימנע מזעם ציבורי ותמונת מצב ביטחונית שתפחיד משקיעים זרים.

יכולות המל"טים של החות'ים הרקיעו שחקים: ב-10 בינואר 2019 זמזם מל"ט מעל לרחבת טקסים בעיר עדן, בדיוק בסופו של מצעד צבאי של חיל הרגלים התימני.

הקברניט סעודיה תימן כטב"מ , צילום: france24 הקברניט סעודיה תימן כטב"מ | צילום: france24 הקברניט סעודיה תימן כטב"מ , צילום: france24

הוא נשא מטען שהתפוצץ בגובה של 10-15 מ' וריסס את בימת הכבוד; שישה קצינים נהרגו, ביניהם ראש אמ"ן של תימן. החות'ים הוציאו לפועל התנקשות מוטסת כמעט מושלמת; אנחנו מדברים על מבצע מאוד מסובך שמצריך מודיעין מהימן שזורם בזמן אמת. מי היה מאמין שארגון טרור יהיה מסוגל בכלל לבצע מין סיכול ממוקד שכזה.

מאז בוצעו עוד ועוד מתקפות מל"טים, לעיתים בשילוב טילי שיוט קרקעיים, שהגיעו מאיראן ובהמשך גם יוצרו מקומית. המתקפות הלכו והפכו חכמות; למשל, במקום להכות בקרבת ריאד, הבינו החות'ים שעדיף להפציץ את הפריפריה הסעודית.

מבחר כטב"מים שייצרה תימן, צילום: רויטרס מבחר כטב"מים שייצרה תימן | צילום: רויטרס מבחר כטב"מים שייצרה תימן, צילום: רויטרס

קחו את העיר הדרומית ח'מיס מושיט, בה יותר מחצי מיליון תושבים מבוהלים. הם רוצים רק לישון בשקט, לקום בבוקר וללכת לעבודה, וגם חשוב שיעשו זאת; העיר מוקפת שטחי חקלאות נרחבים, אי ירוק בלב המדבר, שמייצר מזון עבור כל דרום סעודיה. וכפי שיעיד כל תושב ותיק בקריית שמונה וכל תושב בשדרות והסביבה, קשה לנהל חיים נורמליים כשמפציצים אותך יום כן, יום לא.

ככל שתיכשל סעודיה בהגנה על ערי הספר, כך יגדל הזעם הציבורי; מוחמד בן סלמאן הוא שליט חזק מאוד, כזה שיכול לכופף גם את ארצות הברית בימינו - ואסור לו לתת לנתיניו לחשוב שאינו מסוגל להגן עליהם מפני השיעים מדרום.

שיגור כטב"מ תימני מהקרקע ומהאוויר, צילום: max security שיגור כטב"מ תימני מהקרקע ומהאוויר | צילום: max security שיגור כטב"מ תימני מהקרקע ומהאוויר, צילום: max security

מה יכול חיל האוויר הסעודי לעשות נגד הכטב"מים הללו? מעט מאוד; בניגוד לטילים בליסטיים שאפשר לזהות באוויר ממרחק, כטב"מ נפיץ יכול להתקדם בצמוד לקרקע, לטפס לגובה רק בקרבת המטרה כדי לזהות אותה ולצלול ללא התראה. זה אומר שאין "צבע אדום" או כל אעזקה אחרת - פשוט זמזום קצר ואז פיצוץ.

כרגע הדרך היחידה לעצירת מתקפה שכזו היא איתור הכטב"מ בשלב השיוט למטרה והפלתו בדרך. חלון היירוט גדול יחסית שכן מדובר בכלי איטי בהרבה מכל טיל. ואולם, הטיסה הנמוכה מקשה על גילוי מכ"מי ומבטלת ממש כל יתרון; אם החות'ים רוצים להפציץ את סעודיה, הם יעשו זאת. וזה נכון לגבי כל מדינה אחרת בטווח. הישג די מרשים לגוף שלזרוע הצבאית שלו אין אפילו מדים אחידים.

שיגור כטב"מ תימני מדגם סמאד, צילום: איי אף פי שיגור כטב"מ תימני מדגם סמאד | צילום: איי אף פי שיגור כטב"מ תימני מדגם סמאד, צילום: איי אף פי

סיורים בלתי פוסקים של מטוסי F15 סעודיים בגובה נמוך הצליחו כבר לתפוס ולהפיל מל"טים פה ושם, אך לחות'ים עדיין יש חופש פעולה עצום. במהלך 2020 ירד היקף המתקפות, אך עדיין הופצצה סעודיה ומורכבות המתקפות עלתה. למשל, ב-23 ביוני פגעו מל"טים וטילי שיוט מאולתרים בשדות תעופה בריאד וח'מיס מושיט, בבסיסים צבאיים בנייראן ובג'יזאן, ובמטרות של צבא תימן.

חמישה אזורי מטרות הותקפו כמעט בו זמנית. בין השאר, הופעלו סוגי מל"טים שונים בצורה בה חלק ימשכו את תשומת הלב של מגיני סעודיה, בעוד אחרים יבקיעו את ההגנה.

מתקן נפט סעודי באזור ג מתקן נפט סעודי באזור ג'דה עולה בלהבות | צילום: איי פי מתקן נפט סעודי באזור ג

במרץ 2021 תקפו 14 כטב"מים את ראס אל-תנורה, נמל שילוח הנפט הכי גדול של הסעודים, וגרמו לנזק קל. מחירי הנפט זינקו באותו היום, וזעקות גוועלד נשמעו מכיוון תעשיות התעופה וכל יתר התלויים בזהב השחור.

ממבט על, נראה שהשיטה החות'ית הצליחה ולפי הערכות סעודיה כבר מחפשת אסטרטגיית יציאה מהסיפור. המלחמה בתימן עלתה לה בחיי אדם ובמשאבים רבים, בנזק לדימוי השלטון, ובביקורת נוקבת ברחבי העולם; למשל, מאז 2015 פגעו ההפצצות הסעודיות בכ-70 בתי חולים, מרפאות ומרכזי סיוע חירום - מה שהוביל לגינוי מטעם האו"ם על "זלזול מוחלט בחיי אדם".

פגיעות מדויקות במיכלי בית זיקוק של אבקייק, מספטמבר 2019, צילום: US Army/Digital Globe פגיעות מדויקות במיכלי בית זיקוק של אבקייק, מספטמבר 2019 | צילום: US Army/Digital Globe פגיעות מדויקות במיכלי בית זיקוק של אבקייק, מספטמבר 2019, צילום: US Army/Digital Globe

והחות'ים כבר מספיק בטוחים בעצמם כדי להוציא מתקפות נרחבות על מחוז מאערב, שנשלט בידי ממשלת תימן וצבא סעודיה. זהו גם אזור בתימן שמכיל נפט, וכיבושו יתן לחות'ים גישה להון חיוני. זו פשוט פנטזיה של כל ארגון טרור; לא יפתיע אותי אם לכל חמאסניק וחיזבלון יש פוסטרים של חות'ים על הקירות.

תוך כדי לחימה, השיקו המחבלים תעשייה אווירית משלהם: הכטב"מים הראשונים אמנם הגיעו מאיראן, אבל הונדסו לאחור והחלו להיבנות בסדנאות מאולתרות. הגרסה המקומית של האבאביל האיראני נקראה קאסף 1, ושודרגה מאז עוד ועוד.

קאסף 1, כטב"מ תימני שמבוסס על האבאביל האיראני, צילום: alyemenione קאסף 1, כטב"מ תימני שמבוסס על האבאביל האיראני | צילום: alyemenione קאסף 1, כטב"מ תימני שמבוסס על האבאביל האיראני, צילום: alyemenione

כיום מפעילים החות'ים סדרת כטב"מים תוקפים בשם סאמד, שלפי הערכות יכולים להגיע לטווח של כ-1,500 ק"מ. מדובר בהערכות שמקורן ביצרני רכיבים, וכנראה שהטווח בפועל נמוך יותר - אך עדיין מאפשר פגיעה ברוב תשתיות הנפט של סעודיה ואיחוד האמירויות.

ארגון הטרור התימני הוכיח שעם פיתרון טכנולוגי מעופף, אפשר להכות באויבים חזקים ממך בהרבה ואשכרה לנצח. כל מה שצריך זה כטב"מים, מידע על נקודות התורפה של האויב, וזלזול מסנוור בחיי אדם. הרי מי ששילם את המחיר היו אזרחי תימן האומללים, שהערים שלהם הופצצו לרמה בה לא ירחק היום בו אם תרצה סעודיה להשמיד בניין בצנעה, תצטרך קודם לבנות אותו בעצמה.

הקברניט סעודיה תימן כטב"מ , צילום: the Giants Brigades הקברניט סעודיה תימן כטב"מ | צילום: the Giants Brigades הקברניט סעודיה תימן כטב"מ , צילום: the Giants Brigades

צבאות העולם מודאגים ממצב בו החות'ים יפיצו למחבלים אחרים משהו מסוכן בהרבה מרובוטים מתפוצצים: הוראות הרכבה. אם במדינה שבורה כמו תימן נמצאו כל הרכיבים לבניית תעשייה אווירית של מל"טים מתאבדים, לא יהיה קשה להשיג זאת באזורי קרבות אחרים ולאיים על מדינות. למשל, לחמאס יש מספר קטן של מל"טים, שכבר הופעל במתארים מוגבלים נגד ישראל, ללא הצלחה.

ולכן, בימים אלה עובדים מומחים בכל העולם על פיתוח מערכות שמסוגלות לזהות מל"טים גם בגובה נמוך ולהפיל אותם גם כשהתגלו ממש ברגע האחרון.

כטב"מ איראני בשירות חמאס, צילום: מתוך סרטון חמאס כטב"מ איראני בשירות חמאס | צילום: מתוך סרטון חמאס כטב"מ איראני בשירות חמאס, צילום: מתוך סרטון חמאס

חלק מהפיתוחים עתידניים כתותחי לייזר ומל"טים שצדים מל"טים, או משדרים עוצמתיים שמשבשים את מערכות הכלים. אחרים הם פשוטים בהרבה, כמו פריסת רשתות ברזל מעל לתשתיות נפט למיניהן.

בישראל, למשל, הודגמה יכולת יירוט מל"ט באמצעות סוללת כיפת ברזל, וזמן קצר אחר כך הופל מל"ט דמוי אבאביל ששוגר מעזה. לצה"ל יש יכולות מאוד מתקדמות בהתמודדות עם מל"טים, אם כי כוחותינו מעולם לא התמודדו עם איום בסדר גודל חות'י: מאז 2015 נורו לסעודיה קרוב לאלף מל"טים למיניהם - בין היתר, במתארים של שילוב חתימות ומטסים של כלים רבים.

כיפת ברזל, צילום: משרד הביטחון כיפת ברזל | צילום: משרד הביטחון כיפת ברזל, צילום: משרד הביטחון

בעיית המל"טים של סעודיה צפויה לתמרץ פיתוחים; הרי מדובר במדינה עשירה מאוד, שכנראה תשפוך הרבה כסף על כל פיתרון אפקטיבי. אך כידוע, מהנדס טרוריסט זועם בלי נעליים תמיד יעבוד מהר יותר מחברת נשק, ויכול להיות שעד שיושק המענה למל"ט המאולתר, יגיעו לשטח מל"טים חמקמקים יותר.

וזהו, לצערי, עתיד אפשרי אחד ללוחמה האווירית: רובוטים מעופפים פשוטים וזולים שמכים כטילי שיוט, ועוברים ממש בין הרגליים למטוסי קרב יקרים ומסובכים. כולי תקווה שיבוא גואל לתימן האומללה - בין אם בצורת התקוממות של עם שנמאס לו להיות מגן אנושי, של הסדר טריטוריאלי בין החות'ים והממשלה, או פיתרון מקורי יותר - העם התימני כבר הוכיח לא פעם כמה יצירתי ביכולתו להיות. טיסה נעימה!


תגיות