אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה הלאומית לתשתיות

"אי החתימה על מינוי מנכ"ל לחברת החשמל פוגעת בה"

מנהלת רשות החברות הממשלתיות מיכל רוזנבוים אמרה בוועידה הלאומית לתשתיות סחר וחדשנות של כלכליסט בנמל אשדוד: "מיולי ממתין המינוי לחתימה בשולחן השרה וזה עדיין לא נחתם – זה פוגע בחברה. אנחנו מקווים שהמינוי הזה ייכנס לפועל בקרוב"

06.09.2022, 12:03 | דורון ברויטמן

מיכל רוזנבוים, מנהלת רשות החברות הממשלתיות, שוחחה עם אדריאן פילוט במסגרת הוועידה הלאומית לתשתיות סחר וחדשנות של כלכליסט בנמל אשדוד.

המינוי שלך היה הרצון שלך לקבל את התפקיד. למה כל כך רצית את התפקיד? מה היעד שלך?

"החברות הממשלתיות נוגעות בחיים של כולנו, זו אחת הסיבות שרציתי את התפקיד הזה. בין אם זה בתחום התשתיות, התחבורה, ביטחון. התפקיד שלנו זה להיות פה של אותם אנשים ובעלי המניות של אותן חברות – אנחנו הציבור. אנחנו לא בחרנו להשקיע בחברות הממשלתיות אבל בפועל כולנו כאזרחים במדינה הזו משקיעים.

"רשות החברות צריכה לוודא שהביצוע הוא מיטבי, במקצועיות ולפי אמות מידת עסקיות. אנחנו רוצים שהביצועים של החברות הממשלתיות לא ייפלו מהחברות הפרטיות שפועלות באותו תחום. זו שאיפה גדולה. כשנכנסתי לתפקיד אמרתי שאנחנו עד סוף השנה נגבה מיליארד שקל דיבידנד מהחברות הממשלתיות השנה. כולם אמרו לי שאין סיכוי. מאז תחילת שקל גבינו 1.3 מיליארד שקל מהחברות – זה מימן את ההנחה בדלק".

איך את מגשרת בין החזון שלך לחברה ציבורית לבין מה שקורה היום בחברת החשמל?

"חברת חשמל היא חברה מעולה והיא החברה הממשלתית הגדולה ביותר בישראל, יש לה תוצאות פנטסטיות והביצועים שלה מעולים. יחד עם זאת, אני מאוד מוטרדת ממה שקורה בהנהלה של החברה. אנחנו בסיטואציה מאוד קשה שבה אין מנכ"ל ויו"ר כמעט שנה. אנחנו נכנסים לסיטואציה מאוד לא בריאה.

"יו"ר חברת החשמל התפטר והעלה טענות קשות על התערבות פוליטית בתהליך המינוי. לא היססתי לרגע ומיניתי בודק חיצוני. הבודק בדק והוציא דוח לפיו לא נמצא פגם בהליך מינוי המנכ"ל שאושר על ידי ועדת המינויים בראשות שופטת.

"התפקיד של הרשות היא לקדם מה שאפשר לקדם עד המקום שאי אפשר יותר לקדם – המקום שבו השר צריך לחתום. מיולי ממתין המינוי לחתימה בשולחן השרה וזה עדיין לא נחתם – זה פוגע בחברה. אנחנו מקווים שהמינוי הזה ייכנס לפועל בקרוב".

אם רוצים להפוך את החברות הציבוריות לחברות מקצועיות אין מקום להתערבויות פוליטיות.

"אתה צודק אבל בוא נעשה סדר. כמעט ואין התערבויות פוליטיות בחברות הממשלתיות. מרבית החברות הממשלתיות מתנהלות בצורה מקצועית והתפקיד שלנו הוא לאתגר אותן. צריך להבדיל בין התערבות פוליטית לבין מינויים. החוק קובע שמינוי דירקטורים יהיה על ידי השרים. תפקיד רשות החברות בהקשר הזה הוא לוודא שיש מאגר איכותי של דירקטורים שכל אחד מאתנו ירצה שהם ינהלו את החברות האלו. השרים בוחרים מאותו מאגר. זה לא הופך את המינוי להליך שלא תקין".

מינית ועדה לרפורמה בחברות הממשלתיות ואת רקפת רוסק עמינח, מי שניהלה את בנק לאומי, אחד הבנקים בדואופול בתחום הבנקאות. מדוע מינית אותה? אין עוד נשים ראויות?

"זו גאווה גדולה שאישה כמותה תעמוד בראש ועדה שתעשה רפורמה בחברות הממשלתיות. כשאמרתי שהחזון שלנו הוא להפוך את החברות הממשלתיות לחברות שיתנהלו כמו החברות הציבוריות, דמות כמו רקפת שניהלה בהצלחה יתרה את הבנק והצליחה להביא להתנהלות ציבורית ועסקית מעולה, היא הדמות הכי דומיננטית שיכולה לסייע לנו בתפיסות של: סוגי הדירקטורים שאנחנו רוצים, מה תנאים שנדרשים, איך לייצר דיפרנציאציה של סוגים שונים של חברות.

"מי עוד בוועדה הזו? פרופסור שרון חנס, מהאנשים הבכירים ביותר שמבינים בממשל תאיגידי, עד לא מזמן דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, יושב בה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מאיר לוין, ודורון כהן שכיהן כמנכ"ל משרד האוצר ויו"ר החברות הממשלתיות. אין הרכב מנצח יותר מזה. אתם תראו תוך חצי שנה דוח שיהווה בסיס לרפורמה בחברות הממשלתיות".

תגיות