אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה הלאומית לתשתיות

"הביטחון האנרגטי בישראל תלוי במעבר לאנרגיה אלטרנטיבית"

מנכ"ל בזן מלאכי אלפר אמר בוועידה הלאומית לתשתיות סחר וחדשנות של כלכליסט בנמל אשדוד: "צריך לקחת בחשבון תקופה היברידית ארוכת שנים, שבה הדלקים הפוסיליים יחיו לצד האנרגיות המתחדשות. מדינה שלא תדע לתכנן נכון או שתיקח הימור מסוכן בתחום האנרגיה, אזרחיה ישלמו"

06.09.2022, 13:06 | דורון ברויטמן

"משבר האנרגיה לא התחיל היום אלא בעשור הקודם", אומר מלאכי אלפר, מנכ"ל בזן, בוועידה הלאומית לתשתיות סחר וחדשנות של כלכליסט בנמל אשדוד. ברמה העולמית, טוען אלפר, "כבר היום יש פער של 160 מיליארד דולר בין הסכום שצריך היה להשקיע בתשתיות אנרגיה פוסילית ובין ההשקעה בפועל. כמו כן, נוצר פער ייצור בהיקף של 60 בתי זיקוק בין מה שהעולם צורך היום לבין מה שהוא יזדקק לו עוד עשור. אם לא די בכך, צריכת האנרגיה תלך ותגדל בעיקר במדינות המתפתחות, והביקושים ילכו ויתעצמו בהתאם עד לקראת שנת 2040. בשנת 2050 צריכת הדלקים תהיה דומה לכפי שהיא היום".

את המחיר לדבריו אנחנו רואים היום באירופה, ובעתיד אולי גם בישראל. "חוסר הוודאות העולמי בשוק האנרגיה יחד עם סנטימנט שלילי לדלקים פוסיליים גרם וגורם לעצירת השקעות. כיום העולם נמצא במינוס. מינוס גדול, שימשיך ללוות אותנו תקופה ארוכה מאוד ולהשפיע על המחיר ועל זמינות האנרגיה", אומר אלפר. "מדינה שלא תדע לתכנן נכון או שתיקח הימור מסוכן בתחום האנרגיה, אזרחיה ישלמו. כפי שקורה בחלק ממדינות אירופה היום שם נערכים לאפשרות של מחסור בחשמל ובדלק. הצעדים שיאלצו בחורף הקרוב לעשות באירופה מאוד מוחשיים – הפסקות חשמל יזומות, חושך ברחובות, המקלחת תהיה פחות מפנקת, ובלית ברירה חזרה למקורות אנרגיה כמו פחם".

על פי אלפר, "כל האנליזות, ההערכות של מומחים ומקבלי החלטות מסמנים את אותו הכיוון – ככל שהשינוי בתמהיל האנרגיה העתידי לא ינוהל ויהיה מהיר מדי, הוא עלול לפגוע בביטחון האנרגטי במשק. וזו תובנה שכבר מחלחלת היום. מדיניות אנרגיה חייבת להיות מאוזנת ולקחת בחשבון שיקולים של רציפות אספקה ומחירי אנרגיה, לצד השיקולים הסביבתיים. התפיסה הריאלית חייבת להתבסס על מדיניות אחראית ולקחת בחשבון תקופה היברידית ארוכת שנים. התקופה ההיברידית היא פרק הזמן שבו הדלקים הפוסילים יחיו לצד האנרגיות המתחדשות המתפתחות כאשר למעשה הקיים, קרי הדלקים הפוסיליים, מממנים את השינוי, שאחרת לא יכול לבוא".

לתפיסתו, "רגל אחת בהשקעה בתשתיות בתחום הדלקים צריכה להיות בראייה ארוכת טווח - בין אם בשדרוג ושיפור תשתיות קיימות, ובין אם בפיתוח יכולות הניפוק שלנו, תשתיות השינוע, יכולות המיכול והרחבת פעילות הסחר. הרגל השנייה - לייצר את התשתית והשקעה בטכנולוגיות המחר. זו רגל קריטית וחייבים להשקיע בה היום בשנת 2022 כדי להיות רלוונטיים בשנת 2040".

בתוך כך, הפטרוכימיים קיבלה היום את היתר השליטה החדש שלה בבזן אחרי שראש הממשלה יאיר לפיד חתם הבוקר על ההיתר. לפיד היה הגורם השלישי והאחרון בממשלה שהיה צפוי לחתום אחרי ששר האוצר אביגדור ליברמן ושרת האנרגיה קארין אלהרר חתמו כבר שלשום.

תגיות