אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטמפרטורה הגבוהה באפריל מאז 1907: שיאי החום נשברו וזו כנראה רק ההתחלה מבלים היום בחוף הים באשקלון | צילום: תומר שונם הלוי

הטמפרטורה הגבוהה באפריל מאז 1907: שיאי החום נשברו וזו כנראה רק ההתחלה

בשעות הצהריים נרשמה בת"א טמפרטורה של 40.8 מעלות. גלי חום אביביים אינם חריגים בישראל, אולם לרוב הם מופיעים בחודשים מאי-יוני, ולא בחודש אפריל. השירות המטאורולוגי: "קיימת שכיחות הולכת וגדלה של אירועי קיצון ושבירת של שיאי טמפרטורות"

25.04.2024, 20:00 | שני אשכנזי

השרב האביבי הגיע מוקדם מהצפוי: השירות המטאורולוגי מעדכן כי היום (ה') בשעות הצהריים בתל אביב נרשמה הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה בחודש אפריל מאז 1907: 40.8 מעלות. בכמה אזורים נרשמה טמפרטורה גבוהה יותר. באזור גלגל בבקעת הירדן נמדדו 45 מעלות, בחצבה נמדדו 43.3 מעלות, בפראן 42.6 מעלות, בשדה אליהו נמדדו 42.7 מעלות, ובבשור 42.2 מעלות. מדובר למעשה ברצף של שלושה ימים חמים מאוד, שהחל ביום שלישי ובא לסיומו הערב.

החום הכבד גם גבה מהתושבים מחיר בריאותי. צוותי מד"א הוזנקו לטפל ב-141 אנשים שהתייבשו או התעלפו וב-6 אנשים שסבלו ממכת חום. שלושה מתוכם במצב קשה: גבר בן 30 מאשקלון, גבר בן 30 מבת ים וגבר בן 50 מבית לחם הגלילית.

לפי נתוני השירות המטאורולוגי, טמפרטורות של יותר מ-40 מעלות אינן שכיחות במישור החוף ובשפלה בחודש אפריל ומתקבלות אחת לכ-10 עד 15 שנים. באירוע הנוכחי נשברו שיאי טמפרטורה לחודש אפריל במספר תחנות בעיקר במישור החוף, בשפלה, בעמק חפר ובעמק הירדן, לדוגמה, עין החורש 41.6 מ"צ לעומת השיא הקודם של 40.9 מ"צ, בית דגן 41.7 מ"צ (השיא הקודם 41.5 מ"צ), גלגל 45.0 מ"צ (השיא הקודם 44.7 מ"צ).

גלי חום אביביים אינם חריגים בישראל, אולם לרוב הם מופיעים בחודשים מאי-יוני, ולא בחודש אפריל. חום כה כבד במהלך אפריל, נחשב לחריג, כך לפי השירות המטאורולוגי. עוד לפי השירות, ״קשה לקשור בהכרח כל אירוע לשינויי האקלים, אולם קיימת שכיחות הולכת וגדלה של גלי החום, אירועי קיצון ושבירת של שיאי טמפרטורות המקסימום בשניים-שלושה העשורים האחרונים וזהו גם הצפי של המודלים לעשורים הבאים, כחלק ממגמת ההתחממות״.

מדינות העולם לא מצליחות להפחית פליטות גזי חממה, והעולם נאלץ להתמודד עם שינויי אקלים המובילים לכמות גדולה יותר של אירועי מזג אוויר קיצוני – מגלי חום ובצורות, לשטפונות. כתוצאה מכך – הטמפרטורה הממוצעת בישראל תמשיך לעלות, ומספר הימים החמים בשנה – יזנק. לפי תחזית השירות המטאורולוגי, עד אמצע המאה תעלה הטמפרטורה בישראל בכמעלה וחצי, ועד סוף המאה תעלה בכ-4 מעלות ביחס לשנים 1961-1990 בתרחיש חמור, או בכ-2.5 מעלות בתרחיש קל יותר. מספר גלי החום יכפיל את עצמו בעוד שלושים שנה, והם יהפכו קיצוניים וממושכים יותר. ההשלכות צפויות להיות רחבות, ולהשפיע על הכלכלה, הבריאות, החקלאות ועוד.

מזג אוויר קיצוני גם במדינות אחרות

ישראל היא לא היחידה שנאלצה להתמודד בימים האחרונים עם החום הכבד. שיאי חום נשברו גם בטורקיה, שם נמדד שיא לחודש אפריל: 39.2 מעלות, וכך גם נרשמו טמפרטורות גבוהות במיוחד ביוון, קפריסין, צ'אד, ניג׳ר, סעודיה ועוד. גם אם מדובר בימים בודדים, 12 החודשים האחרונים בעולם הם החודשים החמים ביותר שנרשמו מאז תחילת מדידות הטמפרטורה. ככל שיהפוך מזג האוויר קיצוני יותר, כך יושפעו יותר המדינות שנאלצות להתמודד עימו וגם כלכלתן. דוגמה אחת היא מרוקו, שם הכריז בשבוע שעבר שר החקלאות, מוחמד סאדיקי, כי הממלכה תאבד השנה 20% מתפוקת היבול שלה בשל הבצורת. גם כמות הגשמים השנה מאיימת על החקלאות במדינה ורווחיה.

לפי מחקר חדש שפורסם החודש, אילו לא יעשה דבר כדי לבלום את ההתחממות הגלובלית, ההכנסה הממוצעת לנפש בעולם צפויה לצנוח בכמעט חמישית ב-26 השנים הבאות, בשל משבר האקלים. אירועי מזג אוויר קיצוניים ותדירים כמו גלי חום ושטפונות – צפויים לגרום להרס בסך 38 טריליון דולר מדי שנה עד אמצע המאה, כך לפי המחקר שפורסם בכתב העת המדעי ״נייצ׳ר״. המשמעות היא הפסדים כבדים כמעט לכל מדינה בעולם, עם אובדן הכנסות של כ-19% בממוצע עד 2049. בארה"ב ובאירופה ההכנסה תפחת בכ-11%, ואילו באפריקה ובדרום אסיה הירידה תגיע ל-22%.


תגיות