אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל מזהיר מפיקדונות של גופים חוץ בנקאיים: "חושפים את כספי המפקידים לסיכון משמעותי" מטה בנק ישראל בירושלים | צילום: REUTERS/Ronen Zvulu

בנק ישראל מזהיר מפיקדונות של גופים חוץ בנקאיים: "חושפים את כספי המפקידים לסיכון משמעותי"

בנק ישראל פנה לרשות ניירות ערך שמנסחת תקנות למתן אפשרות לחברות תשלומים להציע פיקדונות, וקרא לה שלא לאפשר להן להציע פיקדונות בריבית קבועה, אלא בריבית משתנה בלבד; "טיוטת ההוראה הנוכחית רחוקה מאוד מלספק הגנות ברמה גבוהה, ובכך חושפת את כספי המפקידים ואת המערכת כולה לסיכון משמעות" 

19.05.2024, 14:22 | עירית אבישר

בנק ישראל מוטרד מהאפשרות שגופים חוץ בנקאיים יציעו לציבור פיקדונות בריבית קבועה.

בבנק המרכזי שלחו היום מכתב חריף לרשות ניירות ערך, שמכינה את התקנות בנושא, והתריע כי מתן אפשרות לפיקדונות מסוג זה עשוי להביא למצב בו החברות יתקשו לעמוד במחויבות שלהן, מה שעשוי להביא לכדור שלג של פגיעה במערכת הפיננסית כולה. על כן, כתבו בבנק ישראל שיש לאפשר לאותם גופים להציע פיקדונות בריבית משתנה, התלויה בתשואה שהשיגה חברת התשלומים בהשקעת הכספים באפיקים שונים.

"מחובתי להתריע בפניכם כי אם חברה כלשהי לא תעמוד בהבטחת התשואה שלה ותקרוס, הדבר עלול להוביל לאובדן אמון של הלקוחות בכלל החברות בענף ולהתמוטטות מהירה של הענף כולו", כתב ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בחטיבת המחקר בבנק ישראל.

"אין צורך לומר כי בכך תאבד גם התרומה המיוחלת לתחרות מול הבנקים במקטע זה. יתירה מזאת, אירוע כאמור עלול להיות מדבק ולהשפיע על האיתנות של המערכת הפיננסית כולה".

היום תתכנס מליאת רשות ניירות ערך בכדי לדון בתקנות שיאפשרו לחברות תשלום להציע ריבית ללקוחותיהם בעבור כספיהם.

במסגרת חוק ההסדרים האחרון נקבעה מסגרת הרישוי והפיקוח על חברות העוסקות בתחום התשלומים, שעליהן מפקחת רשות ניירות ערך.

במסגרת הסדרתן נקבע כי הן יוכלו להציע ללקוחותיהן ריבית בעבור הכספים הנמצאים בחשבונותיהם. צעד זה נעשה בניגוד לעמדת בנק ישראל, שהתנגד למתן האפשרות לגופים חוץ בנקאיים להציע פיקדונות, כאשר לא חל עליהם פיקוח ורישוי בנקאי.

כעת הרשות, בראשות ספי זינגר, מנסחת את התקנות המפורטות לפיקוח על אותם הגופים, ולקראת החלטותיה בנושא פונה בנק ישראל בנושא ומתריע מפני האפשרות לאפשר הצעת פיקדונות בריבית קבועה: "הבטחת תשואה בישראל מוגבלת לבנקים בלבד, הכפופים לרגולציה קפדנית של בנק ישראל המבטיחה את יציבותם, כולל הוראות מחמירות לניהול נזילות וסיכונים. טיוטת ההוראה הנוכחית רחוקה מאוד מלספק הגנות ברמה דומה, ובכך חושפת את כספי המפקידים ואת המערכת כולה לסיכון משמעותי".

בבנק ישראל מתריעים שלא לאפשר לחברות התשלומים להציע פיקדונות בריבית קבועה, שכן מדובר בסיכון שמורכב מאד לנהל. למשל, אם מובטח ללקוח פיקדון בריבית של 4% לשלוש שנים, בעוד בפועל ייתכן שריבית בנק ישראל תרד במהלך התקופה, עלול להיות לחברת התשלומים קושי לעמוד בהתחייבות ללקוח.

"פער בין הריבית שהובטחה לתשואה שהושגה יסכן את יכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה ובכך יסכן את כספי לקוחותיה", כתב סעדון והוסיף בהקשר זה כי: "חזינו בשנים האחרונות בהתמוטטות של חברות פיננסיות חוץ-בנקאיות, שלא התנהלו באחריות והותירו את לקוחותיהן עם הפסדים כספיים".

בבנק ישראל מציעים לאפשר לחברות התשלומים להציע ללקוחות תשואה התלויה בתשואה שישיגו מהשקעת הכספים באפיקים דוגמת מק"מ ואג"ח, שזה סיכון שקל יותר לנהל. בנוסף הם מציינים כי פיקדונות מסוג זה יהוו תחרות לפיקדונות הבנקאיים ובפרט, לאותו חלק מהותי של הפיקדונות הבנקאיים שבמסגרתו מקבלים המפקידים.

תגיות