אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי החלטת הריבית בישראל: הדולר גם היום בתנועות קלות סביב 3.67-3.68 שקלים מט"ח | צילום: Igal Vaisman / Shutterstock

אחרי החלטת הריבית בישראל: הדולר גם היום בתנועות קלות סביב 3.67-3.68 שקלים

אתמול בנק ישראל הותיר כצפוי את הריבית על 4.5%, בפעם השלישית ברצף; תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים חצתה אתמול את ה-5%, לראשונה מ-2011; העלייה משקפת את רמת הסיכון הגבוהה של ישראל והציפיות לריבית גבוהה לאורך זמן; ב-ECB שוקלים הורדת ריבית כבר ביוני

28.05.2024, 13:26 | נועם לנדמן

הדולר נסחר בתנועות קלות תמורת 3.677 שקלים, היורו מטפס ב-0.6% ונסחר תמורת 4 שקלים. אתמול בנק ישראל הותיר כצפוי את הריבית על 4.5%, בפעם השלישית ברצף.

ההחלטה תאמה את התחזיות בשוק בשל עליית האינפלציה מחד ומאידך נתוני צמיחה טובים, עלייה בשיעור המשרות הפנויות וירידה באבטלה. באשר לגירעון צופה הבנק כי הממשלה תעמוד בתקרה שהציבה לעצמה בסוף השנה

תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים חצתה אתמול את ה-5%, לראשונה מ-2011. התשואה על איגרת הבנצ'מארק של ישראל עלתה ב-5 נקודות בסיס ל-5.029%, השלימה קפיצה של 33 נקודות בסיס ב-7 ימי מסחר, זינוק שמשקף את רמת הסיכון הגבוהה של ישראל והציפיות לריבית גבוהה לאורך זמן.

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "פרמיית הסיכון עולה - ההשפעה הריאלית בסוף כמו העלאת ריבית. מאז פרסום מדד המחירים לחודש אפריל, ראינו עלייה חדה בתשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות (מעבר לעלייה בעולם) לרמתן הגבוהה ביותר מאז 2011. זאת למרות יציבות יחסית במדדי ה-CDS (המשמשים כביטוח מפני חדלות פירעון על אג"ח של ממשלת ישראל), ואף התחזקות של השקל. התשואות הגבוהות מייקרות את האשראי דבר שאם ימשך יחלחל לכל ענפי המשק (בעצימות שונה), ייקר את עלות החוב ויאט את הפעילות הכלכלית.

"כצפוי הריבית נשארה ללא שינוי. בהתאם להערכות המוקדמות, ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי על 4.5 אחוזים. העלייה בסביבת האינפלציה והעלייה בפרמיית הסיכון של המשק תרמו להחלטה, זאת למרות הייסוף בשקל בהשוואה להחלטה הקודמת. ללא התמתנות הגורמים הללו נמוכים הסיכויים שנראה הפחתת ריבית בהחלטה הבאה.

"השווקים הפיננסים בישראל מצפים להפחתה של כרבע נקודת אחוז בלבד ב-12 החודשים הבאים (ואף מעבר לכך). להערכתנו, כן יש הסתברות טובה שנראה הפחתה משמעותית יותר. זאת לאור העובדה שאנו צופים התמתנות בצמיחה ובצריכה בישראל ושחלק מהאינפלציה בפועל והצפויה מקורה בכלל בפעולות הממשלה (בלו, מע"מ, סיגריות וכדו') שיתרמו לצמצום הביקושים. בנוסף, אנו מצפים שנראה במהלך התקופה מדינות בעולם שמפחיתות את הריבית במיוחד באירופה שגם משפיעה על הריבית בישראל (דבר שנוטים לשכוח).

"שוק העבודה נותר הדוק גם באפריל. במבט קדימה אנו צופים עלייה בשיעור האבטלה. נתוני שוק העבודה הראשוניים לאפריל הצביעו על ירידה נוספת בשיעור האבטלה הרחבה ל-5 אחוזים (נתונים מקוריים) וסקר המשרות הפנויות שפורסם בשבוע הקודם הראה על המשך עלייה בביקוש למשרות חדשות (עם כי הרוב מרוכזות במספר מצומצם של ענפים). מספר הנעדרים זמנית מהעבודה מסיבות כלכליות המשיך לרדת (34 אלף באפריל), אך קצב חזרת העובדים לשוק העבודה התמתן משמעותית ב-3 החודשים האחרונים. נתוני לשכת התעסוקה לאפריל מראים על המשך ירידה עקבית במספר דורשי העבודה, וגם פה נרשמה האטה בקצב השיפור.

"במבט קדימה אנו צופים עלייה בשיעור האבטלה לנוכח האטה כלכלית כתוצאה מהתמשכות המלחמה לצד הריבית הגבוהה (הארוכה והקצרה), שמהוות משקולת שלילית גם על הצריכה וגם על שוק העבודה. גם היצע העובדים צפוי לעלות לאור צמצום משרתי המילואים בחודשים האחרונים (בהשוואה ל-3 החודשים הראשונים במלחמה), ומרבית דורשי העבודה בחל"ת (שנרשמו באוקטובר אשתקד) אמורים לסיים את זכאותם במהלך מאי.

בשווקים הבינלאומיים הדולר בתנועות קלות - היורו מטפס ב-0.1% ל-1.087 דולרים, הפאונד יציב על 1.277 דולרים. הין יציב על 156.73 ין לדולר. מול סל 6 המטבעות המובילים הדולר יורד ב-0.1% ל-104.380 נק'.

בבנק האירופאי המרכזי ECB שוקלים להתחיל להוריד ריבית כבר ביוני, אחרי נתוני אפריל (מדד המחירים על 2.4%). בשישי הקרוב יתפרסמו נתוני מאי. מדד המחירים מתחת ל-3% כבר שבעה חודשים ברצף. הריבית על 4%, וגוברים הסיכויים כי בפגישה הקרובה ב-6 ביוני יוריד הבנק את הריבית ברבע אחוז.

קליין: "בגוש האירו - הריבית תרד בשבוע הבא, למרות השיפור בפעילות הכלכלית. סנטימנט החברות בגוש האירו המשיך להשתפר, כך על פי האומדן הראשוני למדד מנהלי הרכש במאי שעלה ל-52.3 נקודות, המדד הגבוה ביותר מזה כשנה. ענפי השירותים המשיכו להוביל את הסנטימנט, עם שיפור בולט בספרד ואיטליה הנהנות מהביקושים העולים לתיירות, והחברות מדווחות על ירידה בלחצי המחירים.

"במקביל, החולשה בענפי התעשייה מתמתנת (47.4 נקודות במאי) עם הירידה הנמוכה ביותר מזה שנה בביקושים ליצוא. למרות החדשות המעודדות לרבעון השני, אנו עדיין מצפים שנראה את הבנק המרכזי מפחית את הריבית בחמישי הבא לאור הירידה המהירה מהציפיות באינפלציה.

"האינפלציה בבריטניה יורדת אך לא מספיק כדי להצדיק הפחתת ריבית בהחלטה הקרובה. גם ההודעה על הקדמת הבחירות לא תומכת בכך. האינפלציה בבריטניה ירדה במהירות באפריל ל-2.3 אחוזים (3.2% במרץ), הקצב האיטי ביותר מזה כשלוש שנים, בהובלת המשך הירידה במחירי החשמל והגז לצד עלייה מתונה יותר במחירי המזון. יחד עם זאת, ללא מחירי המזון והאנרגיה האינפלציה ירדה פחות מהצפי ל-3.9 אחוזים, כמעט כפול מיעד הבנק המרכזי. להערכתנו, קטנו הסיכויים שהבנק המרכזי יפחית את הריבית בחודש הבא, כאשר גם ההודעה על הקדמת הבחירות לא תומכת בכך".

תגיות