אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רגע לפני הרפורמה: חנויות חשמל ימכרו מוצרים כרגיל     חנות מוצרי חשמל |

רגע לפני הרפורמה: חנויות חשמל ימכרו מוצרים כרגיל

בשנתיים האחרונות עדכן משרד האנרגיה כמה פעמים שהחל מ־24 בחודש זה ייאסר למכור מכשירים בזבזני אנרגיה. אך רק כעת טרח להבהיר שהאיסור חל על יבואנים בלבד, ולא על חנויות 

04.06.2024, 06:25 | אורנה יפת

האם חנויות החשמל רשאיות להמשיך למכור מוצרים שהם בזבזני אנרגיה? הפעם תשובת משרד האנרגיה חיובית. זאת לאחר שהודיע מספר פעמים כי החל מ־24 ביוני ייאסר למכור ולשווק בישראל מוצרים בלתי חסכוניים. לטענתו פרסומיו התייחסו ליבואנים בלבד, אלא שהניסוח שנקט התפרש כנוגע גם לקמעונאים, ועד כה הוא לא טרח להבהיר אחרת.

הסעיף שגרם לבלבול נמצא למשל בהודעה של משרד האנרגיה מ־28 ביוני 2023, שכותרתה "רפורמה ביבוא מכשירי חשמל", שהוא שיגר לבעלי עניין בענף החשמל. בסעיף 3 שם נכתב: "מכירה או שיווק של מכשירי חשמל שקיבלו אישור אנרגיה לפי תקנות מקורות אנרגיה יהיה אפשרי עד לתאריכים הבאים: מזגנים – עד 24.6.2025. שאר מכשירי החשמל – עד 24.6.2024. לאחר תאריכים אלו לא יהיה ניתן למכור או לשווק בישראל מכשירי חשמל שאינם עומדים בדרישות האירופיות".

ההגבלה על יבוא ושיווק של מוצרי חשמל בעלי נצילות אנרגטית נמוכה היא חלק מרפורמת יבוא מוצרי חשמל שנכנסה לתוקף בספטמבר 2022, ולפיה יתאפשר לייבא מוצרי חשמל עם נצילות אנרגטית התואמת את התקינה האירופית, ללא התאמות מיוחדות לתקן ישראלי.

במשך חודשים ארוכים לחצו היבואנים והקמעונאים על משרד האנרגיה לאפשר למכור את המלאי גם אחרי יוני 2024, אך המשרד סירב בנימוק שהיה להם מספיק זמן להיערך לכך. גם לפני כחודש וחצי, ב־14 באפריל, הוציא משרד האנרגיה תזכורת בנושא.

רון אייפר, מנהל חטיבת אנרגיה מקיימת. "היבואנים ניסו לעשות סיבוב", צילום: שלומי אמסלם, לע"מ רון אייפר, מנהל חטיבת אנרגיה מקיימת. "היבואנים ניסו לעשות סיבוב" | צילום: שלומי אמסלם, לע"מ רון אייפר, מנהל חטיבת אנרגיה מקיימת. "היבואנים ניסו לעשות סיבוב", צילום: שלומי אמסלם, לע"מ

אלא שלפני כשבוע וחצי הפתיע המשרד עם הבהרה כי הקמעונאים יכולים להמשיך למכור את הסחורה הישנה הלא ידידותית לסביבה. "לאור שאלות שהתקבלו במשרד האנרגיה והתשתיות, אבקש להבהיר כי אין איסור על משווק, שאיננו יבואן או יצרן, להמשיך ולשווק מכשירי חשמל שיובאו בהתאם לתקנות מקורות אנרגיה, שתוקפם פקע", לשון ההודעה. במילים אחרות, אם ליבואן יש עדיין סחורה במחסנים הוא לא יוכל למכור אותה לחנויות, אבל חנויות שנתקעו עם סחורה ישנה יוכלו למכור אותה עד גמר המלאי.

בשנה החולפת מרבית היבואנים עשו מאמצים לעמוד בלוח הזמנים והם הצליחו לחסל את המלאי הישן, בין היתר בזכות הוזלות ניכרות ומכירה לסוחרים מהשטחים. כעת היבואנים מלינים על כך שהארכה ניתנת רק לחנויות, ולא להם. "הסחורה כבר בארץ. מה זה משנה אם אני מוכר אותה או הקמעונאי מוכר אותה", אמר ל"כלכליסט" אחד היבואנים.

עו"ד צביקה גושן, מנהל חטיבת החשמל והאלקטרוניקה באיגוד לשכות המסחר: "ניסינו להילחם ולהבהיר למשרד האנרגיה שבאירופה כאשר נכנסת רגולציה חדשה במוצרי חשמל, אין דד ליין לתום שיווק של המוצרים ומותר למכור אותם עד גמר המלאי. משרד האנרגיה טען כל הזמן שהיה ליבואנים מספיק זמן להיערך לשינוי. ביקשנו הארכה לפחות עד דצמבר 2024 ונענינו בשלילה. גם במרץ האחרון העברנו פנייה למשרד ואמרו לי שאין סיכוי להארכה, וכבר נקבעה פגישה עם מנכ"ל משרד האנרגיה לתחילת יוני, אבל כמה ימים לאחר שנקבעה הוציא המשרד את ההבהרה ואנחנו מברכים על ההחלטה הזו".

במשרד האנרגיה טוענים כי לא שינו את ההנחיות, אלא שהשחקנים בענף החשמל לא הבינו אותן נכון. רון אייפר, מנהל חטיבת אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה, אמר ל"כלכליסט": "הובנו לא כהלכה. לא רצינו להגביל את בעל החנות, אלא את היבואנים. המכתב שהוצאנו ב־14 באפריל לא היה מנוסח בצורה מהודקת ולכן הוצאנו את ההבהרה במאי. הסמכות שלנו חלה על היבואנים ולא על הקמעונאים".

אייפר התייחס גם לתלונת היבואנים שהם מופלים לרעה בהשוואה לקמעונאים: "בסופו של דבר הרגולציה צריכה להיות חדה כי היבואנים ניסו לעשות סיבוב. בסוף יוני 2023 היתה עלייה מטורפת בכמות הבקשות שלהם ליבוא, והם הכניסו לישראל כמות גדולה של מוצרים מהעולם הישן. אבל הם גם ידעו שיש להם שנה לגמור לשווק את המלאי הזה והם לקחו את הסיכון. אם היבואנים בחרו לקחת את הסיכון להיתקע עם סחורה, הם אלה שצריכים לשאת בתוצאות, ולא בעל חנות קטנה מירושלים שלא הצליח למכור את הסחורה הזו. ליבואן יש יכולת להחליט איזו כמות מלאי להכניס לישראל".

תגיות