אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה גרם לקריסה של מדד הפחד בבורסת תל אביב? מדד הפחד צלל ביום ראשון ומאז לא שב למסחר |

מה גרם לקריסה של מדד הפחד בבורסת תל אביב?

טעות טכנית במדידת תל VTA35, שמכונה מדד הפחד הישראלי, יצרה עיוות בתוצאותיו וגרמה לצלילה של 42% שלשום; המסחר בו הופסק מאז, וטרם ידוע מתי ישוב לפעילות

04.06.2024, 13:24 | אלמוג עזר

הבורסה קבעה כי יש לעדכן את המכפילים על האופציות, אך לא עדכנה את מדד האופציות שלה וגרמה לקריסתו. החל מתחילת חודש יוני עברו האופציות אותן מציעה הבורסה על מדד תל אביב 35 ממכפיל 100 למכפיל 50. כלומר מציעות חשיפה נמוכה יותר של האופציות לשינויים במדד בחצי.

הבורסה הודיעה על המהלך בטיוטה להערות הציבור בסוף 2022 ונתנה לשוק יותר משנה להתכונן לשינויים. השינויים כוללים עדכונים טכניים אצל חברי בורסה, סוחרים ומערכות מסחר שמחשבות את נתוני האופציות השונים. למרבה האירוניה, הנהלת הבורסה שכחה לעדכן את ההנחיות לגבי מכפיל האופציות ב-VTA35, שמכונה מדד הפחד הישראלי.

הותרת המכפיל על 100 במדידת תל VTA35 יצרה עיוות בתוצאות המדד וגרמה לצלילה שלו ביום ראשון בשיעור של יותר מ-42%. מדובר בתנועה החדה ביותר של המדד מאז יום המסחר הראשון לאחר ה-7 באוקטובר, כלומר ה-8 באוקטובר, בו עלה ב-96% לנוכח זינוק בחששות מפני קריסה של הבורסה על רקע שבת הדמים ומלחמת חרבות ברזל שנפתחה בעקבותיו.

הצניחה במדד הפחד ביום ראשון הביאה גם להפסקה במסחר של המדד ופרסומו – במשך יומיים, ולא ידוע מתי הוא ישוב להיסחר. בצעד חריג, על מנת שהבורסה תוכל לשוב ולפרסם את המדד בהקדם, ועדת המדדים של הבורסה קבעה כי המדד יחושב על פי מכפיל 50 ולא מכפיל 100 כקבוע בהנחיות, עד לתיקון ההנחיות והתאמתו למצב החדש.

מדד VTA35 בבורסה המקומית מודד את סטיית התקן באופציות שנרשמות על מדד תל אביב 35 לחודש הקרוב. האופציות משמשות לרוב כגידור מפני ירידות חדות של המדד. לכן, עלייה בפעילות והגדלת סטיית התקן בין אופציה לאופציה בתחום, מעידה כי קיימת מגמה מתחזקת של חששות משקיעים מפני ירידות בשוק ההון שרוצים להגן על עצמם. כך, כאשר יש עלייה בפעילות רישום, אופציות המדד עולות וההיפך. לרוב, תנועת מדד הפחד הפוכה למדד תל אביב 35.

כך או כך, ההחלטה של הבורסה לשנות את המכפילים של האופציות על מדד תל אביב 35 מ-100 ל-50 גררה ביקורת מצד המוסדיים והמשקיעים הקטנים. מנהלי השקעות משתמשים באופציות על מנת לגדר את תיק ההשקעות שלהם מפני ירידות חדות. הן המוסדיים והן הסוחרים הקטנים יותר הלינו בחודשים האחרונים על כך שהבורסה מתמקדת בהגדלת הכנסותיה ומנצלת את היותה הבורסה היחידה בישראל. זאת מאחר שמעתה כל יחידת אופציה תגדר את ערך המדד כפול 50 שקל במקום כפול 100 שקל, ואמורה להכפיל את העמלות של הבורסה באחוזת בית. הכפלת העמלות תתבצע בפועל בעיקר על חשבון המשקיעים הקטנים.

קיימות שני סוגי אופציות בשוק – put ו-call. במידה שמנהל ההשקעות חושש מירידות בשוק ההון הוא ירכוש אופציות פוט שתעניק לו בטווח זמנים מסוים תשואה של פי 100 על הירידה במדד לכל אופציה. עם זאת, צמצום המכפיל של האופציות על מדד ת"א־35 מ־100 ל־50, מקטין את יכולת הכיסוי שלו מפני ירידות חדות בשוק ההון.

הנהלת הבורסה, בהסבר למהלך, טוענת כי הורדת המכפיל יאפשר כניסה של משקיעים קטנים יותר שחוששים מהסטיות החדות באופציות לפי מכפיל 100. שחקני אופציות טענו נגד סברה זו כי בכל העולם ישנם שינויים במכפילי אופציות, אולם לרוב לא משנים כלי קיים, שדורש התאמות רבות, אלא משיקים מוצר משלים מקביל.

הכנסות הבורסה לרבעון הראשון הסתכמו ב-108 מיליון שקל, עליה של 8% לעומת ההכנסות ברבעון המקביל ב-2023. ההכנסות מעמלות מסחר וסליקה היוו 37% והסתכמו ב-40 מיליון שקל. בשורה התחתונה הרווח הנקי שרשמה הבורסה הסתכם ב-26 מיליון שקל, ירידה של 6% לעומת הרבעון המקביל ב-2023 בו הרווח הכולל הסתכם ב-27.7 מיליון שקל.

תגיות