אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאבק על פרוטוקול דיוני תחנות הכוח: מזכיר הממשלה יוצא נגד שר הפנים יוסי פוקס | צילום: אוליבייה פיטוסי/הארץ

המאבק על פרוטוקול דיוני תחנות הכוח: מזכיר הממשלה יוצא נגד שר הפנים

יוסי פוקס הגיב לשר הפנים משה ארבל שדרש כי פרוטוקול הדיון בו לא אושרו תחנות הכח במרכז יכלול את דבריו של שר האנרגיה אלי כהן הרומזים לשיקולים פוליטיים. פוקס גם מסרב לבקשה לחשוף את תמלול ישיבת הממשלה, בטענה כי זו "מנוגדת להוראות הדין והנחיות היועמ"שית"

04.06.2024, 17:21 | שלמה טייטלבאום

"גם במקרים שבהם מזכירות הממשלה מפיצה פרוטוקול מפורט, הרי שהיא לא מכניסה לפרוטוקול אמירות פוליטיות שנאמרו על ידי מי מהמשתתפים בישיבת הממשלה. ולפיכך גם אותן אמירות פוליטיות אליהן התייחסת במכתבך, אינן מוצאות ביטוי בפרוטקול", כך כתב מזכיר הממשלה, עו"ד יוסי פוקס, במכתב תשובה לשר הפנים, משה ארבל, שדרש כי פרוטוקול הדיון באי אישור תחנות הכח במרכז יכלול גם את דבריו של שר האנרגיה אלי כהן הרומזים כי חלק משיקוליו לאי-הקמת התחנות הם שיקולים פוליטיים. ("לי יש פריימריז", ש"ט).

לצפייה במכתב המלא - לחץ כאן

המטרה העיקרית של פוקס במכתבו לשר הפנים היא להדוף את הטענה שהוא ערך 'פרוטוקול' באופן פוליטי. פוקס – מטבע הדברים – מעוניין להגן על שמו הטוב, ועל שמה של מזכירות הממשלה, והוא מאשים את ארבל בכך שטענתו "משוללת כל בסיס, ופגע בשמה הטוב של המזכירות, אשר יש בה עשרות עובדות ועובדים א-פוליטיים". אך מתוך זה שפוקס ממוקד בלהגן על שמו הטוב, הוא מאשש את הטענה המהותית של ארבל, ואינו מתווכח עם עצם העובדה כי האמירות שארבל ייחס לשר אלי כהן אכן נאמרו במהלך הדיון.

ההצדקה של פוקס לבחירתו שלא לכלול את ה'אמירות הפוליטיות' היא, כי באופן עקרוני יש לרשום בפרוטקול רק את "עיקרי הדברים המקצועיים המוצגים והעומדים ברקע לקבלת ההחלטה", ורק במקרים אשר צפוי להיות עליהם דיון בבג"ץ, אז מקפידים "להרחיב את הפרוטקול ולפרט בו את השיקולים והנימוקים המקצועיים שנאמרו בישיבות". פוקס מסכים כי בשל העובדה שלאי הקמת התחנות יש משמעות כלכלית שבוודאי תגיע לבג"ץ, היה צורך לערוך פרוטוקול מורחב כדי "שההחלטה שהתקבלה תעמוד תחת ביקורת שיפוטית" אך לטענתו של פוקס גם פרוטוקול מורחב לא צריך לכלול "אמירות פוליטיות".

אלא שמהות הטענה של השר ארבל היתה כי מכיוון שהשר כהן התבטא שהחלטתו לא לאשר את התחנות נובעת גם משיקולים פוליטיים, הרי שיש לעובדה זו משמעות משפטית, שכן ייתכן שהשופטים שיבחנו את תקינות קבלת ההחלטה, יתחשבו גם בעובדה זו. כך שעמדתו של פוקס איננה חלקה. לכלכליסט נודע, כי גם גורמים במשרד המשפטים סברו כארבל כי הפרוטוקול צריך לשקף גם את הרוח הפוליטית שליוותה את קבלת ההחלטות בדיון.

פוקס מסיים את מכתבו בכך ש"כל ניסיון לגרור את מזכירות הממשלה למאבקים הפוליטיים הקיימים בין צדדים שונים בנושא הנדון, לא יצלח". פוקס מסרב לבקשתו של ארבל לחשוף את 'תמלול ישיבת הממשלה' (המכונה סטנוגרמה), בטענה כי בקשה זו "מנוגדת להוראות הדין, הפסיקה, והנחיות היועמ"שית". יש להזכיר, כי על פניו פוקס לא מדייק, שכן הדין הוא כי תמלילי הממשלה מסווגים כ'סודי ביותר', אך מזכיר הממשלה – במקרה זה, יוסי פוקס - 'רשאי' להוריד מהם את הסיווג ה'סודי ביותר'.

למרות העניין העקרוני שבשאלת הפרוטוקולים, סביר כי כמעט אין משמעות יישומית לשאלה האם יתוקן הפרוטוקול או לא, שכן סביר להניח שהעותרים נגד 'אי הקמת התחנות', ישתמשו במכתבים של השר ארבל, ובית המשפט ייאלץ להורות למזכיר הממשלה פוקס להביא בפני בית המשפט את התמלול (סטנוגרמה) המלא. פוקס הצהיר במכתבו – את המובן מאליו – כי בכוונתו לציית להוראה כזו, אם תינתן על ידי בית המשפט העליון.


תגיות