אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה מדווחת על חזרה לשגרה בנדל"ן, אבל הקבלנים מתריעים על קריסה עובדים זרים בונים בתל אביב | צילום: אוראל כהן

הממשלה מדווחת על חזרה לשגרה בנדל"ן, אבל הקבלנים מתריעים על קריסה

מנכ"ל משרד השיכון אמר בוועדת הפנים: "יש שליטה במצב הנדל"ן, יש מספיק התחלות בנייה". נציג הקבלנים: "המצב שלנו נעשה קשה מיום ליום. איפה העובדים הזרים שהבטחתם? צריך 70 אלף והגיעו רק 7,000"   

06.06.2024, 08:51 | גיא נרדי

"יש שליטה לכאורה במצב הנדל"ן, הועברו מיליארד שקל לסבסוד פיתוח, מחיר המינימום של הקרקעות ירד, יש הקלות ליזמים" , כך אמרו אתמול נציגי הממשלה בוועדה הפנים והסביבה של הכנסת בדיון על מצב הבנייה בישראל.

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגשנטרן אמר: "כמות התחלות הבנייה ב-2023 עמדה על כ-62,000 יח"ד. כמות יחידות הדיור שנמצאות בסטטוס של גמר בסוף שנת 2023 היתה 55,000. יש ירידה מסויימת בהתחלות הבנייה במחצית השנה, אבל עדיין אנחנו עם מספיק התחלות בנייה".

ח"כ זאב אלקין, לשעבר שר הבינוי והשיכון, התריע על הכשל בפתרון סוגיית המחסור בעובדים: "שר האוצר אמר שבינואר 2024 יתווספו 10,000 עובדים זרים לענף הבניין. אנחנו ביוני ועוד לא הגענו למספר הזה. עברה חצי שנה וכיסיתם 10% מהפער. יכול להיות שהפוטנציאל גדול, אבל לא שמעתי על בניין אחד שנבנה עם פוטנציאל".

חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן, שייצג בדיון את התאחדות הקבלנים בוני הארץ אמר: "בממשלה לא מודעים עד כמה המצב בענף הבנייה קשה. רוב החברות והקבלנים המהווים את עיקר כוחו של ענף הבנייה הם קטנים ובינוניים ללא נגישות לשוק ההון ומצבם הולך ונעשה קשה מיום ליום ככל שלא נפתרת בעיית העובדים. בעיית העובדים היא שריפה שיש לכבות עם גיוס מסיבי ומהיר של לפחות 70 אלף עובדים זרים. אבל עד היום הגיעו לארץ רק 7,000 עובדים. איפה העובדים שהבטחתם?".

לדברי פייגלין, מלאי דירות בהקמה לשיווק יורד כבר 4 חודשים ברציפות ועומד כיום על כ-66 אלף דירות לאכלוס תוך שלוש שנים. "זה מעט מאוד כאשר מוכרים כ-30-40 אלף דירות חדשות בשנה. כדי שאפשר יהיה לממש 100 אלף התחלות בניה בשנה יש לדאוג למלאי תכנוני של לפחות 15 שנה. הכוונה היא לכ-1.5 מיליון דירות שייכנסו למשפך התקצוב והפיתוח", אמר.

בדיון התברר כי באזור הצפון בעיית הבנייה החדשה קשה יותר ולא קשורה בהכרח למלחמה. מנהל רשות מקרקעי ישראל ינקי קוינט השיב כי בגלל ריבוי שמורות הטבע אין בצפון עתודות קרקע. "כדי להביא אוכלוסיה חזקה יש לשווק צמודי קרקע", אמר.

עינת גנון מהרשות להתחדשות עירונית הוסיפה שבשנה האחרונה הוקצה סכום של 120 מיליון שקל לקידום תוכניות התחדשות עירונית באזורים שנפגעו בקריית שמונה, בשדרות ובאשקלון: "כבר בשנה שעברה קיבלנו תקציב נוסף לישובים בסיכון ססמי גבוה. בקריית שמונה יש נכון להיום 6 תוכניות בתהליכי תכנון. התקציב החדש יתקצב עוד 7 תוכניות חדשות בקריית שמונה, כשהדגש הוא כמובן על בניינים שנפגעו במלחמה".


תגיות