אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס השקעות

מנכ"ל אזורים: "עליית מחירים בנדל"ן היא ודאית, ועוד לא ראינו כלום"

בכנס השקעות ופיננסים של כלכליסט ומגדל, אמר רון אבידן כי בעיית הביקושים הגבוהים מול ההיצע המוגבל רק החמירה בעקבות המלחמה, והוסיף: "מפונים מישובים צמודי גבול רוכשים דירות בפרויקטים במקומות מרוחקים" 

17.06.2024, 14:46 | מאיה נחום שחל

"הממשלה יכולה להחליט על הסרת חסמים וביורוקרטיה בנדל"ן, אלה דברים שעושים במשבר, אבל כרגע תשומת הלב שלה לא נתונה לזה. עליית מחירים היא תוצאה ודאית למה שקורה בתקופה הזו, ולדעתי עוד לא ראינו כלום". כך אמר היום מנכ"ל אזורים רון אבידן בשיחה עם גולן פרידנפלד, במסגרת כנס "מבטיחים את המחר" של כלכליסט ומגדל.

מנכ"ל משרד הבינוי אומר שמחירי הדירות לא יעלו דרמטית. אתה מסכים?

"אני לא מסכים והשוק כולו לא מסכים. בישראל יש בעיית הצע לדירות חדשות ובעיה קשה ביכולת להדביק את הביקושים. מ-7 באוקטובר ישנה גם בעיית ביצוע כשכיום רק 80% מתפקדים, מה שכמובן מאט עוד יותר את היכולת לספק דירות חדשות לשוק. בנוסף, יש את כל הבעיות שהיו לפני המלחמה, בהן הזמן שלוקח להוציא היתרי בניה, לאשר תב"עות (תכניות בניה) והתהליכים של פינוי בינוי. בתחומים האלה לא חל שינוי חיובי רק שינוי לרעה.

אתה סבור שזה רק הולך להחריף?

"מאמצע 2022 הריבית עלתה באופן קיצוני והביקושים חיכו לירידה בריביות ולירידהבמחירים. היום אנחנו רואים באופן מובהק שהשוק גמר לחכות, בטח לא לירידת מחירים, מכיוון שהחשש בקרב הרוכשים הוא שהמחירים עומדים לעלות. לכן עושים עסקאות רכישה היום והקצב ילך ויגבר. יש גם רוכשים יהודים מחו"ל שמתעניינים מאוד, בשל העלייה באנטישימיות בעולם. לדעתי הם ירחיבו את הרכישות שלהם אחרי שהמלחמה תסתיים, כי כרגע עוד לא כולם ששים להגיע לארץ. כל צוות המכירות הבכיר של אזורים נמצא עכשיו בצפון אמריקה בכנסי נדל"ן וההתעניינות גבוהה. באופן כללי אני יכול להגיד שיש מגמה ברורה של עלייה והתעניינות ברכישות, וזו כאמור תגדל עוד אחרי המלחמה.

אחת הבעיות הגדולות שלכם היא המחסור בעובדים. 20% מהאתרים נמצאים באפס פעילות והיינו מצפים לשמוע יותר דיווחים על פשיטות רגל של קבלנים קטנים או בינוניים. איך אתה מסביר את זה שזה לא כך?

"לא רואים קריסות של חברות וטוב שכך. יזמים וקבלנים ישראלים ישראלים מסתדרים, הם מגוונים את המקורות שלהם. אבל זה לא סוד שיש קבלנים קטנים ובינונים שלא מושכים היתרי בניה או לא מתחילים בניה בגלל בעיית הביצוע. קבלנים שעובדים באופן מסורתי עם פועלים פלשתיניים נמצאים בבעיה אמיתית ולא מתחילים פרוייקטים חדשים. לכן משבר ההיצע עוד ילך ויגבר".

אם היית מנכ"ל משרד השיכון מה היית עושה?

"צריך למנות פרויקטור למשבר הזה ספציפית, בדיוק כפי שידעו למנות פרויקטור במשבר הקורונה, שצריך לקבל סמכויות מהמשרדים השונים כמו משרד הפנים, התחבורה, האוצר, שתהיה לו כפיפות ישירות לראש הממשלה. גורם כזה צריך לטפל ולקבל החלטות דרסטיות, כמו למשל לאשר לוחות זמנים מחייבים להוצאת היתרי בניה, לוחות זמנים מחייבים לאישור תב"עות.

כל הנושא של הוצאת אישורים שמאפשרים התחלת בניה הוא בלתי נסבל מבחינת התארכות התהליכים - היום במדינת ישראל לוקח שלוש שנים להוציא היתר בניה. והרשויות עוד המציאו כלי חדש שאחרי שהוצאת היתר בניה ושילמת אגרות בניה והיטל השבחה, יש להוציא אישור התחלת עבודות. יש ערים שלוקח בין 3 ל-6 חודשים להוציא אישור להתחלת עבודה. צריך למצוא פיתרון יצירתי כמו לתת תמרוץ לראשי רשויות שיעמדו במכסות של דירות חדשות, ומצד שני לתת ענישה לרשויות שהמכסות יהיו נמוכות.

אתה נמצא בהרבה מוקדי גיאוגרפיים בישראל. האם אפשר להבין מתמונת הביקוש מה קורה מבחינת משפחות המפונים? האם הם קונים דירות במקומות אחרים?

"אני אומר בצער רב שיש מפונים מישובים צמודי גבול שרוכשים דירות בפרויקטים בצפון במקומות שרחוקים מהגבול. יש ביקושים לפרויקטים בנהריה וחיפה גם ממשפחות שמתחילות לחשוב מחדש על החזרה שלהם לישובים שנאלצו לפנות לפני שמונה חודשים. זה מצער מאוד אבל נכון לרגע זה אף אחד לא נותן להם מענה או תחזית מתי הם חוזרים ואני יכול להבין אותם".






תגיות