אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קיבוץ גליל ים יכפיל את גודלו, הרווח יחולק בין החברים בית בקיבוץ גליל ים. "התוכנית לא יוצרת בועה בלתי מחוברת" | צילום: אוראל כהן

קיבוץ גליל ים יכפיל את גודלו, הרווח יחולק בין החברים

הוועדה המחוזית ת"א דנה אתמול בתוכנית ההרחבה של הקיבוץ, שנמצא בלב אזור הביקוש. לפי התוכנית יתווספו לקיבוץ עוד 160 בתים. המתכננים התחייבו לשמור על "אופי המקום"

18.06.2024, 10:10 | גיא נרדי

קיבוץ גליל ים עומד להכפיל את עצמו. הוועדה המחוזית תל אביב דנה אתמול בתוכנית להכפלת קיבוץ גליל ים שנמצא בלב אזור הביקוש, בין הרצליה לרמת השרון. התוכנית כוללת תוספת של 160 יחידות דיור ל־190 הקיימות בקיבוץ. בסמוך לקיבוץ נבנתה שכונת ענק חדשה בהרצליה, הקרויה גם היא גליל ים, ולכן עורכי התוכנית הדגישו את המחויבות שלהם לשמור על "אופי הקיבוץ והתנאים המיוחדים של חבריו". תוכנית ההרחבה, שעליה חתום משרד אדריכלים דני קייזר, היא יוזמה של הקיבוץ.

יחידות הדיור החדשות של הקיבוץ מתוכננות להיבנות על השטח שבו מצויים כיום מפעל ישן, שטחי ספורט, מבני משק, מגורים וגן. בחלק הצפון־מזרחי של הקיבוץ מתוכנן אזור תעסוקה גדול, שבהמשכו מתחם ספורט ואזור ירוק. בחלק המערבי של התוכנית מתוכננות שכונות הרחבה, שמוקפות ברצועה ירוקה רחבה ובכביש היקפי שמבדיל אותן מהבנייה המסיבית של הערים הסמוכות.

בתחילת שנות ה־90 הפקיעה המדינה מהקיבוץ שטחים לטובת מכון טיהור השפכים של הרצליה, מחלף שבעת הכוכבים ונתיבי איילון, וב־2008 אישרה מועצת רמ”י (רשות מקרקעי ישראל) את הסכם הפשרה בין קיבוץ גליל ים לרמ"י), שכלל העברה של השטחים הללו לרמ"י תמורת פיצוי כספי.

בנוסף לכך על אדמות הקיבוץ, ששייך למועצה האזורית חוף השרון, אושרו בעבר אלפי יחידות דיור, אלא שב־2021 אישרה ועדת הגבולות של משרד הפנים את העברת השטחים שעליהם תוכננו השכונות מהמועצה האזורית לתחום המוניציפלי של רמת השרון והרצליה. מהלכים אלה הפכו את הקיבוץ למובלעת של ממש המוקפת במגדלי מגורים מכל צידיה.

חגי כהן, מנהל תחום הקרקעות בקיבוץ גליל ים, לא מסתיר את תחושת אי־הוודאות. לפני 20 שנה לקיבוץ היו 3,000 דונם של שטחי חקלאות, כיום יש לו רק 400 דונם. הוא לא מוכן להתחייב שהמדינה לא תיקח גם אותם: "ב־15 השנים האחרונות בנו על שטחי גליל ים 9,000 יחידות דיור. על כל דונם שהמדינה לקחה היא שילמה לנו פיצוי של 50 אלף שקל. מצד שני, בשכונות החדשות שרמ"י מקדמת המדינה מרוויחה כ־20 מיליון שקל על כל דונם. אנחנו מבינים שבמצב שנוצר אי אפשר לקיים רפת, לול וגידולי שדה בלב האזור האורבני, ולכן הקיבוץ ממצה את כל היתרונות הכלכליים שיש לו".

לדבריו, סיפור נחל האסי, העובר בקיבוץ ניר דוד, עמד לנגד עיני המתכננים: "התוכנית לא יוצרת בועה בלתי מחוברת, זה לא אי באמצע האורבניקה. הסיפור של האסי חזר הרבה פעמים במהלך התכנון". כהן הדגיש שהרווחים יחולקו רק לחברים, ויחידות הדיור בשכונות החדשות מיועדות אך ורק לבנים ממשיכים שייקלטו לחברות מלאה.


תגיות