אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושרה לקריאה שנייה ושלישית הצעת החוק שתגביל את כוחה של סופר פארם סניף סופר פארם ב קניון מודיעין | צילום: אוראל כהן

אושרה לקריאה שנייה ושלישית הצעת החוק שתגביל את כוחה של סופר פארם

לפי התיקון, חוק קידום התחרות הקיים יחול גם על סופר פארם, וזו תהיה כפופה למגבלות "קמעונאי גדול". עוד נקבע שאם רשת פארם תבקש לפתוח סניף במרכז מסחרי בעיר שבה יש לה חנות נוספת ברדיוס של קילומטר תידרש לאישור רשות התחרות 

19.06.2024, 13:41 | אורנה יפת

ועדת הכלכלה אישרה אתמול לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ ינון אזולאי ושל חברי כנסת נוספים, לתקן את חוק קידום התחרות בענף המזון כך שיחול גם על ענף הפארם - במטרה להגביר את התחרות בענף הריכוזי.

במסגרת הצעת החוק, נקבע כי למשך 5 השנים הקרובות, רשת פארם שתבקש לפתוח סניף במרכז מסחרי שגודלו בין 3,000 ל-35 אלף מ"ר ויש לה חנות נוספת ברדיוס של קילומטר בעיר גדולה או 2 קילומטר בעיר קטנה, תצטרך לבקש ולקבל מראש את אישור רשות התחרות.

בתום 5 שנים הכלל יבוטל והרשות לא תאכוף את פתיחת הסניפים מראש, אלא תבדוק פתיחת חנויות בדיעבד ותתערב במקרה שתהייה פגיעה בתחרות היא תתערב. בנוסף, סוכם כי בתום התקופה שר הכלכלה יהיה רשאי לבחון את הטווחים ולהגדיל אותם, באישור ועדת הכלכלה.

במהלך הדיונים הממושכים על החוק הציע יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן לאסור על סופר פארם לפתוח סניף לבדה בקניון חדש שיפתח, למשך חמש שנים. ביטן הציע כי במקרה שהקניון ירצה להקצות שטח ל-2 חנויות פארם, סופר־פארם תוכל להיות אחת מהן, אך ברשות התחרות דחו את ההצעה של ביטן והציעו מודל של הגבלה על פי גודלו של המרכז המסחרי וגודל העיר שבה מבקשת הרשת לפתוח את הסניף החדש.

לסעיף החדש לא תהיה השפעה על המתחרות של סופר פארם בטווח הקצר שכן סופר פארם כבר חתמה על הסכמים לפתיחת עשרות חנויות במרכזי מסחר חדשים שעתידים להפתח בשנים הקרובות. ועדת הכלכלה החליטה כי החוק לא יחול רטרואקטיבית על סניפים שהחוזה עליהם נחתם לפני מרץ 2024.

בדיון שקיימה הוועדה בתחילת מרץ, חשפה רשות התחרות כי סופר פארם כבר נערכה להחלת החוק ובחודשיים שעברו מאז שהחוק עבר בקריאה ראשונה חתמה הרשת על 20 חוזים חדשים לפתיחת סניפים. אם החוק היה חל רטרואקטיבית על חוזים שכבר נחתמו, סופר פארם היתה נדרשת להגיש לרשות התחרות בקשה לפתיחה מראש ולקבל את אישור הרשות עבור 10 מבין 20 הסניפים הללו.

לא בכל שנה נפתח קניון חדש בישראל ומאחר שהחוזים על סניפים בקניונים עתידיים נחתמים שנים רבות מראש, הסטטוס קוו ישמר בטווח הקצר ובקניונים שיפתחו בשנים הבאות עדיין תורגש הנוכחות של סופר פארם ולא של המתחרות שלה, למורת רוחה של רשת Be. על אף עוצמתה של Be בהיותה שייכת לענקית המזון שופרסל, היא מתקשה לפתוח סניפים בקניונים שכן אלה מעדיפים את סופר פארם. זאת משום שהיא זוכה לנאמנות מצד בעלי הקניונים, בין היתר בשל הסניפים הגדולים ועוצמתו של מותג הפארם שנחשב לעוגן בקניונים.

לאחר שהתיקון לחוק יעבור, סופר פארם תיכנס תחת ההגדרה של קמעונאי גדול, ולפיכך והאופן שבו היא מסדרת את המדפים בחנויות הרשת יפוקח גם הוא. לראשונה יחולו על רשת הפארם הגדולה בישראל, שמפעילה מעל 300 סניפים, כללים הנוגעים לקשרים שלה עם הספקים גדולים ובראשם דיפלומט, שסטוביץ ויוניליוור.

חוק קידום התחרות בענף המזון אושר במרץ 2014 כדי להגביר את התחרותיות בענף המזון ומוצרי הצריכה ולהפחית מחירים, באמצעות הסדרת היחסים בין ספקים לקמעונאים, הגברת תחרות גיאוגרפית ושקיפות המחירים. ברקע לגיבוש החוק, תמונת מצב שבה ספקים גדולים נהגו לקנות מקום על המדף ברשתות, לשלוח חיובים חד צדדיים ולעשות ככל העולה על רוחם. אלא שמלבד תיקון שנעשה ב־2016 וקבע כי על רשתות הפארם יחול הפרק בחוק שנוגע לשקיפות מחירים, רשתות הפארם כלל לא היו כפופות עד היום ליתר הפרקים בחוק.

התיקון הנוכחי שאושר לקריאה שנייה ושלישית ממבטל את המצב הזה, כך שההגבלות על קמעונאי מזון גדול יחולו גם על סופר פארם ויקשו עליה להתרחב במיקומים שהיא כבר פועלת בהם ולתת עדיפות על רצפת המכירה לספקים גדולים.

בעולם הפארם יש שלוש שחקניות עיקריות, הגדולה שבהן סופר פארם שמחזיקה נתח של 80% מהשוק, ולצידה Be וגוד פארם. מכיוון שמוצרי פארם וטואלטיקה נמכרים גם ברשתות השיווק , בפועל יש כ-5 שחקנים קמעונאיים בסקטור, כך שבהכללת רשתות השיווק הנתח של סופר פארם עומד על 50% . ולמרות גודלה של הרשת, עד היום לא חלו עליה הגבלות שחלו על קמעונאי גדול ונקבעו במסגרת חוק המזון.

הציפיה בשוק הפארם כי התיקון לחוק יעודד את התחרות ויקטין את כוחם של ספקי הטואלטיקה הגדולים בסופר פארם כך שיאפשר גם לספקים קטנים ובינוניים להתמודד על מקומם על המדף.

הדיון בחוק הצית מלחמה עיקשת בין סופר פארם לשופרסל ומנכ"לי שתי הרשתות הצטיידו במיטב עורכי הדין להגבלים עסקיים וטרחו להגיע לכל אחד מהדיונים בנושא בכנסת. בסיום הדיון היום אמר יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן: "מהחוק הזה שני הצדדים יצאו לא מרוצים, אני מאחל לכם שתפתחו כמה שיותר סניפים ותורידו את המחירים, בינתיים אני לא רואה הפחתת מחירים".


תגיות