אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות איחור של שנה במחיר למשתכן בחריש: הרוכשים נותרו ללא פיצוי הפרויקט בחריש. היזם: "נמסרה קרקע ללא תשתיות בסיסיות" |

בלעדי

למרות איחור של שנה במחיר למשתכן בחריש: הרוכשים נותרו ללא פיצוי

פרויקט של היזם ליאם נחמיאס בחריש היה אמור להתאכלס ב־10 ביולי 2023, אך עד כה הרוכשים קיבלו רק מכתבים עם שלל תירוצים. בינתיים הם משלמים משכנתא ודמי שכירות  

23.06.2024, 06:30 | דותן לוי

איחורים ארוכים והיעדר פיצוי לרוכשים בפרויקט מחיר למשתכן של היזם ליאם נחמיאס בעיר חריש. מבדיקת כלכליסט עולה כי גם כיום, כשנה לאחר מועד האכלוס המקורי, אין לרוכשים כל ודאות בדבר מועד המסירה. במהלך הדרך שלח היזם מכתבים והודעות על עיכובים, כשבאחת הפעמים מכתב נשלח שבועיים בלבד לפני מועד אכלוס.

"היי (HIGH) מול המצפה" הוא פרויקט שבו זכה היזם ליאם נחמיאס במכרז של רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון. הפרויקט כולל 269 דירות, שמהן 67 מיועדות לשוק החופשי והיתר לזכאי משרד השיכון שהשתתפו בהגרלה, ומועד האכלוס נקבע ל־10 ביולי 2023. אלא שב־10 במאי 2023 החלה מסכת עיכובים והודעות על עיכובים. בתאריך זה הודיע הקבלן לרוכשים כי לא יעמוד במועד שנקבע, והוא אף פירט כי בנוסף ל־60 ימי האיחור המותרים לו על פי חוק, ושבגינם הוא אינו מחויב לפיצוי, הוא יאחר ב־40 יום נוספים בשל עיכובים שנגרמו לו בתקופת הקורונה. "ניתן ללמוד כי בתי המשפט נוטים להעניק לקבלן 40 ימי חסד נוספים", לשון המכתב. תאריך האכלוס החדש שקבע היזם היה 18 באוקטובר 2023. טענות לאיחורים בתקופת הקורונה הן עניין נפוץ, ויזמים רבים נתלו בסיבה זו. צוות מטעם משרד המשפטים גיבש המלצה ולפיה ניתן להאריך את תקופת החסד של 60 הימים ב־60 ימים נוספים, והמלצות אלה אף אומצו על ידי משרד השיכון, אך הן נגעו לעסקאות שמועד המסירה שלהן היה 15 במרץ 2020 עד אפריל 2021. כמו כן כל מקרה נבחן לגופו, ואין הארכה גורפת. עוד קובע החוק כי בכל מקרה שבו חלפו 60 ימים מהמועד שנקבע למסירת הדירה, החל מהיום ה־61 יחויב הקבלן בפיצוי בגובה דמי שכירות של דירה דומה, בתוספת של 50% בעבור התקופה שחלפה ממועד המסירה לפי החוזה ועד למסירת הדירה לרוכש. כעבור שמונה חודשי איחור סכום הפיצוי יפחת ויעמוד על מחיר שכירות של דירה דומה בתוספת של 25%.

אלא שהאיחורים בפרויקט לא הסתכמו בטיעוני הקורונה. ב־4 באוקטובר 2023, כשבועיים לפני מועד המסירה, נשלח אל הרוכשים מכתב נוסף שבו הם עודכנו כי ייתכן עיכוב נוסף. הסיבה הפעם: הרשות המקומית מעכבת את חיבור הפרויקט למערכת המים העירונית, ודורשת "לתכנן ולבצע שינוי מהותי במערכות המים בבניינים הנבנים בפרויקט". עוד צוין כי מועד המסירה החדש יידחה ככל הנראה לדצמבר 2023 או ינואר 2024.

אבל גם זה לא קרה. ב־23 בינואר נשלח מכתב נוסף שבו נמסר לרוכשים כי פרוץ המלחמה מונע מהחברה לעמוד בלוחות הזמנים, עובדים בכירים גויסו למילואים וגם נוצר מחסור בידיים עובדות. את העיכוב הגדירה החברה גם הפעם ככוח עליון: "ב־7 באוקטובר נכנסה החברה לנוהל חירום עקב כוח עליון שהחברה לא יכלה למנוע".

הסיבות לאיחורים לא פסקו גם לאחר מכן. במכתב שנשלח לרוכשים ב־19 במאי נטען כי כביש הכניסה לשכונה טרם הושלם, וכך גם כביש הגישה אל הרחוב של הפרויקט, והשלמת הדברים הללו, שהיא תנאי לקבלת טופס אכלוס, באחריות משרד השיכון ועיריית חריש.

האיחור המהותי הזה מקשה על רוכשים שנאלצים לשלם משכנתא ודמי שכירות במקביל. אחד הרוכשים בפרויקט אמר כי "יש הרבה זוגות שמתקשים לשלם את השכירות ואת תשלומי המשכנתא, ואת הבנקים זה לא מעניין שלא מסרו לך את הדירה. כרגע אין לנו שום עדכון לגבי מועד האכלוס, ואנחנו בחוסר ודאות מוחלט. קבעו זום עם המנכ"ל של החברה אבל הוא לא הופיע. הם הולכים על שיטת מצליח. מאחרים ולא משלמים פיצויים".

רוכש אחר סיפר כי התקשה לקבל משכנתא מהבנק, התהליך התארך ובני הזוג איחרו בתשלום ליזם, וכך נוצר חוב של כ־4,000 שקל בגין ריבית פיגורים. אחרי שאישרו את המשכנתא בבנק שילמו בני הזוג את כל התשלומים, אך לדבריהם היזם עדיין התעקש לחייב אותם בקנס על האיחור. הם שילמו את הקנס והגישו ליזם מכתב בקשה לביטול הקנס והשבת כספם. "בחברה אמרו שכאשר יגיע התשלום האחרון על הדירה הם ידונו בכך. כשהגיע מועד המסירה והתשלום ביקשתי מהם לקבל החלטה בנושא, וקיבלתי מכתב כי הם מוכנים לבטל את החוב ולהשיב לי את כספי בתנאי שאני חותם על מסמך שאומר שאין ולא יהיו לי כל תביעות נגד החברה. החלטנו לא לחתום", אמר הרוכש.

מעיריית חריש נמסר בתגובה: "העירייה דוחה את הטענות מכל וכל. בעניין מערכת המים, בדצמבר 2022, עוד במהלך הבנייה, החברה פנתה אל מחלקת מים וביוב של העירייה בנושא חיבורי מים, ואז התגלה כי המבנים תוכננו ללא מאגרי מים וללא משאבות. אם מצב זה היה נשאר על כנו, במערכות המים במבנים לא היה לחץ מים, לא בשגרה ולא בחירום. בנוסף התגלו בעיות שתוקנו בעקבות התערבות העירייה. בעניין הכביש, האחריות על סלילת הכביש היא של משרד הבינוי והשיכון. עם זאת, העירייה בחנה אפשרות אכלוס טרם סיום סלילת הכביש, אך הדבר לא הסתייע משפטית".

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "בניגוד גמור לנטען במכתב, משרד הבינוי והשיכון פועל לקידום ופיתוח של כלל הפרויקטים בתוכניות דירה בהנחה בצורה מיטבית, איכותית ומהירה תוך קיום שיתוף פעולה מלא עם כלל הגורמים. בפרויקט המדובר היזם לא עמד בלוח הזמנים המקורי שאליו התחייב, ואף הביא לעיכוב בעבודות הפיתוח שנעשות על ידי המשרד. המשרד מבצע מעקב אחר התקדמות הפרויקט ופועל בו בכל האמצעים העומדים לרשותו מול הקבלן. באשר לאיחור במסירת הדירות, הרוכשים מוגנים בהתאם להוראות חוק המכר ועליהם לפעול לפי הצורך בהתאם לו. המשרד ימשיך לפעול ולסייע לכלל הגורמים בכדי להמשיך את הבנייה וקידום התהליכים".

מהיזם ליאם נחמיאס נמסר בתגובה: "בפרויקט זה נמסרה הקרקע לידי החברה ללא תשתיות בסיסיות, בניגוד להנחיות המכרז ונספחיו, ומסיבה זאת, כפי שידוע היטב לקונים, הסכים משרד הבינוי והשיכון, באמצעות חברת הבקרה מטעמו, להוסיף עקב הנסיבות הנ"ל סעיף להסכם המכר, שלפיו אם יחולו עיכובים כלשהם, מכל סוג שהוא, הנובעים ממעשה או מחדל של רשויות ו/או גופים ממשלתיים, תהיה החברה רשאית לדחות את מועד מסירת הדירות לקונים, על כל המשתמע מכך. רשויות המדינה טרם עמדו בהתחייבויותיהן לסיום מלוא עבודות התשתית החלות עליהן".

תגיות