אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ככל שהזמן חולף, הסיכוי שחוסכים יקבלו כסף מתאפס": המשבר בסלייס נדון בכנסת הדיון בוועדת הכספים | צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

"ככל שהזמן חולף, הסיכוי שחוסכים יקבלו כסף מתאפס": המשבר בסלייס נדון בכנסת

ועדת הכספים דנה לראשונה בהתנהלות רשות שוק ההון מול חברת סלייס ושחרור כספי החוסכים שהוקפאו. נציג רשות שוק ההון: "סוכני ביטוח חוללו את האירוע הזה". ח"כ מרב כהן הציעה "ללכת גם לכלי אכיפה יותר אגרסיביים כמו צווי עיכוב יציאה מהארץ ותפיסת נכסים", ותקפה: "רשות ני"ע לא בתמונה"

25.06.2024, 14:49 | אלמוג עזר

פרשת סלייס הגיעה לכנסת: ועדת הכספים דנה היום (ג') בדיון מהיר התנהלות רשות שוק ההון מול חברת סלייס ושחרור הכספים תחת ניהול המנהל המורשה אפי סנדרוב.

פרשת סלייס החלה בתחילת השנה, עת מונה סנדרוב למנהל מיוחד מטעם רשות שוק ההון לחברת הגמל סלייס. עם כניסתו לתפקיד גילה סנדרוב כי הנהלת החברה הקודמת והמנכ"ל אסף גולדברג לא החזיקה במידע או אסמכתאות על קרנות החוץ ש-800 מיליון שקל מכספי חוסכים מסלייס הועברו אליהן ואין בידה התשואה או השווי של הנכסים המנוהלים בקרנות. החוסר במידע קריטי זה מעלה חשש משמעותי לגורל הכספים של החוסכים.

רובה של הישיבה, תחת יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה), עסקה בזמן שחלף מאז קבלת התלונות בשנת 2022 ו-2023, עד לנקיטת פעילות על ידי הרשות. במסגרת הדיון נקבע כי רשות שוק ההון תשלח לוועדה נייר עמדה בו תשתף את יושבי הוועדה את הפעילות אותה היא נוקטת על מנת לטפל בכשלים שנעשו בסלייס וכיצד היא תמנע הישנות של כשלים אלו. אם רשות שוק ההון לא תוכל לחשוף מידע מהותי לגבי הפעולות שנעשות בנושא סלייס בשל חיסיון בית המשפט, תוקם ועדה שדיוניה יהיו חסויים לטיפול בנושא. על בסיס תשובת הרשות, שתינתן בחודש הקרוב, ידונו בהמשך בוועדת הכספים בפרשת סלייס.

עמית גל, יו"ר רשות שוק ההון, לא נכח בדיון. את רשות שוק ההון בוועדה ייצג רמי עזריה, מנהל מחלקת קופות גמל. לדבריו, היעלמות הכספים הפנסיוניים בסלייס נעשו "בקופות גמל בניהול אישי. אלו קופות גמל שמיועדות לציבור שאמור להשקיע את חסכונו באופן עצמי. בתקנון לקופות אלו יש הגבלות מי רשאי להצטרף. חלק מהכשלים שהתגלו (בסלייס) הם שהכספים שלהם אנחנו קוראים 'השקל הראשון' (של החוסכים) אמורים להיות מושקעים תחת מגבלות, אבל מגבלות אלו הופרו. כלומר עמדת הרשות היא שהחברה עברה על התקנות. סוכני ביטוח חוללו את האירוע הזה".

לגבי השאלה מדוע כאשר החלו להגיע תלונות של חוסכים על סלייס בשנת 2022 הרשות לא פעלה מספיק מהר, הסביר עזריה כי "רשות שוק ההון מקבלת 16 אלף תלונות בשנה. כשהתחלנו לקבל תלונות בעניין, כאשר ראינו שהחברה לא מספקת מענה פעלנו במהירות בתחילת 2023. כשראינו שהחברה לא מעוניינת לשפר את המצב בעצמה, מינינו מנהל מורשה ב-26 בדצמבר".

גפני קבע כי "יש כאן מורכבות, אבל המשמעות היא שאנשים שמשקיעים בפנסיה יכולים לגלות שאין להם פנסיה. לא נוכל לעבור לסדר היום, זה נושא שייפתר. בונים עליכם הרגולטור, אני רוצה את שיתוף הפעולה שלכם".

חברת הכנסת מירב כהן (יש עתיד), אחת מיוזמות הדיון המהיר, מסרה בוועדה כי "זה אירוע מטורף. בראש סדר העדיפויות הוא להחזיר את הכספים. למיטב ידיעתי עד עתה סכומים קטנים הושבו. על כן צריך להפעיל כלים. אני מומחית לעושקים, הזמן הוא חשוב, ככל שהזמן חולף, הסיכוי שהחוסכים יקבלו את הכסף מתאפס. רק אח"כ צריך לעשות דיון מאקרו". כהן הציעה "ללכת גם לכלי אכיפה יותר אגרסיביים כמו צווי עיכוב יציאה מהארץ, תפיסת נכסים וכו'. לרשות לניירות ערך יש כלים חזקים לטיפול, והם כרגע לא בתמונה".

ח"כ שרן השכל (תקווה חדשה) אמרה: "בדו"ח צריך להיות כתוב איפה היה הכשל של רשות שוק ההון (בטיפול בסלייס - א"ע) ומה ההצעה לפתרון הכשל. לקבל פרטים על חקירה, מתי נפתחה ואיפה היא עומדת. ככה הם יפחדו. כמה סוכני ביטוח עברו על החוק?". השכל מסרה כי החבות האישית של בעלי השליטה בסלייס, משפחת גולדברג (51%) וטוקטלי (49%), היא קריטית "כדי להרתיע אנשים אחרים, אחרת זה יקרה שוב".

עו"ד לינור דויטש, מנכ"לית לובי 99, קראה ליו"ר ועדת הכספים להקים ועדת חקירה פרלמנטרית: "הפרשה הזו צריכה להרעיד את אמות הסיפים. אנחנו מתריעים במשך שנים, כולל דוח מבקר המדינה, על זה שמשרד האוצר והמדינה מייבשים באופן אקטיבי את רשות שוק ההון, שמתנהלת ללא תקנים ובמערכות מיושנות".

ביום חמישי האחרון הוחלט בבית המשפט כי תאושר בקשת אפי סנדרוב למכירת הקופות המסלוליות שהגיש המנהל המורשה וכן את המשך הקפאת ניוד ופידיון הנכסים לתקופה של 75 ימים, עם אופציה ל-30 ימים נוספים עבור כלל העמיתים, למעט עמיתים מבוגרים מעל גיל 70. שאר הצווים ביחס לחברה יעמדו בתוקף ל-120 ימים נוספים. כספי החוסכים מוקפאים מתחילת השנה וככל הנראה ימשיכו להיות מוקפאים לפחות עד ספטמבר הקרוב.

סגן היועמ"ש של הרשות, אייל בן ישעיה, הוסיף כי בהתאם להחלטת בית המשפט, תישלח לעמיתים, במקום הדוח הרבעוני שמעיד על היקף הכספים שלהם בסלייס, הודעה שמסבירה את מצבם המוקפא והסיכוי של מי שאבד כספו לקבל אותו בחזרה. ישעיה מסר גם כי רשות שוק ההון "לא תוכל להיכנס לפרטי החקירה המשטרתית שמועדה החל מלפני המועדים שהוזכרו כאן".

תגיות