אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צ'ייני ורון טל ימונו בלי מכרז; מתווה היועמ"שית למינוי נציב שירות המדינה נדחה מימין: אליעזר מרום צ'ייני, בנימין נתניהו ויפתח רון טל | צילומים: יונתן בלום, מארק ישראל סלם

צ'ייני ורון טל ימונו בלי מכרז; מתווה היועמ"שית למינוי נציב שירות המדינה נדחה

הממשלה אישרה את נוהל המינוי בפטור ממכרז למועמדים לפרויקטור לשיקום הצפון ולראש מנהלת תקומה. הם צפויים לקבל את אישור ועדת המינויים; רה"מ נתניהו דחה את ההמלצה למנות את נציב שירות המדינה הבא באמצעות ועדה בראשות שופט עליון

30.06.2024, 16:51 | יובל שדה

הממשלה אישרה היום (א') בישיבתה את נוהל המינוי בפטור ממכרז של אלוף במיל' אליעזר צ'ייני מרום לפרויקטור שיקום הצפון ושל אלוף במיל' יפתח רון טל לראש מנהלת תקומה. לאחר אישור נוהל המינוי, יאלצו שני המועמדים לקבל אישור מוועדת המינויים שבראשה יעמוד נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ', אך זה לא צפוי להערים קשיים על המינוי והוא עצמו תומך במתן הפטור ממכרז.

שני האלופים במיל' נחשבים לתומכי נתניהו ומקורבים לליכוד, ומרבים להגן עליו ולתמוך בו בתקשורת. ההחלטה למנות את השניים נעשתה ברגע האחרון ואף לאחר שנתניהו כבר הודיע למועמד אחר (אבי כהן סקלי) על מינויו לתפקיד פרויקטור הצפון. רון טל, מועמד נצחי של נתניהו לתפקידים שונים וחבר תנועת הביטחוניסטים שמרבה לבקר את הרמטכ"ל הלוי, יחליף כראש מנהלת תקומה את תא"ל במיל' משה אדרי, יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית שמונה לתפקיד שבועיים אחרי ה-7 באוקטובר.

מינוי צ'ייני ורון טל נעשה בפטור ממכרז באישור נציבות שירות המדינה, והשניים מוגדרים כ"משרות אמון" של ראש הממשלה נתניהו. המינוי הוא לארבע שנים עם אפשרות להאריך לשש. בדברי ההסבר שצורפו להחלטת הממשלה שמבוססים על חוות דעת של היועצת המשפטית למשרד רה"מ עו"ד שלומית ברנע פרגו, נכתב כי "אירועי מלחמת חרבות ברזל מגבירים את הדחיפות הן בהקמת גוף ליבה לשיקום ארוך טווח לאחר אסונות... לאור האמור ועדת שירות המדינה החליטה להציע לממשלה לפטור ממכרז באופן חד פעמי את משרת ראש המנהלת". יש לציין שאותה "דחיפות" קיימת כבר כמעט תשעה חודשים בהן ניתן היה להקים את המנהלת ולצאת להליך מכרזי סדור לאיתור מנהל שיעמוד בראשה. דברים אלו נכונים גם בהקשר של ראש מנהלת תקומה – גוף שהוחלט על הקמתו עוד באוקטובר 2023.

למרות שנכתב באופן חד משמעי בלשון ההצעה כי אין לה רלוונטיות לתקציב המדינה ושהיא אינה משפיעה על מצבת כוח האדם – מלבד מינויים של צ'ייני ורון טל שצפויים להנות משכר ותנאים של מנכ"לים במשרד ממשלתי בנוסף לפנסיה הצבאית שלהם, העניקה ההמשלה לצ'ייני את האפשרות למנות 5 משרות קבועות בפטור ממכרז. התנהלות הממשלה והנציבות בכל הקשור למינוי שני האלופים הנ"ל לפרויקטורים מזכירה את אופן הפעולה של מינוי תא"ל גל הירש, שגם הוא התמודד בפריימריז לליכוד, לתפקיד הממונה על החטופים. הירש לא יכול היה להיות מועסק על המדינה בגלל שתלויים נגדו כתבי אישום ובמקום זאת המדינה מעסיקה אותו כ"יועץ" חסר סמכויות פורמליות בכחצי מיליון שקל בשנה.

באותה ישיבת ממשלה, דחו השרים את הצעת היועמ"שית עו"ד בהרה-מיארה והיועצת המשפטית למשרד רה"מ עו"ד ברנע-פרגו להקים ועדת איתור למינוי נציב שירות המדינה הבא. לפי דיווחים, בישיבת הממשלה התנהלה "שיחת צרחות" בה שרים יצאו נגד היועמ"שית והצעתה להסדיר את הליך מינוי נציב שירות המדינה הבא. בין השאר, פורסם כי השר דודי אמסלם יצא נגד היועמ"שית ונציגה בישיבה עו"ד גיל לימון אותו כינה "האדם הכי מסוכן במדינה" והכריז שיש לפטר אותו ואת היועמ"שית. שר התפוצות שיקלי האשים ש"היועצת המשפטית לממשלה תומכת באלימות פוליטית ממוסדת" וראש הממשלה נתניהו הכריז כי "בדמוקרטיה שומרי הסף זה הציבור והבוחרים".

נתניהו צפוי להעלות לישיבת הממשלה הבאה החלטה עצמאית על הליך האיתור של נציב שירות המדינה הבא, ובינתיים כהונתו של הנציב הנוכחי הרשקוביץ' צפויה להתארך עד למינוי מחליף וזאת בין השאר בעקבות חוות דעת של הנציבות עצמה שתומכת בכך. הנציבות היא יחידת סמך במשרד ראש הממשלה, ואחראית על סוגיות כוח אדם ומשאבי אנוש של עובדי המדינה. לנציב שירות המדינה יש השפעה נרחבת על היכולת של הממשלה לבצע מינויים בעייתיים.

לפני שבוע וחצי כתבה היועמ"שית כי "לאחר בחינת הנושא בהתאם להחלטת הממשלה (משנת 2018, י"ש) על ידי גורמי המקצוע המשפטיים במשרד ראש הממשלה ובמחלקת ייעוץ וחקיקה האמונה על התחום, ודיונים שהתקיימו בעניין, מצאתי לקבל המלצתם לפיה לשם הבטחת הליך מינוי תקין והולם של נציב שירות המדינה, יש לקיים הליך תחרותי למשרה, ולקבוע כי המינוי ייעשה על ידי ועדת איתור בראשות שופט בדימוס של בית המשפט העליון כמתואר בחוות הדעת המצורפת למכתבי. זאת בין היתר נוכח מאפייניו הייחודיים של תפקיד נציב שירות המדינה, חובתו לפעול בממלכתיות ובאופן בלתי תלוי, והשפעתו העמוקה על דמותו של השירות הציבורי".

תגיות