אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עורכי הדין התנגדו, אך איתן אורנשטיין ימשיך לנהל את ההגרלות לחלוקת שדה דב

עורכי הדין התנגדו, אך איתן אורנשטיין ימשיך לנהל את ההגרלות לחלוקת שדה דב

בית המשפט השלום בהרצליה קבע כי הנשיא בדימוס של המחוזי בתל אביב ימשיך בתפקידו; זאת למרות שכר הטרחה הגבוה שהוא דורש, ובקשתם של עורכי הדין המייצגים את בעלי הזכויות להחליף אותו; לאחרונה נחקר אורנשטיין בחשד לשוחד, מרמה והפרת אמונים לאחר חשיפת הקלטות שיחותיו עם ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה

01.07.2024, 17:43 | אמיתי גזית

דיון שנערך אתמול (א') בבית משפט השלום בהרצליה עסק בלוח הזמנים לעריכת הגרלות לחלוקת המגרשים בשווי מיליארדי שקלים בשטח שבו פעל שדה דב בתל אביב. אלא שחלק נכבד מהזמן הוקדש לשאלה האם השופט בדימוס איתן אורנשטיין, ששימש כנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב ונחקר לאחרונה בחשד לשוחד, מרמה והפרת אמונים, הוא זה שימשיך לנהל את ההגרלות. זאת מאחר שלעורכי הדין של בעלי הזכויות היו השגות לגבי שכר הטרחה שלו. לבסוף, החליט השופט כי אורנשטיין אכן ימשיך בתפקידו זה.

ההגרלות הן על המיקום של כ-2,700 דירות ששייכות לכ-1,700 בעלי זכויות בחלקה היסטורית ענקית שמכונה הגוש הגדול. השווי המוערך של זכויות הבנייה האלה כיום הוא כ-6 מיליארד שקל, אבל כרגע אף אחד מבעלי הזכויות אינו יודע היכן ישכנו הדירות שיקבל בעתיד. בנדל"ן כידוע יש חשיבות למיקום הנכס ומכאן הצורך בהגרלות.

לפני כשנה וחצי קבע השופט יעקב שקד כי על ההגרלות האלה ינצח אורנשטיין. אלא בזמן שחלף מאז נחשפה ההקלטה ובה השיחה שקיים עם ראש לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה. לפי החשד שנבדק, כפי שעלה בשיחות, אורנשטיין, שמאוד רצה לזכות בתמיכת לשכת עורכי הדין בקידום מועמדותו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב בוועדה לבחירת שופטים בתקופה שבה נוה היה ראש הלשכה, נענה לבקשותיו של האחרון"להנדס" מחדש את מחלקת הנזיקין בבית המשפט וזאת בהתאם לצורכי נוה, באופן שיעלה בקנה אחד לכאורה עם האינטרסים העסקיים של משרד עורכי הדין הפרטי שלו שמייצג לקוחות במחוזי בתל אביב.

כשופטים אחרים בדימוס, אורנשטיין משמש בורר, ובחודש מאי דווח בכלכליסט כי בעלי דין בשלוש בוררויות שונות הביעו התנגדות להמשך ההתדיינות בפניו וביקשו ממנו להתפטר.

אתמול בדיון ביקש עו"ד דורון כוכבי, שמייצג קבוצה של בעלי זכויות בגוש הגדול, לבחון את מינויו של אורנשטיין ולשקול להעביר את התפקיד לאחד משלושה שופטים ראויים אחרים לדבריו. כוכבי נימק את בקשתו בשכר הטרחה הגבוה שדורש השופט בדימוס - 2,800 שקל לשעה בתוספת מע"מ. לבקשה הזו הצטרפו ארבעה מתוך חמשת עורכי דין שמונו על ידי בית המשפט לייצג את אלפי בעלי הזכויות מול המדינה, ומכונים מנהלי הגוש הגדול. הם ביקשו להחליפו בשופטת בדימוס מיכל רובינשטיין שניהלה בעבר את הדיונים בתיק שדה דב ואף ערכה בעצמה הגרלות במתחם שממזרח לחלקה. אלא שהיום החליט כאמור השופט שקד כי אין מניעה שאורנשטיין ישמש יושב ראש ועדת ההגרלות.

שקד נימק את החלטתו לדחות את הבקשה כי די בכך שהיא הוגשה 20 חודשים לאחר מינויו של אורנשטיין ולאחר שהודיע על שכרו המבוקש, כדי לדחות אותה. לדבריו, מדובר בשכר "ראוי וסביר, בהינתן מורכבות הדברים, שווי המקרקעין וכלל הנסיבות. אשר לכישורי בעל התפקיד: הצדדים ידעו היטב, מן הסתם, עובר למינויו ולאחריו, באיזה תפקידים נשא בעל התפקיד בעבר, וביניהם נשיא בית משפט מחוזי, סגן נשיא, מנהל מחלקת חדלות פרעון בבית משפט מחוזי ושופט פירוקים מורכבים. פשיטא, בעל התפקיד עסק גם בענייני מקרקעין, בכהונתו כשופט בבית משפט שלום וגם לאחר מכן, בתפקידיו הנ"ל. אין צורך להרבות במילים בהקשר לכך והדברים ידועים".

על פי לוח הזמנים שמסרו מנהלי הגוש הגדול, ההליכים להכנת ההגרלות יימשכו כמעט שנה ובסיומם ייערכו ההגרלות.

שדה התעופה נסגר בשלהי שנת 2019. באוגוסט 2020 אושרה תוכנית שהגדירה באופן כללי את היקף זכויות הבנייה במתחם ששטחו כ-1,300 דונם, והיא מאפשרת בנייה של כ-16 אלף דירות, קרוב לחצי מיליון מטר רבוע של שטחי תעסוק ומסחר וכמעט 2,000 חדרי מלון. התוכנית הזו חילקה את המתחם לשלושה מתחמים קטנים יותר. תוכנית מפורטת למתחם הדרומי, קרוב לרידינג ולשטח שבו היה מסלול ההמראה, אושרה במאי 2021. בשטח הזה החלה כבר בנייה על ידי חמשת היזמים שרכשו את המגרשים שבבעלות המדינה במכרז שנסגר באוגוסט 2021. התוכניות המפורטות לשני המתחמים הנוספים נמצאות בהליכי אישור בוועדה המקומית תל אביב, וההגרלות נועדו לקבוע באיזה מתחם יקבל כל אחד את זכויותיו.

הדילמות והמחלוקות רבות, לכן רבים מבעלי הזכויות מיוצגים על ידי עורכי דין בנוסף לייצוג של מנהלי הגוש הגדול. עו"ד עמי בן יעקב (מבן-יעקב משרד עו"ד), שמייצג בעלי זכויות, מסביר כי אחד הקשיים נוגע לאנשים שלהם מגרשים בחלקה שנקראת הגוש הגדול אך גם מגרשים בחלקים אחרים במתחם שדה דב. לכן עלול להיווצר מצב ששברירי זכויות שלהם יפוזרו בכמה מגרשים מרוחקים.


עו"ד עמי בן יעקב, צילום: תמר מצפי עו"ד עמי בן יעקב | צילום: תמר מצפי עו"ד עמי בן יעקב, צילום: תמר מצפי

לדבריו, "ביקשנו שחרור, לפחות חלקי, של זכויות במתחם הצפוני, מניהול המנהלים על מנת להקל על בעלי הזכויות לאחד את הזכויות שלהם עם חלקות פרטיות שאינן חלק מהגוש הגדול. הדבר חשוב בייחוד לאור העובדה שעל פי לוח הזמנים שהוצג ע"י המנהלים, הליך ההגרלה עשוי להימשך לפחות עד מחצית 2025. אנו מבקשים ומצפים מהמנהלים לפעול במרץ על מנת לקצר ככל האפשר את לוחות הזמנים. בנוסף לבקשתי הובהר שהגרלת הזכויות לא תתעכב בשל הליכי תיכנון".


תגיות