אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האחים נקש ושלומי פוגל שואפים להנפיק את אמפא לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל האחים נקש מימין: אבי נקש, ג'ו נקש ורפי נקש | צילום: טל שחר

בלעדי

האחים נקש ושלומי פוגל שואפים להנפיק את אמפא לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל

חברת ההחזקות שפועלת בתחומי הנדל"ן, האשראי, הלוגיסטיקה והאנרגיה, החלה בהכנת תשקיף לקראת הנפקה בבורסת ת"א במחצית הראשונה של 2025. בחברה מחזיקות שש משפחות וההנפקה נועדה, בין היתר, להסדיר את העברתה לדור הבא 

02.07.2024, 06:00 | גולן חזני

בדרך לאחוזת בית: בת 91, יד שלישית עם הרבה נכסים: שוק ההנפקות הראשוניות בתל אביב מגלה סימני דשדוש זה יותר משנה וחצי, אך על הקווים מתחממות כבר כמה חברות שנערכות להנפקה. בהן גם חברת ההחזקות אמפא של האחים נקש ושלומי פוגל, אחת מחברות ההחזקה הגדולות בישראל, שפועלת בשלל תחומים — מנדל"ן, דרך אשראי ועד חקלאות.

לכלכליסט נודע כי אמפא החלה בהכנת תשקיף לקראת הנפקה במחצית הראשונה של 2025 לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל לפני הכסף.

הנפקת חברת ההחזקות היא לא מהלך מובן מאליו, ככל שהדברים נוגעים למשפחת נקש, פוגל ושותפיהם לחברה, שכן הם מעדיפים, על פי רוב, לפעול באמצעות חברות פרטיות, רחוק מהעין הציבורית, כמה שאפשר. אולם יש לכך חריגים, דוגמת מספנות ישראל, שבה פוגל מחזיק ב־20%, שהונפקה בסוף 2020, בגל ההנפקות הגדול, לפי שווי של 1.7 מיליארד שקל, וכיום היא נסחרת לפי שווי של 1.36 מיליארד שקל.

הסיבה המרכזית לכך שכעת הם מקדמים את ההנפקה היא הרצון להסדיר את סוגיית ההעברה הבין־דורית. באמפא החזקות מחזיקות למעשה שש משפחות — שלושת האחים נקש (50%), פוגל (25%), שוקי וולף (12.5%), תולי צדר (12.5%), וכן אבי חורמרו (2%), מנהל העסקים של משפחת נקש בישראל.

על מנת להוציא את ההנפקה לפועל, יש צורך בהכנה משפטית מורכבת של רישום הנכסים השונים באופן מוסדר, בעיקר בתחום הנדל"ן, וכן בפישוט מבנה ההחזקה בחברה, משום שכיום מבנה ההחזקות בחברה כולל שני סוגי מניות, לפחות באחת מהשכבות, בעוד לפי החוק בבורסת תל אביב לא יכולות להיסחר חברות שלהן יותר מסוג מניות אחד. לשם כך נשכר משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, שגם אמון על הכנת התשקיף של אמפא החזקות.

ההנפקה של אמפא החזקות יכולה לסייע גם בפתרון סכסוך שמתנהל בתוך קבוצת נקש. אבי נקש הגיש בחודש שעבר תביעה נגד חורמרו, הנציג המקומי שלהם במשך שנים ארוכות, בטענה שהעביר על שמו נכסים של הקבוצה במרמה, ללא הסכם וללא רשות. אבי נקש אף הגיש תלונה במשטרה בנושא. חורמרו מצידו טוען כי לא עשה דבר ללא ידיעת האחים. הנפקת אמפא החזקות תאפשר לצדדים להפריד כוחות בצורה נוחה יותר, משום שההחזקות יהפכו נזילות.

הנדל"ן במרכז

אמפא הוקמה בשנת 1933 על ידי זאב גרודצקי ובוריס פרסיץ כסוכנות ליבוא משאיות, מכוניות ומנופים. שם החברה הוא למעשה מעין ראשי תיבות של America Palestine Automobile Co. לאחר קום המדינה, החברה גם החלה לייצר מקררים בשיתוף פעולה עם אמקור, כשלנגד עיני המייסדים עמדה הזדמנות עסקית נוכח המחסור בארץ. באתר החברה מתגאים בכך שגם לדוד בן גוריון היה מקרר של החברה, ושעל כך אמרה פולה בן גוריון, אשתו, את המשפט שהפך לקלישאה "כשיש חברים לא צריך פרוטקציות". בהמשך החברה נכנסה לתחום ייצור הדלתות, בקבוקים, מוצרי פלסטיק ואריזות, וגם מקלטי רדיו.

בשנת 1998 פוגל, וולף וצדר רכשו את החברה, על רקע קשיים בשל התחרות הגוברת בתחום מוצרי החשמל המיובאים מהמזרח הרחוק, והם החלו לפתח בחברה תחומי פעילות נוספים, ובראשם תחום הנדל"ן, שהוא לב הפעילות של הקבוצה גם כיום. ב־2005 רכשו האחים ג'ו, רפי ואבי נקש 50% ממניות החברה, ששינתה בינתיים את שמה לאמפא החזקות, מידי הקבוצה בראשות פוגל. האחים השקיעו בעסקה סכום של 50 מיליון שקל, ובמסגרתה קיבל חורמרו 2%. ככל שההנפקה של אמפא תצא לפועל לפי השווי הרצוי, הנתח שבידיהם יהיה שווה יותר מ־1.5 מיליארד שקל. עם זאת, לא ידוע מה היה היקף ההשקעה של האחים בחברה ובפיתוחה לאורך השנים.


אימפריית אמפא בדרך לבורסה,  אימפריית אמפא בדרך לבורסה אימפריית אמפא בדרך לבורסה,


כאמור, נדל"ן הוא ליבת הפעילות של אמפא החזקות. היא פועלת בתחום באמצעות שתי חברות: אמפא ישראל, שפועלת בתחום הנדל"ן למגורים, ואמפא נדל"ן, שפועלת בתחום הנדל"ן המניב. עם הנכסים המניבים הבולטים ניתן למנות את בית אמפא בהרצליה ומגדל אמפא בתל אביב. עם השוכרים בנכסים המניבים של החברה נמנים הבנקים לאומי ודיסקונט, ג'נרל אלקטריק, גוגל, משרד עורכי הדין גולדפרב זליגמן וענקית התשלומים פייפאל.

הפעילות השנייה בגודלה היא זו של אמפא קפיטל, שפועלת בתחום האשראי החוץ־בנקאי. בראש הדירקטוריון של החברה מכהן יובל גביש, לשעבר ראש החטיבה העסקית בבנק דיסקונט. אמפא החזקות מחזיקה ב־52% מאמפא קפיטל, כשביתר המניות מחזיקה מנורה מבטחים החזקות, החברה־האם של מנורה מבטחים ביטוח. אמפא קפיטל מעמידה מימון לעסקאות נדל"ן, הלוואות לעסקים לצורך רכישת ציוד, ואשראי לזמן קצר לצורך מימון פעילות סחר.

לאמפא החזקות יש פעילות גם בתחום הלוגיסטיקה, באמצעות החזקה של 33% בנמל אילת, וכן פעילות תעשייה באמצעות החזקה של 70% במפעל אמרז שמייצר אריזות מפלסטיק, שבו היא שותפה עם החברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה־קולה ישראל) שבבעלות משפחת ורטהיים.

ב־2016 אמפא החזקות רכשה את אגרקסקו כרמל מידי הממשלה, שעסקה ביבוא תוצרת חקלאית. כיום החברה מפתחת זני פרימיום של תותים ואוכמניות.

בנוסף, אמפא החזקות מחזיקה ברשותה כמה בתי מלון, וכן בזיכיון המקומי של WeWork, שבמסגרתו היא מפעילה, ללא קשר לחברה הבינלאומית שקרסה והחליפה ידיים, חללי משרדים משותפים להשכרה לטווחים שונים.

שוק ההנפקות מדשדש

בשל עליית הריבית, ולאחר מכן ניסיונות ההפיכה המשטרית ואז המלחמה, שוק ההנפקות בישראל כמעט קפא לחלוטין. לפי נתוני הבורסה, במחצית הראשונה של 2024 בוצעו שלוש הנפקות ראשונות לציבור בלבד, שבהן גוייסו 480 מילון שקל בלבד.

ב־2023 כולה בוצעה הנפקה ראשונית אחת בלבד, של זפירוס, חברת אנרגיה מתחדשת שפועלת בפולין ונמצאת בשליטת קרן תש"י - שגייסה 145 מיליון שקל; ב־2022 בוצעו 13 הנפקות, שבהן גויסו 2.3 מיליארד שקל; וב־2021 בוצעו 94 הנפקות ראשוניות - שיא של כל הזמנים - שבמסגרתן גויסו מהציבור 10.5 מיליארד שקל.

פרט לאמפא החזקות, גם דונה נדל"ן, TSG ובון תור נערכות לביצוע IPO בבורסת תל אביב.

תגיות