אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דירקטוריון חדשות 13 לבג"ץ: "לעובדים אין זכות לקבוע מי ינהל אותם" יוליה שמאלוב ברקוביץ' | צילום: אלכס קולומוסקי

דירקטוריון חדשות 13 לבג"ץ: "לעובדים אין זכות לקבוע מי ינהל אותם"

בתשובה לעתירת העיתונאים בערוץ נגד המינוי של יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית, טוען הדירקטוריון כי מדובר בחברה פרטית והעובדים אינם יכולים להתערב בעניין; עוד נחשף כי מאז החלה המלחמה הזרים הבעלים לן בלווטניק מעל 100 מיליון שקל להמשך פעילות הערוץ; תשובת הרשות השנייה: אין לנו סמכות להתערב במינוי

04.07.2024, 19:17 | עדיאל איתן מוסטקי

דירקטוריון חדשות 13 והרשות השנייה מסרו (כל גוף בנפרד) את תגובותיהם לבג"ץ על העתירה של ועד עובדי החברה וארגון העיתונאים בעניין התנגדותם למינויה של יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות. עוד נחשף במסגרת התשובה לעתירה כי מאז שהחלה המלחמה הזרימו בעלי הערוץ, המיליארדר לן בלווטניק, מעל 100 מיליון שקל להמשך הפעלתו.

הטיעון המרכזי של דירקטוריון החברה הוא שמכיוון שמדובר בחברה פרטית, אין לעובדים סמכות להתערב במינוי המנכ"לית: "עניינה של עתירה זו אינו חופש העיתונות, אלא ניסיון של עובדי חברה פרטית לסכל מינוי של מנכ"לית לחברה, שנעשה בהחלטה שהתקבלה על ידי דירקטוריון החברה בהתאם לכל דרישות החוק, ואשר לא נפל בו כל פגם. לעתירה אין בסיס, ולעובדים אין זכות לקבוע מי ינהל את החברה שמעסיקה אותם".

ואמנם, על אף שמדובר בחברה פרטית בה בעל המניות העיקרי הוא בלווטניק, החשיבות של גופי חדשות לדמוקרטיה הישראלית מובילה לכך שחברות החדשות כפופות לרגולציה קפדנית. בין היתר, אחד החוקים הוא שכ-40% מכוח ההצבעה של הדירקטוריון בחברת החדשות (הנפרד מדירקטוריון הערוץ) יהיה על בסיס נציגי ציבור שימונו על ידי הרשות השנייה.

אחד הטיעונים המרכזיים כנגד מינויה של שמאלוב ברקוביץ' היה שכמחצית מחברי הדירקטוריון שמינו אותה לתפקיד – נבחרו כנציגי ציבור בעת כהונתה כיו"ר הרשות השנייה. בעתירת הדירקטוריון מתייחסים לכך שבמרץ השנה חברי הדירקטוריון מונו מחדש, ולכן לא מדובר במועמדים שהיא מינתה.

ברשות השנייה ממשיכים בגישה לפיה התערבות הרשות במינוי היא חריגה במיוחד, ומציינים כי לאחר שמונו הדירקטורים מטעמה, היא אינה יכולה להתערב במינוי. מעבר לכך, ברשות השנייה טוענים שההתערבות תפגע בעצמאות של חברת החדשות: "מעולם לא נדרשה הרשות השנייה לחרוג מהגבולות הברורים שקבע המחוקק בנוגע ליכולת התערבותה בנשוא העתירה, לקעקע את העיקרון המרכזי של 'שמירה על עצמאות חברת החדשות', ולהתערב בענייני ניהולה של חברת חדשות בישראל ובמינוי מנהלה, כל זאת תוך התעלמות מהשלכותיה הקשות והמסוכנות של התערבות גורם חיצוני, שהינו גוף מאסדר מטעם המדינה".

הדירקטוריון כתב עוד בתגובתו כי "חברת החדשות היא חוותה ירידה של ממש בשיעורי הצפייה בשידוריה, במיוחד בשנתיים האחרונות. המשמעות היא פגיעה מהותית בהכנסות של רשת, בעלת המניות, ממכירת זמן פרסום במהדורת החדשות וברצועות השידור שלאחריה. נוכח האירועים שפקדו את ישראל החל משנת 2023 והשפעותיהם על שוק הפרסום בטלוויזיה מזה, ועל היקף שידורי החדשות מזה, מדובר במעמסה כבדה בהרבה, שכן רשת עצמה נזקקה להזרמות בהיקפים עצומים מבעלי מניותיה (למעלה מ- 100 מיליון שקל) רק מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל באוקטובר 2023 (בין היתר כדי לממן את תקציב חברת החדשות).

מינויה של שמאלוב ברקוביץ' גרם להתנגדות קשה מצד מרבית עיתונאי חדשות 13 בעיקר לאור המעורבות הפוליטית שלה והקרבה למפלגת הליכוד, יחד עם הביקורת החריפה על האופן שבו תפקדה כיו"רית הרשות השנייה.

במכתב להנהלת החברה הם ציינו כי "אנו מביעים תדהמה ושאט נפש בעקבות החלטתו המבישה של דירקטוריון החברה בהשתתפותכם, למנות את הפוליטיקאית יוליה שמאלוב-ברקוביץ' לתפקיד המפתח של מנכ"לית חברת החדשות השנייה בגודלה בישראל. ברקוביץ' אינה כשירה משפטית וערכית למשרה הרגישה – הן מפני שאינה עיתונאית כבר שנים רבות, הן מפני שפעלה באופן סדרתי נגד החברה וכתביה, הן מפני שנפסלה על ידי שר התקשורת מלשמש כיו"רית הרשות השנייה, הן מפני שהביעה עמדות פוגעניות כלפי נשים העלולות להכתים את כולנו, והן מפני שקשרים בינה לחבר בגוף הבוחר מעלים חשש לניגוד עניינים".

רשת 13 מיוצגת בעתירה על ידי עורכי הדין יורם בונן וגילת בן שחר ממשרד פישר (FBC) ורון דרור וקארין וינשטיין ממשרד עורכי הדין דרור מנצ׳ל וינשטיין. את הרשות השנייה מייצגים עורכי הדין עופר קורלנדר, אסף הדני, יניב ברקוביץ' ממשרד יוסי לוי ושות'. את ארגון העיתונאים מייצגים עורכי הדין אמיר בשה וגלעד זבידה ממשרד בשה זבידה ושות'. את ועד העובדים מייצגים עורכי הדין נדב ויסמן, יפית שלו, יונתן רום ועדן יגזאו ממשרד מיתר.

תגיות