אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תעשיית קרנות הגידור: מי השיגו את התשואה הגבוהה ביותר? (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק

תעשיית קרנות הגידור: מי השיגו את התשואה הגבוהה ביותר?

על רקע תשואות החסר של המדדים בת"א לעומת חו"ל, רוב הכסף שגויס לענף קרנות הגידור - 13 מיליארד שקל - עשה את דרכו אל מעבר לים. התשואה הממוצעת בענף במחצית הראשונה של השנה עמדה על 5.7%, אבל לא כל הקרנות עמדו במשימת הגידור

07.07.2024, 06:15 | אלמוג עזר

המחצית הראשונה של 2024 בשוק ההון התאפיינה בהבדלים עמוקים בתשואות של מדדי המניות הישראליים למול מדדי המניות האמריקאיים. על רקע המלחמה מדד ת"א־125 עלה ב־3% בינואר־יוני השנה, לעומת עלייה חדה של כ־14% במדד S&P 500 שבארה"ב, ועלייה של כ־8% במדד STOXX 50 EURO באירופה. הבדלי התשואה ניכרים היטב גם בתנועת הכספים בשוק ההון. בשוק קרנות הנאמנות רוב הכסף זרם לקרנות המחקות מדדים, כאשר הגיוס הגבוה ביותר - יותר מ־13 מיליארד שקל - נרשם בקטגוריית מניות בחו''ל במחצית הראשונה של השנה.

תעשייה נוספת שצריכה להתמודד עם יציאת כספים של משקיעים ישראלים היא תעשיית קרנות הגידור בישראל, שקטנה משמעותית מתעשיית קרנות הנאמנות. האחרונות מנהלות יותר מחצי טריליון שקל, בעוד היקף הנכסים המושקע בקרנות הגידור מוערך בעשרות מיליארדי שקלים בלבד. קרנות גידור הן מוצר השקעה שמיועד למשקיעים כשירים בעלי הון עצמי גבוה שעומדים בקריטריונים הקבועים בחוק, דוגמת הון נזיל של כ־8 מיליון שקל. חלק מהקרנות קובעות רף גבוה אף יותר. על פי חברת צור גלבוע, תשואת הקרנות הממוצעת בינואר־יוני השנה היתה 5.7%, גבוהה יותר מהתשואה של מדד ת"א־125, שהוא מדד היחס של רוב קרנות הגידור שאינן מתמקדות בענף ספציפי להשקעה, אך נמוכה יותר מתשואת מדד S&P 500.

"לקוחות כשירים, כמו לקוחות רגילים, כשהם רוצים להשיג תשואה מהשוק האמריקאי, הם הולכים לרכוש תעודה שעוקבת אחרי מדד S&P 500 או שעוברים לקופת גמל שעוקבת אחרי המדד. בשנים האחרונות אף גוף ישראלי לא הוכיח שהוא יכול להכות את המדד, בטח לא על ידי ניהול מקומי. למעשה גם מנהלי קרנות גידור בחו"ל לא הצליחו בכך", אמר לכלכליסט אחד הבכירים בשוק קרנות הגידור המקומי, והוסיף כי "קרנות הגידור הישראליות מתאימות לתאגידים או ללקוחות הכשירים שרוצים להכות את ת"א־125, בזה הענף מציג תוצאות טובות כמעט מדי שנה".

עד כמה קשה לקרנות הגידור לגייס הון בסביבה הנוכחית? "בשנה שעברה האלטרנטיבה חסרת הסיכון העניקה ריבית או תשואה של 5%-4%. זו תשואה שמספיקה גם לאנשים עם הון רב, לכן ההתעניינות בקרנות גידור היתה נמוכה ורוב הקרנות סבלו מיציאת כספים. אולם בחודשים האחרונים חוזרת ההתעניינות במוצר בעיקר בגלל שהתיאבון לסיכון חזר וההשקפה כי שוק המניות המקומי הוא אטרקטיבי. עדיין ישנה עננה כבדה של אי־ודאות בזמן המלחמה בדרום והחשש מפני פתיחת חזית נוספת בצפון ומה יקרה לשוק המניות ביום שאחרי".

שתי המובילות בענף

מאיסוף נתונים של ענף קרנות הגידור עולה כי שתיים מהן (כלליות, שאינן מתמקדות בענף ספציפי) מובילות בתשואתן במחצית הראשונה של 2024. רידינג קפיטל שהוסיפה 10.4% בזמן האמור ו־ION לונג שורט שעלתה ב־10.2%. רידינג קפיטל מנוהלת על ידי צחי אברהם שכתב ללקוחותיו על רקע תוצאות הקרן שעדיין "ניתן לראות לא מעט חברות מקומיות במחירים נוחים עד זולים בהיקף שלא קורה לעתים קרובות בשל סיבות שכולנו יכולים לראות בכותרות בעיתונים. אנחנו שומרים גמישות להמשך עם 25% מהתיק שמושקע במזומן/אג״ח".

מימין: עומרי ולורט מלגאסי וואליו המובילה, רון סנטור מספרה ורועי ורמוס מנוקד, צילומים: עמית שעל, אוראל כהן מימין: עומרי ולורט מלגאסי וואליו המובילה, רון סנטור מספרה ורועי ורמוס מנוקד | צילומים: עמית שעל, אוראל כהן מימין: עומרי ולורט מלגאסי וואליו המובילה, רון סנטור מספרה ורועי ורמוס מנוקד, צילומים: עמית שעל, אוראל כהן

עבור ION אחד המנועים העיקריים לתשואה העודפת היא ההחזקה הגדולה במניית טבע (13% מהקרן) שטיפסה השנה ב־64.5%. יונתן האלף וסטיבן לוי, שניים ממנהלי הקרן, כתבו למשקיעים כי לאחרונה "אנו נשאלים תכופות מדוע אינכם מקטינים את הפוזיציה שלכם בחברת התרופות". על כך הם עונים כי "אנו צופים שעד סוף 2026 ולקראת 2027 לטבע יהיו ארבע תרופות חדשניות למערכת העצבים המרכזית שירכיבו 30% מה־EBITDA (רווח לפני מס והפחתות — א"ע) של החברה. יחד עם תרופות פטנט נוספות החברה מציגה נרטיב צמיחה משכנע". ה־EBITDA שאותה חוזה ION עבור טבע ב־2027 הוא 6.5-6 מיליארד דולר, נתון שמרמז לדבריהם על "שווי שוק של 62 מיליארד דולר או מחיר מניה של 50 דולר". טבע נסחרת כיום לפי של 18.5 מיליארד דולר במחיר של 16.4 דולר למניה, כלומר על פי ION שווייה ישלש את עצמו עד 2027.

במקום השלישי נמצאת קרן טוליפ שאותה מנהל מיכה מלכה, שעלתה ב־9% בינואר־יוני. ואחריה נוקד לונג שעלתה ב־8%. נוקד מנוהלת על ידי חמישה שותפים מנהלים בהובלת רועי ורמוס והיא מגופי הגידור הגדולים בישראל עם היקף נכסים של יותר מ־3 מיליארד שקל.

לא לכל משקיעי קרנות הגידור היתה זו חצי שנה מוצלחת. שתי קרנות, אלפא הזדמנויות וטריו, הציגו תשואות שליליות של 2% ושל 0.3% בהתאמה. טריו מנוהלת על ידי עמית כהן, ארז קפיטולניק, תומר מורדוך ומתן דודיאן, שכתבו למשקיעים כי מניות נובה, קמטק וטבע משכו את ת"א־125 למעלה, אך "הקרן חסרה השקעות אלו ולכן הושפעה בעיקר מהשוק הרחב. תשואת הקרן נפגעה גם מהחזקתה במניות נייס ואל על, כאשר נייס חוותה ירידות שערים חדות לאחר הודעה על התפטרות המנכ"ל ברק עילם וימים אחר כך נודע כי מיקרוסופט יוצאת במוצר מתחרה. להערכתנו, תגובת המשקיעים היתה מוגזמת שכן המוצר אינו מהווה איום לפעילות נייס. להערכתנו, שוק המניות מתומחר בחסר עמוק וצפוי להגיב לטריגר בדמות שינוי המצב ואנו מעריכים כי קשה לתזמן ולזהות אירוע מסוג זה".

הקרנות המנייתיות המצטיינות הן אלפא ערך בניהול גבי דישי ומיכאל וייס עם תשואה של 11.5% וספרה מניות יתר עם 8.7% בניהול רון סנטור. בתחום האג"ח המצטיינות הן קרן VAR אג"ח עם תשואה של 9.2% וספרה בונד עם תשואה של 5.3%. ספרה היא גוף הקרנות הגידור הגדול בישראל עם הון מוערך של עד 6 מיליארד שקל. על פי מתן פסטרנק מנהל VAR: "המשק הישראלי מתנהל באי שקט לאור המצב המלחמתי המתמשך, הגירעון הגובר וחוסר השקט הפוליטי. מצב זה מאפשר לעוסקים בתחום האג״ח בתשואות גבוהות לבצע השקעות המניבות תשואה עודפת כבר שנה שנייה ברציפות".

על רקע הגאות בשוק המניות האמריקאי, גם הקרנות שמשקיעות בעיקר בשוק בארה"ב מציגות תשואה גבוהה יותר. הקרן שרשמה את התשואה הגבוהה ביותר היא הקרן לגאסי וואליו פרטנרס שאותה מנהל עומרי ולורט שנסקה 65% בחצי השנה הראשונה של 2024. מדובר בקרן קטנה מאוד שמנהלת כ־100 מיליון שקל ובעלת תנודתיות גבוהה.

על פי ולורט, "הקרן אינה מפוזרת - כך קרן גידור צריכה להיות. הקרן חשופה ל־12 חברות שבהן אני הכי מאמין ושמחזיקות ביתרון כלכלי ברור. בנוסף, הקרן פועלת בלי מכשירים פיננסיים מורכבים כמו אופציות או שטיקים אחרים".

אחת ההחזקות הגדולות של לגאסי היא חברת השבבים קווליטאו והיא זו שהביאה על פי ולורט לתוצאות הקרן. לדבריו, "אנחנו מחזיקים אותה מ־2020 והיא כבר עלתה ביותר מפי 6, כאשר רק השנה היא הכפילה עצמה. לדעתנו, היא עדיין בערך חברת השבבים הזולה בעולם. חברות מתחרות כמו קאמטק ונובה נסחרות במכפיל 40 ו־50 והיא נסחרת בפחות מ־10".

למה אני לא אשקיע ב־S&P 500 ישירות?

"היום כל משקיע בעל הון משמעותי, מחזיק חלק מהתיק שלו במדדים. המטרה של הקרן היא להיות מעל המדדים, גם מול S&P 500. זה לא מובן מאליו עבור קרן שפועלת גם בישראל וגם בארה"ב, אבל קרן שלא מנצחת את המדד — אין לה זכות קיום".

תגיות