אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיבוב שני: ועדת הכספים בכנסת דוחקת בבנק ישראל להתערב בריביות על מינוס בבנקים מימין: יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, נגיד בנק ישראל אמיר ירון | צילומים: אייל טואג, אורן זיו

סיבוב שני: ועדת הכספים בכנסת דוחקת בבנק ישראל להתערב בריביות על מינוס בבנקים

היום התקיים דיון על האפשרות להעלות מחדש הצעת חוק, שיאפשר לבנק ישראל להתערב בריביות הבנקים; להצעה הקודמת מאשתקד התנגד בתוקף הנגיד ירון; יו"ר הוועדה משה גפני: "אם אני עוזב את הכנסת אני הולך לעבוד בבנק"; הריבית הממוצעת על מינוס בבנק עומדת על 12%

15.07.2024, 18:50 | אלמוג עזר

האם הצעת החוק לאפשר לבנק ישראל להתערב על הריביות בבנקים תועלה מחדש בכנסת? בשאלה זו עסקו היום בוועדת הכספים שנגעה לגובה הריביות שגובים הבנקים על החשבונות שנמצאים ביתרה שלילית – כלומר אוברדרפט.

בישיבה בוועדה פנה יו"ר הוועדה משה גפני לנציגי בנק ישראל וביקש את עמדתם המחודשת לגבי החוק. כלומר האם בנק ישראל שינה דעתו בנוגע לחקיקת חוק לאפשר לבנק להתערב בריביות במצבים מסוימים.

גפני ביקר את האדישות של בנק ישראל לריביות הגבוהות שנגבות בחשבונות שנמצאים במינוס. לדבריו "על חשבון מי הבנקים לוקחים 14 אחוז ריבית על יתרת חובה? אתם יושבים מהצד וצופים במה שקורה על המגרש, ואנשים חלשים משלמים".

עוד קבע גפני כי "אם אני עוזב את הכנסת אני הולך לעבוד בבנק, אין עוד עסק כזה בישראל. אני לא נגד הבנקים, אני חושב שהם שוגים, אתם יותר מידי מתפתים לרווח הגדול שלכם, בסוף יקום ח"כ אמיץ ויעשה צעד וילך למהלך מאוד מסובך מבחינתכם, ואז אתם תהיו במקום אחר, אני מציע לכם לעשות את זה בהסכמה עכשיו".

רויטל קיסר סטויה, סגנית המפקח על הבנקים סיפקה נתונים לגבי החשבונות במינוס. לפי בנק ישראל לפני שנה, היקף החשבונות שנמצאו במינוס הגיע לכדי 10.5 מיליארד שקל והיום הוא נאמד ב-9.5 מיליארד שקל. הריבית הממוצעת שנגבתה על המינוס נאמדה לפני שנה על שיעור של 12.3% והיום היא נאמדת ב-12%.

גלי כספרי, נציגת איגוד הבנקים, הסבירה כי הבנקים לא נהנים מכך שהלקוחות נמצאים במינוס. לדבריה "לבנקים אין אינטרס שהלקוחות יהיו ביתרות חובה. מבחינת ניהול נזילות וסיכונים, עבור הבנקים מדובר באשראי הבעייתי ביותר. מינוס כרוני גורם גם להפרשות להפסדי אשראי מצד הבנק שיורדות לשורת הרווח של הבנק ומקטינות אותו. חשבון שנמצא במינוס יוצר קושי תפעולי מאחר שצריך לנתר את החשבון באופן הדוק יותר. לבנק החשבון הזה פחות כדאי. בהתאם הבנקים מעודדים לקוחות לסגור את המינוס, ולקחת הלוואה".

כספרי טענה בנוסף כי במסגרת חרבות ברזל, לקוחות המעגל הראשון, כלומר לוחמים ותושבים בקו עימות, מקבלים אוברדראפט ללא ריבית עד עשרת אלפי שקלים. "אלו מאות אלפי לקוחות שכבר שנה מאז המלחמה אינם משלמים על האוברדרפט" מסרה. לדבריה, הריבית על האוברדרפט בישראל אינה גבוהה בהשוואה לעולם, "בבריטניה, הריבית הממוצעת על אוברדראפט היא 22% ובקנדה 21%".

על ההשוואה של כספרי לחשבונות מסביב לעולם מחאו חברי הכנסת שנכחו בישיבה מאחר שלדבריהם אותם בנקים בחו"ל שגובים ריביות גבוהות על המינוס, מעניקים ריבית גבוהה על הפלוס בעו"ש, ריבית שאינה נהוגה בבנקים הישראלים.

ביוני אשתקד הונחה על הכנסת הצעת חוק שתסמיך את בנק ישראל להתערב לבנקים בנושא הריבית בפיקדונות. הצעת החוק גרמה לסערה בבנק ישראל ונגיד בנק ישראל אמיר ירון הסביר כי הוא מתנגד למהלך, מתוקף הפגיעה בחופש הפעולה של הבנקים.


תגיות