אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשובה ודירקטורים בדלק יחזירו 16 מיליון שקל לקרן התרומות של הקבוצה יצחק תשובה בעל השליטה בדלק | צילום: אייל טואג

חשיפת כלכליסט

תשובה ודירקטורים בדלק יחזירו 16 מיליון שקל לקרן התרומות של הקבוצה

בעל השליטה בקבוצת דלק הציבורית יחזיר מכיסו 8 מיליון שקל ששימשו לבניית תדמיתו כנדבן בתחום המורשת היהודית, כך נקבע בהסדר פשרה שהוגש לאישור בית המשפט. 8 מיליון שקל יוחזרו גם מהצד של הדירקטורים שתמכו במהלך. תשובה טען בהסדר: אני ומשפחתי תרמנו באופן אישי בכסף, זמן ומאמץ לקרן למורשת הכותל

17.07.2024, 06:03 | תומר גנון

יצחק תשובה, בעל השליטה (49.4%) בקבוצת דלק, וחברת הביטוח שביטחה ביטוח אחריות מקצועית שורת דירקטורים בקבוצת דלק ישיבו לקבוצה סכום של 16 מיליון שקל. כך עולה מפרטי הסדר פשרה בתביעה נגזרת נגדם שהוגש שלשום לאישור בית המשפט המחוזי מרכז בלוד. תשובה, כך לפי ההסדר, ישלם באופן אישי מכיסו חצי מהסכום, כלומר 8 מיליון שקלים, בארבעה תשלומים חצי־שנתיים.

התביעה נגד תשובה, הדירקטורים, קבוצת דלק והזרוע הפילנטרופית שלה, קרן דלק למדע חינוך ותרבות, המוגדרת כחברה לצורכי ציבור – הוגשה בספטמבר 2020 בעקבות חשיפת "כלכליסט".

בכתבה, שהתבססה בין היתר על ממצאי דו"ח ביקורת של משרד המשפטים, נחשף כי הכסף של משקיעי קבוצת דלק הציבורית נותב על ידי בני משפחתו ומקורביו של תשובה, ששלטו בדירקטוריון הקרן הפילנתרופית של הקבוצה, לבניית תדמיתו כנדבן בתחום המורשת היהודית – בניגוד למטרות המאושרות של הקרן, תוך ליקויים וסירוס מנגנוני הביקורת ובלי שהדבר אושר כעסקת בעלי עניין.

כ־21 מיליון שקל מכספי הקרן הפילנטרופית של דלק (85% מכספי התרומות), כך נחשף, נותבו בין השנים 2016-2018 ל"קרן לשימור הכותל המערבי", עמותה ממשלתית. הכסף הושקע בבניית בית כנסת בשם "שערי תשובה" במנהרת הכותל. בכניסה לבית הכנסת אף הוצב שלט שלפיו הוא נבנה מתרומה של תשובה ואשתו. במקום הוצב שלט נוסף בדבר קבלת תרומה על ידי קרן דלק.

בדיקת "כלכליסט" העלתה שלמרות התהדרותו של תשובה בתרומתו, וכמו כן השימוש שעשה בבית הכנסת, חלקו האישי של תשובה בכספים שגייסה קרן דלק ומשם המשיכו ברובם לכותל היה זניח. על פי הדו"חות הכספיים לשנים 2016–2018 מדובר היה בסכום של 382 אלף שקל. כלומר 1.6% בלבד מכל הכספים שגייסה קרן הכותל.

כאמור בעקבות הפרסום הוגשה תביעה נגזרת נגד תשובה, ובחברי דירקטוריון בקרן דלק בהם למשל היו"ר לשעבר, גבי לסט, ובנותיו של תשובה כרמית אלרואי וקרן אלדר. "תשובה רתם את קרן התרומות של החברה לצרכיו האישיים לשם הנצחת שמו והאדרתו האישי, תוך הוצאת סכומי עתק של כ־30 מיליון שקל לפחות לבניית בית כנסת במנהרות הכותל בשם 'שערי תשובה', המנציח והמפאר את שמו ושם רעייתו", נכתב בתביעה שהוגשה על ידי אמוץ חורב, בעל מניות בחברה, באמצעות עורכי הדין שלומי מושקוביץ ונתי פולניגר.

ההליך המשפטי, כולל חקירת עדים וסיכומים, הסתיים כבר, והצדדים חיכו לפי אתר בתי המשפט למתן פסק דין של השופטת הלית סילש. אלא שבמקביל הצדדים פנו לגישור בפני פרופ' שרון חנס. שלשום הודיעו הצדדים לבית המשפט על הסדר פשרה, שלאחר שיפורסם להערות הציבור, ותינתן עמדת היועמ"ש, בין היתר לגבי שכר הטרחה בן 3 מיליון השקל שביקשו עורכי הדין – יעמוד לאישורה של השופטת.

על פי ההסדר, כפי שמקובל לרוב בהסדרי פשרה, שום צד לא יודה או יחזור בו מטענותיו. עם זאת, כך נכתב, כדי למצות ולסלק את ההליך הנתבעים יפעלו במספר דרכים. ראשית הם יחזירו כסף לקרן דלק. כאמור מדובר בסכום של 16 מיליון שקלים, שלפי הפשרה "ישמש את קבוצת דלק אך ורק בפעילות הפילנתרופית שלה לפי שיקול דעתה". 8 מיליון שקל מכיסו של תשובה, ו־8 מיליון שקלים מחברת הביטוח של נושאי המשרה בקרן. שנית, כך נקבע בהסדר, הנתבעים ידאגו שמעתה כל הפעילות הפילנתרופית של קבוצת דלק תתבצע על ידה, ולא על ידי הקרן. במסגרת הסדר הפשרה נכתב בין היתר כי מוצע לאשר אותו: "בשל העובדה שגם תשובה ומשפחתו תרמו באופן אישי בכסף, זמן ומאמץ, לקרן למורשת הכותל, כאשר לטענת תשובה יש לו תרומה אישית עצומה לייזום פרויקט מנהרות הכותל כולו".





תגיות