אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדקה ה-90: ארבעה מחברי הקואליציה של ליאון מנסים לטרפד את בורג' חליפה הירושלמי הדמיית מתחם אפשטיין | צילום משרד האדריכלים AS+GG

בדקה ה-90: ארבעה מחברי הקואליציה של ליאון מנסים לטרפד את בורג' חליפה הירושלמי

הוועדה המחוזית ירושלים דנה אתמול בתוכנית לבנות מגדל בן 42 קומות בסמיכות להר הרצל, אך טרם פרסמה את החלטתה. ארבעה מחברי הקואליציה במועצת העיר קוראים ברגע האחרון לערוך דיון מחודש בפרויקט בוועדה המקומית: "התוכנית מהווה חילול הקודש ממש". ראש העיר משה ליאון קורא להם לפרוש מהקואליציה: "מנסים להמשיך ליהנות מכל העולמות"

17.07.2024, 16:20 | גיא נרדי

הוועדה המחוזית ירושלים דנה אתמול (ג') בתוכנית מתחם אפשטיין, המכונה גם "בורג' חליפה" הירושלמי. הדיון נמשך לתוך הלילה, והוועדה טרם פרסמה את החלטתה. בינתיים, ארבעה מחברי מועצת העיר מבקשים לקיים דיון חוזר בתוכנית בוועדה המקומית.

התוכנית, שהופקדה בוועדה המחוזית בינואר, ממוקמת במגרש משופע בצורת משולש בשטח כולל של 7 דונם ברחוב הרצל. התוכנית שהופקדה כוללת הקמה של מגדל בן 42 קומות בו יהיו 240 דירות, מלון בשטח של כ-9,000 מ"ר ומבנה ציבור לתרבות בשטח של כ-5,000 מ"ר. הפרויקט תוכנן על ידי משרד האדריכלים הבינלאומי "אדריאן סמית וגורדון גיל", שאחראי גם על תכנון מגדל בורג' חליפה המפורסם בן 163 הקומות. האדריכל המקומי המלווה את הפרויקט הוא יגאל לוי.

בהוראות התוכנית נכתב כי החברה היזמית היא "אם. או. אפשטיין" או "בי טי ווסט". רוב מניותיה מוחזקות לכאורה ע"י חברה שרשומה בגיברלטר. מי שייצג את יזמי התוכנית בדיוני הוועדה המחוזית היו עו"ד דוד שמרון, המקורב לרה"מ בנימין נתניהו, ואילן רוזנטל.

בשבוע שעבר דנה הוועדה המקומית בפרויקט, והמליצה לערוך בו שינויים רדיקליים. בין היתר הומלץ להוריד את גובה המבנה ב-30 מטר (כ-10 קומות), ולהקדיש 10 קומות מתוך ה-32 להשכרה ארוכת טווח.

לתוכנית הוגשו 196 התנגדויות. בין המתנגדים לתוכנית היה ארגון יד לבנים, המייצג משפחות שכולות. בהתנגדות ששלח למינהל התכנון כתב יו"ר הארגון אלי בן שם: "עם פרוץ המלחמה הצטרפו למשפחת השכול מאות משפחות ואנו עדיין בעיצומה של מלחמה. בימים אלה אנו חווים פגיעה קשה ברגשות המשפחות השכולות עם החשיבה על בניית מגדל ענק צמוד להר הרצל, המקום בו קבורים למעלה מ-2,800 חללי מערכות ישראל". עם זאת, בהודעה של עיריית ירושלים אחרי הדיון בוועדה המקומית בשבוע שעבר נכתב כי הארגון הודיע לה על כוונתו למשוך את התנגדותו לאחר ש"הגיע למסקנה שקידום התכנית לא יפגע ברגשות המשפחות השכולות או בצביון ההר".

ארבעת חברי סיעת "האיחוד הירושלמי" החברה בקואליציה - יוסי חביליו, יעלה ביטון דה לנגה, יונתן פלג ולורה וורטון - החליטו לנצל את זכותם החוקית וקוראים לערוך דיון מחודש בפרויקט: "אנו סבורים כי מדובר בתוכנית שעומדת בניגוד לאינטרס הציבורי ובניגוד גמור לערכי היהדות, הציונות, המורשת, התרבות, החברה, הטבע והנוף של ירושלים. הקמת המגדל הגבוה בעיר מול המוסדות החשובים ביותר למדינת ישראל ולעם היהודי, יד ושם ובית הקברות הר הרצל, מהווה חילול הקודש ממש". יש להבהיר כי התוכנית היא בסמכות הוועדה המחוזית ירושלים. במקרה הזה, החלטת הוועדה המקומית היא בגדר המלצה.

ראש עיריית ירושלים משה ליאון: "מדובר באמירה אומללה שלא זו בלבד שאינה נכונה ומבטאת שטחיות וחוסר הבנה של העיר וצרכיה, אלא שיש בה משום צביעות. אם זוהי אמירתם של סגן ראש העיר וחברי סיעתו, הייתי מצפה מחברי קואליציה אשר חושבים שהעיר והעומד בראשה פועלים בניגוד לאינטרס הציבורי ובניגוד גמור לערכי היהדות, הציונות המורשת, התרבות, החברה, הטבע והנוף של ירושלים, שלא להיאחז בתפקיד, על ההנאות שבצידו, ולעשות מעשה. עם זאת בהכירי אותו אני מבין שהוא ינסה להמשיך ליהנות מכל העולמות, ללכת עם ולספר לעולם שהוא בלי. עיריית ירושלים תמשיך לדאוג לפיתוח העיר, להגנה על ערכיה ועל ערכי הטבע והסביבה, עם מר חביליו וגם בלעדיו"

מעיריית ירושלים נמסר: ״תגובת סגן ראש העיר וחברי סיעתו אינם מייצגים את עמדת העירייה, ולוקים בחוסר הבנה והיכרות עם העיר ועם חזונה ותוכניותיה. זו היא תגובה המייצגת את עמדתם האישית ואותה בלבד".

תגיות