אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושר לקריאה ראשונה: אפשר לדלג על שמאי מכריע בערר על היטלי השבחה עד 70 אלף שקל בתים פרטיים ובניינים משותפים בגב ים | צילום: גיא נרדי

אושר לקריאה ראשונה: אפשר לדלג על שמאי מכריע בערר על היטלי השבחה עד 70 אלף שקל

החוק החדש אמור לפתור את הסירבול הגדול שעליו הצביע מבקר המדינה, בעירעור על שומות היטלי השבחה. על פי החוק כיום, החייב בהיטל השבחה נדרש לפנות לשמאי מכריע על מנת שיקבע את סכום חיוב היטל ההשבחה

21.07.2024, 13:01 | גיא נרדי

ועדת הפנים אישרה הבוקר (יום א') לקריאה ראשונה, הצעה של הח"כים אוריאל בוסו ומיכאל מלכיאלי לתקן את חוק התכנון והבנייה כך שניתן יהיה לערער על שומות נמוכות של היטלי השבחה באמצעות שמאי רגיל ולא באמצעות שמאי מכריע. ברקע הדברים, דוח מבקר המדינה מה-16.7.24, שמתאר את הסירבול האדיר שכרוך בעירעור על שומות היטלי השבחה שמטילות העיריות. החוק קובע כי החייב בהיטל השבחה רשאי לפנות לשמאי מכריע מטעם מועצת שמאי המקרקעין על מנת שיקבע את סכום חיוב היטל ההשבחה. כך או כך, התיקון שנדון היום, שמאחוריו עומדת בפועל לשכת שמאי המקרקעין, מציע כאמור, קיצור דרך.

נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמרה לכלכליסט, כי "החוק שנדון היום הוא חוק חברתי וציבורי שיאפשר לאזרח להתמודד מול דרישת היטל השבחה. מוסד השמאי המכריע הינו מוסד חשוב שקובע שכל השגה על שומת השבחה של הוןעדה המקומית תבוא לדיון בפני השמאי המכריע. יחד עם זאת, לא יעלה על הדעת שגברת כהן מחדרה שרוצה לסגור מרפסת או למכור את הדירה, מקבלת שומה בסך 70 אלף שקל, ולא יכולה להגן על עצמה. העלות המצטברת של המנגנון הקיים לא מאפשרת לאזרח להגן על עצמו. עליו לשלם לשמאי מטעמו, להשתתף בשכר השמאי המכריע ולעיתים יש צורך גם בעורך דין. החוק החדש יאפשר, בשומות נמוכות בלבד, דיון ישיר בין השמאי מטעם האזרח לבין שמאי הוועדה המקומית עם הגעה להפחתה מוסכמת ומנומקת של ההיטל בראיה נקודתית לנכס עצמו. ברגע שהחוק יעבור, נזכה גם להסרת חסם נוסף שיפנה את השמאים המכריעים לעסוק בתיקים המשמעותיים והגדולים הנדרשים לצורך המלחמה במשבר הדיור".

עו״ד רוסלאן עותמאן, רפרנט תכנון ובניה במשרד המשפטים, אמר בישיבה, כי במשרד המשפטים "לא אוהבים" את ההצעה, אך מסכימים לה: "הצעת החוק הזו פורצת את תיקון 84 (שמאי מכריע, ג.נ). האפשרות היחידה לטעמנו בשלב הזה להבטיח שהשיקולים יהיו עניינים היא לא באמצעות כתב הסכמה אלא באמצעות שומה מתקנת".

נייר עמדה, שהועבר לקראת הדיון היום ליו"ר וועדת הפנים ועליו חתומים אדר' אסף אשרוב מהתאחדות האדריכלים, וחגי קורח, יו"ר תנועת דמוקרטיה בשלטון המקומי, מציע צעד אפילו יותר רדיקלי, לפיו, חייבים בהיטלי השבחה יוכלו לערור עליהם בעצמם:" הצעת החוק אומנם מצמצמת את ההוצאות המרובות ביחס להליך הנוכחי ואולם, היות והפנייה באמצעות שמאי כרוכה בהוצאה של אלפי שקלים, הרי שבשומה שעד לסכום של 70,000 שקל, עלות ההליך יכולה לעמוד על אחוזים ניכרים מסכום שומת היטל ההשבחה, כאשר אין ודאות כי תתקבל ותפחית מההיטל" .

אי לכך, הם קובעים כי "ההנחה כי תביעה יכול להגיש רק עו"ד ושומה יכול רק להגיש רק רו"ח, שונו ברבות הימים באופן שמסייע למעוטי היכולת ולשכבות החלשות, כך יש לעשות גם בנושא היטלי השבחה. ישנם מרכיבים בתוך שומת היטל ההשבחה שאינם מחייבים שמאי ע"מ לפנות לועדה וזאת באותם מקרים בהם החייב סבור כי נפלה שגגה בשומה".

יו"ר וועדת הפנים והסביבה, ח"כ יעקב אשר, אמר בדיון בוועדה: "הצעת חוק זו היא הצעת חוק חברתית נכונה שנותנת אפשרות למעמד הביניים והנמוך לעמוד על זכויותיהם להפחית בהסכמה את גובה השומה שניתנה להם בתוכניות שההשבחה שלהם בהיקף קטן, ללא עלויות גבוהות נוספות ומיותרות".



תגיות