אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי שמחקה 720 מיליון שקל משווי השיא: מאסיבית מפטרת ומקצצת בשכר ארז צימרמן, המנכ"ל הפורש של מאסיבית | צילום: חברת מאסיבית

בלעדי

אחרי שמחקה 720 מיליון שקל משווי השיא: מאסיבית מפטרת ומקצצת בשכר

דירקטוריון החברה שמייצרת מדפסות תלת מימד החליט על תוכנית התייעלות שכוללת פיטורי 10 עובדים, שהם כ־11% מכוח האדם, ועל קיצוץ שכר גורף, גם למנהלים. המנכ"ל וסמנכ"ל הכספים כבר התפטרו 

25.07.2024, 06:02 | אלמוג עזר

עזיבה של בכירים, ירידה במכירות וצניחה בשווי – מה קורה במאסיבית? בחודש האחרון התפטרו מנכ"ל החברה שמייצרת מדפסות תלת מימד ארז צימרמן וסמנכ"ל הכספים יובל כהן. צימרמן יעזוב בינואר הקרוב וכהן כבר בספטמבר. לכלכליסט נודע כי ההתפטרות של השניים נערכת על רקע תוכנית התייעלות שעליה החליט הדירקטוריון, והיא כוללת פיטורים של 10 מתוך 88 העובדים של החברה, וכן הפחתת שכר לכלל עובדי החברה, כולל המנהלים. המטרה היא לחסוך הוצאות של 2 מיליון דולר כבר בשנה הנוכחית.

תוכנית ההתייעלות היא בגדר הכרח עבור מאסיבית. לפי תוצאות מקדימות לרבעון השני של השנה שפרסמה החודש, במחצית הראשונה של השנה החברה מכרה 8 מדפסות בלבד, ירידה של 47%, וההכנסות שלה הסתכמו ב־2.6 מיליון דולר, צניחה של 64%.

את 2023 מאסיבית אמנם סיימה עם עלייה של 15% בהכנסות, שהסתכמו ב־14.5 מיליון דולר, אך השנה הסתיימה בהפסד של 9.9 מיליון דולר, וזאת בהמשך להפסד של 14.5 מיליון דולר ב־2022. הנהלת החברה הסבירה את הירידה במכירות בכך שהמלחמה בעזה פוגעת במאמצי השיווק של החברה, וזאת על שום היותה ישראלית.

ההפסדים של מאסיבית מקטינים את ההון העצמי של החברה. נכון ל־2023 ההון העצמי של מאסיבית הסתכם ב־25.2 מיליון דולר, ירידה של 28%. כלומר, בקצב שריפת המזומנים הנוכחי, ההון של החברה אמור להספיק לה לפעול כרגיל לטווח של פחות משנתיים. אשתקד, בניסיון לחזק את מבנה ההון של החברה, ביקש צימרמן להנפיק את מניות מאסיבית בוול סטריט ואף ערך שיחות מקדימות עם בנקאי השקעות אמריקאים. אם כי הרצון לא מומש ומניות החברה עדיין נסחרות בתל אביב בלבד.

מאסיבית עוסקת בפיתוח, ייצור ומכירה של מדפסות תעשייתיות המיועדות להדפסת גופים תלת מימדיים. כמו כן החברה עוסקת במחקר, פיתוח ומכירה של חומרי הדפסה ייעודיים המיועדים לשימוש במדפסות החברה. החברה מבקשת להעביר את הייצור של גופים גדולים משיטות מסורתית לייצור דיגיטלי באמצעות הדפסה תלת מימדית, ופונה לענפי הרכב, הספנות, הרכבות, התעופה ופארקי השעשועים.

המדפסת החדישה והגדולה ביותר שמשווקת על ידי מאסיבית היא מדפסת בשם מאסיבית 10,000 ועד כה מכרה החברה לפחות 13 מדפסות כאלו. עיקר הכנסותיה של מאסיבית מגיעות ממכירת המדפסות עצמן (88% מההכנסות ב־2023), והיתרה ממכירת חומרי ההדפסה. השוק האמריקאי הוא השוק העיקרי של החברה, והוא אחראי ל־49% מההכנסות בשנת 2023. המכירות לאירופה, המזה"ת ואפריקה הניבו 36% מההכנסות.

לא כולם סבורים שהבעיה של מאסיבית היא הזיהוי שלה כחברה ישראלית. בכיר לשעבר בחברה שפועלת בתחום של מאסיבית אמר לכלכליסט כי "הדפסה תלת מימדית היא טכנולוגיה יקרה וקשה להגיע איתה לאיכות גבוהה של חומרים. בנוסף, לוקח זמן לבנות את המודל הפיזי.

במקרה של מאסיבית הם לקחו טכנולוגיה שמתאימה לחפצים קטנים, שההיקף שלהם הוא של עשרות סנטימטרים, ורצו להשתמש באותה טכנולוגיה על מוצרים שהגודל שלהם הוא פי 100, וגם לעשות שימוש בטכנולוגיה הזו בענפים חדשים. הבעיה היא שלעיתים הביקוש הוא חד־פעמי ולכן החברה צריכה כל הזמן לחפש לקוחות חדשים, ואין הרבה חברות שיש להן צורך במוצרים האלה באופן קבוע. משום כך, מגיעים לרוויה די במהירות, אלא אם מצליחים להציג פריצת דרך של ממש באיכות המוצרים. על כל זה יש להוסיף את העובדה שמדובר בשוק תחרותי והשחקנים בו מעתיקים בקלות את הטכנולוגיות אחד מהשני".

על רקע הקשיים שלה, ביולי האחרון חתמה מאסיבית על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת סיקה (SIKA), חברה שוויצרית שפועלת בענף הבנייה והאיטום, ושעוסקת בפיתוח וייצור חומרים לשימושיים תעשייתיים. במאסיבית מאמינים כי שיתוף הפעולה בין החברות יביא לעלייה במספר הלקוחות הפוטנציאליים ויפתח בפני מאסיבית שווקים חדשים. לפי ההסכם, חומרי הדפסה ימותגו בשמות שתי החברות ומאסיבית תמכור את מוצרי סיקה לשימוש במדפסות שלה.

מאסיבית הגיעה לשוק ההון הישראלי בפברואר 2021, בשיאו של גל ההנפקות הגדול, שהביא לבורסה יותר מ־100 חברות בשנים 2020—2021. החברה גייסה 149 מיליון שקל לפי שווי של 490 מיליון שקל, לפני הכסף, כך שהיא החלה להיסחר לפי שווי של 640 מיליון שקל. במאי 2021, זמן קצר לאחר שהונפקה, הגיעה החברה לשווי שיא של 780 מיליון שקל.

אולם פחות משנה לאחר מכן הריבית החלה לעלות ברחבי העולם והאוויר החם החל לצאת מחברות הטכנולוגיה, והיום שווי השוק של מאסיבית עומד על 59.5 מיליון שקל בלבד. כלומר, השווי של החברה קרס בכמעט 93% מאז ההנפקה, זאת בשעה שמדד ת"א־125, שמייצג את השוק, עלה בכ־29% ומדד תל אביב טק־עילית, שבו מאסיבית כלולה, עלה בשיעור מתון של 3.4%.

מאסיבית היא חברה ללא גרעין שליטה. בעל המניות הגדול במאסיבית הוא מייסד החברה גרשון מילר (15%). בעלי מניות בולטים נוספים הם קרן אלפא (15%), אשר סקלסקי (7.2%) ומגדל ביטוח (7.1%). גם סטרטסיס,


תגיות