אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגרדיאן: ממשלת ישראל מחקה קבצים של NSO כדי לחבל בתביעה של ווטסאפ

הגרדיאן: ממשלת ישראל מחקה קבצים של NSO כדי לחבל בתביעה של ווטסאפ

אפליקציית המסרים המידיים תבעה את החברה הישראלית בטענה כי האחרונה ניצלה באג שקיים בה כדי להטמין בה את תוכנת הריגול פגסוס; עתה טוען העיתון הבריטי כי ישראל ניסתה לחבל בתביעה זו בכך שהחרימה ומחקה מסמכים דיגיטליים של NSO כך שלא ייחשפו במסגרת גילוי ראיות - מחשש שפרסומם יגרום למדינה "נזק דיפלומטי וביטחוני רציני"; NSO בתגובה: "אנחנו חברה שומרת חוק"

25.07.2024, 22:12 | עומר כביר

ממשלת ישראל ניסתה לחבל בתביעה של ווטסאפ נגד מפתחת הרוגלות הישראלית NSO, והחרימה ומחקה מסמכים דיגיטליים של החברה במטרה למנוע מהם להיחשף במסגרת הליך גילוי ראיות – כך חושף הערב (ה') הגרדיאן, על בסיס מסמכים שהגיעו לידיו.

לפי הדיווח, מטרת המהלך היתה למנוע חשיפת מידע חשאי שנוגע לפעילות תוכנת הריגול פגסוס של NSO. החשיפה היא חלק מפרויקט משותף של הגרדיאן, קונסורציום העיתונאים פורבידן סטוריז ואמנסטי אינטרנשיונל.

באוקטובר 2019 תבעה ווטסאפ, אפליקציית המסרים המידיים של מטא, את NSO בטענה שהחברה ניצלה באג באפליקציה להטמנת תוכנת פגסוס שאיפשרה מעקב אחרי 1,400 איש, כולל עיתונאים, פעילי זכויות אדם ומתנגדי משטר. לדברי ווטסאפ, NSO חדרה לשרתים שלה ללא אישור חצי שנה קודם להגשת התביעה על מנת להטמין את תוכנת הריגול במכשירי הקורבנות. ווטסאפ דרשה צו האוסר על NSO את המשך השימוש בפלטפורמה שלה לצרכי ריגול ובמקביל תבעה פיצויים על הפעולות שביצעה ועל הנזקים שגרמה לה.

לאורך מרבית הזמן שחלף, ניסתה NSO להביא לביטול התביעה בטיעונים משפטיים שונים, שנדחו על ידי כל הערכאות הרלוונטיות, כולל בית המשפט העליון של ארה"ב שסירב לדון בערעור החברה. בנובמבר שעבר, דחה בית משפט פדרלי את בקשת NSO להעביר את התביעה לישראל, וההליך המשפטי צפוי היה לעבור לשלב גילוי הראיות. בשלב זה, מחויבים הצדדים למסור זה לזה כל מסמך שרלוונטי לניהול המשפט.

עתה מדווח הגרדיאן שישראל ניסתה לחבל בשלב גילוי הראיות, וכתוצאה בהליך המשפטי עצמו, בכך שהחרימה ומחקה ממחשבי NSO מסמכים שנוגעים לפעילות פגסוס, על מנת שהחברה לא תוכל למסור אותם לבית המשפט. זאת, לפי הדיווח, מכיוון שפרסומם יגרום "נזק דיפלומטי וביטחוני רציני" לישראל, לפי המסמכים שהגיעו לידי העיתון.

התפיסה והמחיקה התרחשו, לפי הדיווח, ביולי 2020, בעקבות דיונים בין גורמים רשמיים בישראל ל-NSO בשאלה איך להגיב לבקשת ווטסאפ לקבל מסמכים פנימיים של החברה, והאם יש לצאת למהלך משותף להסתיר מידע מסוים. בשלב מסוים, פרקליט של NSO, עו"ד רוד רוזנשטיין, שכיהן כמשנה לתובע הכללי של ארה"ב בממשל טראמפ, שאל את אחד הפרקליטים האמריקאים של מדינת ישראל האם ממשלת ישראל "תבוא להצלת" החברה. אחד מהם, עו"ד ג'ון בלינג'ר, לשעבר בכיר בממשל ג'ורג' וו. בוש, השיב לו שישראל "ממוקדת מאוד בסכנות הליך הגילוי, ועדיין שוקלת את כל האפשרויות".

שלוש ימים מאוחר יותר, בפגישה דחופה בין בכירים ב-NSO לגורמים רשמיים מישראל, הוצג לחברה צו חיפוש למשרדיה, שמתיר למדינה לגשת למחשבים ולהחרים ולמחוק קבצים. הצו אסר על NSO לחשוף או להעביר את הקבצים שיוחרמו "לכל אדם או יישות חיצוני" ללא אישור הרשויות. גם הצו עצמו היה סודי.

המהלך פגע ביכולת של ווטסאפ לקבל מידע קריטי על פעילות פגסוס. בהודעה שהגישה לבית המשפט, אומרת ווטסאפ ש-NSO מסרה "רק 17 מסמכים פנימיים משלה", וש-NSO "ממשיכה לסרב להשתתף באופן משמעותי בהליך גילוי הראיות".

בתגובה לפניית "כלכליסט", הפנתה NSO לתגובה שמסרה החברה לגרדיאן. "NSO היא חברה שומרת חוק", נמסר שם. ממשרד המשפטים נמסר שהוא "דוחה את הטענות שפעל באופן שפוגע או משבש הליכים משפטיים בארה"ב".


תגיות