אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להתראות פריז, שלום לוס אנג'לס: בארה"ב נערכים לאולימפיאדת 2028 החגיגות האולימפיות של 2028 כבר התחילו עם קבלת הדגל על ידי טום קרוז בפריז (משמאל) ובהופעה של סנופ דוג וד"ר דרה בלוס אנג'לס | צילומים: Emma McIntyre/Getty Images AP Photo/Ashley Landis

להתראות פריז, שלום לוס אנג'לס: בארה"ב נערכים לאולימפיאדת 2028

מיטב הסלבס גויסו לטקס הסיום של אולימפיאדת פריז, שכלל את העברת הדגל האולימפי לעיר המארחת הבאה – לוס אנג'לס, שתתמודד עם תחבורה ציבורית מהגרועות בעולם, טרור וחסרי בית

13.08.2024, 06:37 | ויקי אוסלנדר

בטקס נעילת המשחקים האולימפיים בפריז עבר דגל המשחקים למארחת אולימפיאדת 2028 — לוס אנג'לס. המסירה היתה אירופית, הקבלה הוליוודית. עיר הכוכבים שלחה את השחקן טום קרוז לזנק מגג אצטדיון סטאד דה פראנס קשור בחבל, לקחת את דגל המשחקים מראש עיריית לוס אנג'לס קארן באס והמתעמלת העטורה בעולם סימון ביילס, ולרכוב משם על גבי אופנוע. בהמשך, ובסרטון שנערך מבעוד מועד, נראה קרוז רוכב אל בטן מטוס, צונח לאזור שלט הוליווד המפורסם ומוסר את הדגל למה שתהיה שרשרת ספורטאים על רקע מוזיקת הנושא של "מלחמת הכוכבים" מאת ג'ון וויליאמס. בסוף הסרטון מגיע הדגל לווניס ביץ' לקהל נרגש שמקיף במה מאולתרת שעליה סנופ דוג, ד"ר דרה, הרד הוט צ'ילי פפרס ובילי אייליש.

ללוס אנג'לס נותרו כעת ארבע שנים קצרות להכין את העיר לאירוח אירוע הספורט הגדול ביותר בעולם, שמותג בפשטות LA28. "אנחנו רוצים שהמשחקים שלנו יהיו משחקים מודרניים, צעירים, מלאים באופטימיות שדרום קליפורניה מביאה לעולם", אמרה ג'נט אוונס, זוכת ארבע מדליות זהב אולימפיות בשחייה וקצינת ספורט ראשית בוועדה המארגנת של LA28.

מאז זכייתה במכרז ב־2017, דואגים שם להזכיר כי לעיר יש מסורת ייחודית של אירוח המשחקים, וזו תהיה לה הפעם השלישית, כבוד שלו זכו רק שתי ערים נוספות — פריז ולונדון. לפיכך, הסבירו בוועדה המארגנת, העיר לא נדרשת לבניית מתקנים חדשים כמו פריז, ובמקום זאת עשרות אתרים קיימים ייועדו לשימוש מחדש. בין היתר, ה־LA Memorial Coliseum יארח את אירועי האתלטיקה כפי שאירע בשתי האולימפיאדות הקודמות. מעונות הסטודנטים של אוניברסיטת לוס אנג'לס (UCLA) יוסבו לכפר האולימפי. "אלו משחקים ללא בנייה", אמרה אוונס.

מה שאולי מדגיש את ההבדל הגדול בין העיר המארחת האחרונה — פריז, בת 500 השנה, מלאת ההיסטוריה והתרבות, לעומת עיר הכוכבים וההייטק לוס אנג'לס, אלה שמות האולמות שיארחו את שני הענפים מהפופולריים ביותר: אצטדיון SoFi שממותג על שם חברת הפינטק יוסב לחלל שבו יתקיימו תחרויות השחייה, בעוד אולם Crypto.com יארח את תחרויות ההתעמלות. "אין לנו מגדל אייפל", אמר קייסי וסרמן, יו"ר LA28, אבל "יש לנו את שלט הוליווד, יש לנו מקומות מדהימים".

בלי ברייקדנס, אבל עם בייסבול וקריקט

אף שלעיר יש ניסיון באירוח המשחקים, הרבה השתנה ב־44 השנים מאז אירחה אותם בפעם האחרונה. בכל מחזור הפרויקט גדל יותר ויותר והופך שאפתני יותר במסגרת היריבות הידידותית בין ערים להטביע את חותמן. בפעם הראשונה שלוס אנג'לס אירחה את המשחקים ב־1932 (על רקע השפל הגדול) התחרו 1,332 ספורטאים, בפעם השנייה ב־1984 מספר זה זינק ל־6,829 (וזה אחרי שברית המועצות החרימה את המשחקים). באולימפיאדת פריז כבר השתתפו כמעט 11 אלף ספורטאים ב־48 ענפים שונים, מרוגבי ועד לקפיצות סוסים, אתלטיקה קלה, סקייטבורד ואפילו ברייקדנס, ענף הספורט האחרון שהתווסף למשחקים האולימפיים בפריז – אך לא יהיה באולימפיאדה הבאה. במקום ברייקדנס, לוס אנג'לס צפויה להחזיר כמה ענפי ספורט כמו קריקט, סקווש, בייסבול וסופטבול.

האתגר עצום ובהוליווד לא רוצים לאכזב. עדכון התקציב האחרון עמד על 6.88 מיליארד דולר, פחות מתקציב פריז שעמד על 9.7 מיליארד דולר – הפרש שמוסבר בשימוש במתקנים קיימים. עלות גדולה במיוחד נגרעה מתקציב האולימפיאדה אחרי שבלוס אנג'לס החליטו לוותר על שדרוג מערך הרכבות בעיר, שניתן כחלק מהבטחתם לוועד האולימפי לארח "אולימפיאדה ללא מכוניות". "תמיד היינו מאוהבים במכוניות שלנו", אמרה באס במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר לרגל מסירת הדגל והדגישה את המטרה: להנגיש את המשחקים לציבור הרחב וללא צורך במכוניות.

כחלק מהבטחה זו קם הפרויקט Inglewood People Mover, קו רכבת אוטומטי עם שלוש תחנות מעבר לאתרים האולימפיים הגדולים. בתחילה העיר קיבלה התחייבות של מיליארד דולר במימון פדרלי להשלמתו לקראת המשחקים, אבל התנגדויות שונות חתכו את התקציב ולא ברור אם יצליח להיות מוכן עד 2028. מה שכן צפוי להיות מוכן הוא חיבור בין מרכז העיר לקמפוס UCLA באמצעות רכבת תחתית עד 2027. אך למרות זאת, ההערכה היא ששינוע מיליוני אורחי האולימפיאדה, באחת הערים עם התחבורה הגרועה בעולם, יתבסס בעיקר על צי אוטובוסים משודרג שכולל 3,000 אוטובוסים שיושאלו מרחבי ארה"ב. באס הוסיפה כי גורמים רשמיים עשויים לבקש מחברות שעובדיהן יעבדו מרחוק ב־17 ימי האולימפיאדה. "חלק מאולימפיאדת ללא מכוניות פירושו לגרום לאנשים לא לנהוג", אמרה באס. בכל מקרה, היא הוסיפה, העיר מחויבת "לעשות שיפורים סביבתיים מתמשכים" ברחבי לוס אנג'לס לקראת אירוח המשחקים ומתוך שאיפה לעמוד באתגרי קיימות. "האנג'לינוס היו מבועתים שתהיה תנועה איומה ונוראה, והיינו בהלם מכך שזה לא קרה", אמרה, "אבל ב־1984 לא היתה לנו שום טכנולוגיה שיש היום. ולמדנו במגפת הקורונה שאפשר לעבוד מרחוק".

מחסרי דיור ועד לטרוריסטים

אם זה לא מורכב מספיק, בלוס אנג'לס יש גם את אחד הריכוזים הגבוהים ביותר של חסרי בית בארצות הברית. כ־45 אלף מחוסרי דיור מתגוררים בעיר לעומת יותר מ־3,500 בפריז, שם "הרחיקו" לפי הדיווחים מעל ל־12 אלף איש לקראת האולימפיאדה (אף שמארגני אולימפיאדת פריז מכחישים קשר בין הדברים). בריו דה ז'נרו פונו כ־22 אלף איש מהעיר לקראת האולימפיאדה ב־2016. מחקר אחד שנערך על אולימפיאדת לוס אנג'לס ב־1984 מצא, כי שיעור כליאת חסרי הדיור בעיר עלה בחדות לקראת האולימפיאדה. מפקד המשטרה של העיר (LAPD) צוטט שבוע לפני טקס הפתיחה על ידי ה”LA Times” אומר: "אנחנו מנסים 'לחטא' את האזור".

לבאס יש כעת האפשרות ללמוד ולשנות את האופן שבו יטופלו מחוסרי הדיור. במרץ האחרון הבטיחה ראש העיר לאכלס את כל מחוסרי הדיור. "אנחנו נוציא אותם מהרחוב. נכניס אותם לדיור זמני, נתייחס לסיבה שבגללה הם לא שוכנו ונכניס אותם לדיור קבע", אמרה והסבירה, כי בין היתר יזרזו פרויקטים של דיור בר־השגה. באס החלה בשנה האחרונה להפעיל תוכנית לפינוי מאהלי מחוסרי דיור בשם Inside Safe, שמעבירה את מחוסרי הדיור למלוניות ומבטיחה למצוא להם דיור קבוע בתוך שישה חודשים. מאז החלה בינואר 2023, הועברו 2,870 מחוסרי דיור למלוניות, בתוכנית שעלותה השנתית מעל ל־180 מיליון דולר. "המספרים האלה לא מספקים", אמרה, "אבל הוכחנו שאנשים מוכנים לעזוב את הרחובות".

מחוסרי דיור הם כמובן לא סכנה ביטחונית, אך גם זו לא חסרה סביב האולימפיאדה. הרשויות הפדרליות של ארצות הברית הגדירו כבר את LA28 כ"אירוע ביטחון לאומי מיוחד". מדובר בהגדרת הייעוד המוקדמת ביותר שנעשתה אי פעם, זאת אף שארצות הברית אירחה כבר משחקים אולימפיים, כמו גם פגישות פסגה של מנהיגי העולם – ואף שלוס אנג'לס עצמה עוד צפויה עד האולימפיאדה לארח שלושה אירועי ספורט גדולים: משחקים באליפות העולם בכדורגל 2026, אליפות ארצות הברית הפתוחה לטניס נשים ב־2026 והסופרבול ב־2027. הסיווג הזה הביא לכך שמי שיהיה אחראי על אבטחת האירוע הוא השירות החשאי של ארצות הברית, על כל המימון הפדרלי לו זכאית הסוכנות הגדולה. "אנשים ירגישו בטוחים בלוס אנג'לס", אמר ריינולד הובר, מנכ"ל LA28 וסגן גנרל בדימוס בצבא ארצות הברית, אבל אנשים לא צריכים לצפות לראות אנשי אבטחה "נושאים מקלעים ברחובות".



תגיות