ההפיכה המשטרית שועטת: הממשלה תקדם את החוק לקיצוץ תקציב התאגיד
ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון בהצעת חוק של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד שתאפשר לממשלה לקבוע את התקציב השנתי של תאגיד השידור הציבורי ואף לקצצו. מכאן נמסר: "נסיון נוסף לפגוע בעצמאות התאגיד"
ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק שתאפשר לממשלה לקבוע את התקציב השנתי של תאגיד השידור הציבורי ואף לקצצו, וכי בעת קיצוצים בתקציב המדינה יבוצעו גם הפחתות בתקציב התאגיד. הצעת החוק הוגשה בסוף יולי השנה, ממש לפני יציאת הכנסת לפגרת הקיץ על ידי ח"כ אביחי בוארון (ליכוד). כעת, עם פתיחת כנס החורף, מבקשת הקואליציה לחוקקה במהירות כדי להחילה על תקציב התאגיד.
בוארון ציין כי "תאגיד השידור הישראלי הציבורי, כשמו כן הוא, ציבורי. על כן גם תקציבו השנתי של התאגיד צריך להיות ממומן מקופת הציבור – דהיינו מתקציב המדינה. מוצע לקבוע כי תקציב תאגיד השידור ימומן, בין השאר, מתקציב המדינה, ובכך יהיה כפוף גם הוא לשינויים המתבצעים מעת לעת בתקציב המדינה".
"מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל מאז 7 באוקטובר 2023. בחודש ינואר 2024, פרסם נגיד בנק ישראל הודעה לעיתונות, לפיה הסך הכולל של הוצאות המלחמה בשנים 2023 ועד 2025 צפוי לעמוד על כ-220 מיליארד שקל. הממשלה אישרה קיצוצים רוחביים בתקציבי כל משרדי הממשלה על מנת לעמוד בהתחייבויות הנדרשות עקב המלחמה. בין משרדי הממשלה מהם קוצץ תקציב ניתן למצוא את משרד הרווחה, משרד הבריאות ומשרד החינוך. הקיצוץ לא פסח גם על תקציבים אחרים הקבועים בחוק, כדוגמת תקציב הספריות הציבוריות. במצב הנוכחי במדינה, ראוי ונדרש מכל הגופים הציבוריים בישראל, להירתם למאמץ המשותף בדרך כזו או אחרת. גם תאגיד השידור הציבורי, כמו כל משרד ממשלתי ורשות ציבורית, צריך להיכנס מתחת לאלונקה ולתת את חלקו במאמץ המלחמתי.
"הצעת החוק לא תאפשר חלילה להתערב בתוכן ובעמדות התאגיד, אבל לא יכול להיות שהתאגיד יהיה 'נסיך', אקס טריטוריה תקציבית, שוכן מחוץ לספר התקציב, וכאשר יש קיצוץ רוחבי התאגיד לא נכנס מתחת לאלונקה, ולא שותף למאמץ המלחמתי, במצב הנוכחי במדינה, ראוי ונדרש מכל הגופים הציבוריים בישראל, להירתם למאמץ המשותף בדרך כזו או אחרת, ובעזרת ה' עם התיקון לחוק גם התאגיד יתרום את חלקו למאמץ המלחמתי".
מכאן תאגיד השידור הישראלי נמסר בתגובה: "תקציב תאגיד השידור הישראלי, על פי חוק, הוא תקציב סגור, כדי למנוע כל התערבות פוליטית בתכניו מצד ממשלה מימין או משמאל. פתיחת התקציב עתה, היא נסיון נוסף לפגוע בעצמאות התאגיד ומשמעותו - קיצוץ מאסיבי בהפקות הפופולריות שלו, פגיעה בחדשות התאגיד, פגיעה בעובדי ועובדות התאגיד, ופגיעה באלפי משפחות של נותני שירות חיצוניים להפקות התאגיד - ובהם צלמים, עובדי במה, מקליטים ועוד, שפרנסתם תיפגע משמעותית תוך כדי המלחמה.
"בימים אלה גורמים שונים מובילים קמפיין של ממש נגד התאגיד לא בהכרח מטעמי קיצוץ, וראוי להזכיר בהקשר זה שוב - התאגיד צבר בשנה החולפת מאות מיליוני צפיות בליניאר ובדיגיטל לתכניו. בסקרי ההאזנה לרדיו - התאגיד שובר בשנים האחרונות פעם אחר פעם שיאי האזנה, ותחנותיו הן המובילות בישראל. בכל סקר חיצוני - חדשות כאן נתפסות על ידי הציבור בישראל, גם במרוצת המלחמה, כמאוזנות והאמינות ביותר בישראל".
ח״כ קארין אלהרר (יש עתיד) שכיהנה כיו"ר הוועדה להקמת התאגיד אמרה: "השר קרעי ממשיך בסיכול ממוקד של התקשורת העצמאית והפעם תאגיד השידור הישראלי על הכוונת. השר מבקש להפוך את הגוף לפוליטי ותלוי לחסדיו ומחזיר אותנו לימי רשות השידור. הוא רוצה לראות את ערוצי התקשורת יורדים על ברכיהם, כנועים וממושמעים למסרי השלטון, אחרת לא יזכו לתקציבים הדרושים להם. זאת פגיעה חמורה בדמוקרטיה ובחופש העיתונות והיצירה, נפעל כדי לסכל את הצעת החוק המסוכנת הזו כדי שאזרחי ישראל יוכלו להמשיך וליהנות משידור ציבורי נקי מהתערבות פוליטית".