הפרשן מערוץ 14 שהפך לזרוע הביצוע של נתניהו לריסוק שלטון החוק
יוסי פוקס העדיף משרה ביצועית קרובה לראש הממשלה מאשר להיות חבר כנסת וכעת בתור מזכיר הממשלה הוא שולט בסדר היום שלה ונחשב למקורב מאוד לנתניהו. לא מן הנמנע שבבחירות הבאות שמו יופיע בעשירייה הראשונה של הליכוד
"מזכיר הממשלה יוסי פוקס הוא אדם מאוד נחמד ונינוח, עד שמעצבנים אותו ואז הוא בהחלט לא נחמד אלא ההיפך מזה", סיפר אתמול לכלכליסט אחד משרי הממשלה לאחר חילופי המכתבים בין פוקס לד"ר גיל לימון, המשנה ליועמ"שית, בנוגע לחוק לעידוד השתמטות (חוק המעונות).
פוקס (53), עורך דין במקצועו, נחשב לאיש המקורב ביותר לראש הממשלה בנימין נתניהו אחרי ראש הסגל צחי ברוורמן. הוא נחשב לימני קיצוני יותר מנתניהו ושימש בעבר כפרשן משפטי בערוץ 14, עליו מרעיפה ממשלת נתניהו הטבות וצ'ופרים. הוא גם התנדב למאבק המשפטי להגנת נתניהו במהלך משפט נתניהו. יחסיהם של נתניהו ופוקס נחשבים למצוינים והם מרבים לדבר ביניהם באנגלית. על אף שהשתייך לליכוד לפני המינוי למזכיר הממשלה, פוקס פעל בתפקידים רבים ובולטים במגזר הדתי הלאומי והוא אף מתגורר בהתנחלות.
פוקס מונה לתפקידו עם הקמת ממשלת ישראל ה־37 על ידי נתניהו, שהחליט כמה חודשים לפני הבחירות לשריין את פוקס במקום ה־43 ברשימת הליכוד לכנסת. אומנם מדובר במקום לא ריאלי אבל הכוונה של נתניהו היתה שהוא ייכנס לכנסת בעקבות החוק הנורבגי. ברגע האחרון פוקס החליט לוותר על השיריון ובאותה תקופה נתניהו הציע לו את משרת מזכיר הממשלה. בליכוד אומרים כי פוקס העדיף משרה ביצועית הקרובה לראש הממשלה מאשר להיות ח"כ נורבגי, שהמשך כהונתו תלויה בכך ששרים לא יתפטרו ויוציאו אותו מהכנסת.
ימלא את החלל שיותיר שלי?
התנהלותו של פוקס מול שרי הממשלה והפקידים נובעת מהכוח הרב שהוא מחזיק בידיו, כשהוא מנצל את קירבתו לנתניהו וגם את הוואקום שנוצר באקווריום של ראש הממשלה להעצמת סמכויותיו. מזכיר הממשלה מחזיק בסמכויות רבות. הוא קובע את סדר יומה של הממשלה, כל השרים וסגניהם זקוקים לו על מנת שיכניס את הצעותיהם והצעות ההחלטה שהם מגישים לדיון בממשלה. בשל כך, פוקס נמצא בקשרים הדוקים עם השרים. שר אחר ששוחח אמש עם כלכליסט ציין שמזכיר הממשלה מוערך מאוד על ידי השרים.
כאמור, השפעתו של פוקס התחזקה גם בשל התחלופה הרבה בלשכת נתניהו. מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, שהביא נתניהו, נחשב "עם רגל אחת בחוץ". שלי הביע לפני מספר חודשים רצון לפרוש מתפקידו ועתה הוא מעוניין להתמנות כשגריר ישראל באיחוד האמירויות. השגריר הקודם אמיר חייק, שמונה על ידי יאיר לפיד ונפתלי בנט, כבר חזר לישראל אבל את שלי "מחזיקים בהמתן", כנראה עד שיספק את הסחורה ויאשר שיפוצים בווילה של ראש הממשלה בקיסריה, במיוחד לאחר פגיעת הכטב"מ.
בתוך כך, ראש הסגל צחי ברוורמן וגם דובר ראש הממשלה יונתן אוריך התייעצו בשבוע שעבר עם עו"ד עמית חדד, זאת לאחר שאלי פלדשטיין, ששימש כדובר לענייני ביטחון של נתניהו, נעצר על ידי השב"כ בשל החשד נגדו בפרשייה ביטחונית. כך שהמצב בכוורת של ראש הממשלה לא מאוד יציב, זאת למרות שברוורמן נחשב לאדם הקרוב ביותר לנתניהו.
אם משרות כמו יועץ של ראש הממשלה ומנכ"ל משרד ראש הממשלה נתפסות כ"משרתים" של ראש הממשלה – למשל באישורי השיפוצים לבתים הפרטיים שהם בסמכות מנכ"ל משרד רה"מ – אזי משרת מזכיר הממשלה אינה כזו. לדברי מספר שרים, פוקס בהחלט אינו משרת של נתניהו. הוא ימני קיצוני ופועל כדי לקדם את האג'נדה המשפטית הימנית שלו, דוגמת החלשת כוחה של היועצת המשפטית לממשלה.
נציין כי פוקס היה חבר במרכז הליכוד במשך שנים, אבל בשנת 2015 התמודד בפריימריס במפלגת הבית היהודי. הוא הסביר אז כי רצה לרוץ לכנסת כדי שיהיה חבר כנסת עורך דין, כמו דודו רותם ז"ל מישראל ביתנו או יריב לוין (ליכוד) שמכהן כיום כשר המשפטים. פוקס מתגורר בהתנחלות נווה דניאל שביהודה ושומרון, הוא היה חבר הנהגת מועצת יש"ע וכיהן כיו"ר הפורום המשפטי למען ישראל. בנוסף, היה מראשי המאבק המשפטי נגד תוכנית ההתנתקות.
פעילים בליכוד אומרים שהוא לא מוכר במפלגה אבל בפעילותו כמזכיר הממשלה ובמאבקיו הוא זוכה לסיקור ולאהדה בקרב חוגי הימין. כך, לא מן הנמנע שהוא יגיע לכנסת בדלת הקדמית בבחירות הקרובות, לא במקום משוריין בעשירייה החמישית ברשימת הליכוד.
שותף מלא להפיכה
כאמור, אתמול כתב המשנה ליועצת המשפטית לפוקס בנוגע למעונות היום כי "אינך מוסמך להורות לחשב משרד העבודה כיצד לפעול. בוודאי שאינך מוסמך להורות לו או לכל עובד מדינה אחר לפעול בניגוד לדין. ומעל הכול – אינך רשאי להלך על אימים על עובד מדינה".
פוקס לא התרגש ובמכתב התשובה ענה "החתום מטה נדהם מהדרך שבה אתה מהפך במציאות. אתה שפועל בניגוד לחוק, בניגוד להחלטת ממשלה בחוסר סמכות תוך הפרת חובת הנאמנות הציבורית שלך ומחויבותך לתת ייעוץ משפטי לממשלה". מאוחר יותר חזר פוקס מאיומו במידה מסוימת וכתב למשנה ליועמ"שית ש"החתום מטה ידאג לפניה מתאימה לבית המשפט העליון בבקשה למתן הוראות כיצד על ממשלה לנהוג כאשר היועצת המשפטית לממשלה מסכלת את מימושה של החלטת ממשלה תקפה".
אין זו הפעם הראשונה שבה פוקס נכנס לעימות חזיתי עם הייעוץ המשפטי לממשלה. באוגוסט 2024 פרץ עימות חריף ביניהם: פוקס שהתבקש, על ידי ראש הממשלה לנסות ולהגיע להסדר עם החרדים בעניין חוק ההשתמטות, סבר שאסור לייעוץ המשפטי לממשלה להתערב בעניין החוק. בתגובה אז הודיעה בהרב מיארה כי "חוות דעתו של מזכיר הממשלה בנושא גיוס תלמידי ישיבה ניתנה בחוסר סמכות. יש להוציא צווי גיוס באופן מיידי ושוויוני". בנוסף, בקיץ האחרון התגלעו חילוקי דעות בין בהרב מיארה לפוקס כשהיא האשימה אותו בכך שחרג בנושא ביטחוני.
בנוסף על כך, במאי האחרון מבקר המדינה הודיע שמזכיר הממשלה מנצל את העתירה לבג"ץ נגד ביקורת המלחמה בעזה כדי לעכב העברת מסמכים על 7 באוקטובר.
פוקס מצדד במהלכי ההפיכה המשטרית שמובילים נתניהו ולוין, ונמנה עם חברי הממשלה והקואליציה הדורשים להחליש את כוחם של בג"ץ והייעוץ המשפטי לממשלה, בין השאר.