אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוף בינלאומי ישקיע 400 מיליון דולר בחברה בת של דוראל הדמיית פרויקט סולארי של דוראל בארה"ב | צילום מסך: אתר החברה

גוף בינלאומי ישקיע 400 מיליון דולר בחברה בת של דוראל

חברת האנרגיה המתחדשת דיווחה על מזכר הבנות להשקעה בחברת דוראל LLC לפי שווי של מיליארד דולר, מצד "גוף בינלאומי לניהול השקעות ופנסיה"; בשל ההסכם החדש, דוראל לא צופה שתמשוך כספים נוספים מקו האשראי שקיבלה מקרן אפולו

17.03.2024, 11:06 | עדיאל איתן מוסטקי

חברת האנרגיה המתחדשת דוראל שמנוהלת על ידי יקי נוימן, דיווחה על מזכר הבנות שחתמה עם קרן פנסיה אירופית גדולה להשקעה של 400 מיליון דולר בפעילות של החברה בארה"ב, שמרוכזת בחברה־הבת דוראל LLC. המניה הגיבה בקפיצה של 13% בבורסה בת"א.

ההשקעה של קרן הפנסיה האירופית תאפשר לדוראל לממן את הקמת חלק מהפורטפוליו שלה בארה"ב - 2 ג'יגה־ואט מתוך צבר של 11.8 ג'יגה־ואט (סולארי ואגירה) - ולא פחות חשוב מכך מבחינת המשקיעים, היא תייתר בשלב זה את הצורך בשימוש בקווי האשראי שנטלה מקרן ההשקעות האמריקאית אפולו. השוק הפנה כתף קרה למהלך זה כששלח את מניית דוראל לירידה של 2.4% ביום שבו דיווחה על גיוס אשראי של עד 500 מיליון דולר מהקרן באוקטובר 2022, בריבית גבוהה יחסית של עד 12%.

ההשקעה של קרן הפנסיה האירופית היא השקעת אקוויטי. כלומר, כנגד ההשקעה הקרן תקבל מניות של דוראל LLC, אולם השיעור המדויק, וכן השווי של דוראל LLC, ייקבע בהמשך, בעת שהחברה תבצע את גיוס ההון הבא שלה, בין אם הוא יהיה פרטי ובין אם הוא יהיה ציבורי — כלומר, גיוס הון באחת מהבורסות בארה"ב באמצעות הנפקה ראשונית (IPO). כשלפי דוראל, הכוונה היא לבצע גיוס עד לסוף 2026. זה המועד שאותו מגדירה החברה כ"מועד ההתאמה". במידה רבה המבנה מזכיר את גיוסי ה־SAFE שהפכו לפופולריים בעת האחרונה בקרב חברות טכנולוגיה.

קרן הפנסיה האירופית תקבל לידיה 49%-30% ממניות דוראל LLC. אם הגיוס הבא יעשה לפי שווי שישקף מכפיל של 2.15 על הכסף של הקרן האירופית, לפני הכסף, היא תקבל 30% מהמניות בלבד. אולם אם הגיוס הבא ישקף מכפיל נמוך מ־1.55, היא תקבל עד 49% מהמניות. בתרחיש החיובי, שבו הקרן מקבלת 30% בלבד מהמניות, הדבר משקף לדוראל LLC שווי של 1.33 מיליארד דולר אחרי הכסף לכל הפחות. לשם השוואה, שווי השוק של דוראל עצמה, גם לאחר הזינוק במניה, עומד על 1.64 מיליארד שקל.

דוראל מחזיקה כיום ב־41.8%, חברת CAG (ראשי תיבות של Clean Air Genertaion) של ניקולס כהן האמריקאי מחזיקה ב־38.2% מהמניות, וחברת הביטוח מגדל מחזיקה ב־20% מהמניות. מגדל ביטוח רכשה את המניות בתמורה ל־110 מיליון דולר במאי 2021, כאשר 90 מיליון דולר הוזרמו לדוראל LLC ויתר הסכום שימש לרכישת מניות מבעלי המניות הקיימים של החברה באותה העת. ההשקעה של מגדל שיקפה לחברה שווי של כחצי מיליארד דולר, כך שמזכר ההבנות מול הקרן האירופית עשוי להביא ליותר מהכפלת השווי של דוראל LLC.

כמו כן, דוראל קיבלה הגנה בהסכם המתגבש מול הקרן האירופית, שבמסגרתו חלקה בדוראל LLC ידולל לכל היותר ב־30%. כלומר, לא משנה מה יהיה הנתח של הקרן בדוראל LLC בסופו של דבר, דוראל תדולל בשליש לכל היותר, ואם הקרן תקבל 49% מהמניות, מי שיוותר על חלק גדול יותר מהמניות יהיה השותף האמריקאי בחברה, במקום דוראל ומגדל ביטוח.

לדוראל LLC יש צבר פרויקטים של 11.8 ג'יגה־ואט, כאמור, והעסקה עם הקרן האירופית תממן הקמה של 2 ג'יגה־ואט. פרויקט הדגל שלה הוא פרויקט אינדיאנה, שהספקו 1.6 ג'יגה־ואט. מדובר על פרויקט שמשתרע על שטח שגדול משטחה של תל אביב. חלק מהפרויקט, אינדיאנה צפון שהספקו 480 מגה־ואט, צפוי להתחיל לפעול מסחרית כבר בחודשים הקרובים. שני החלקים הנוספים צפויים לחתום על הסכמי חיבור במהלך השנה הנוכחית.

לצורך הקמת החלק הרלבנטי בפורטפוליו של דוראל LLC דרושים כ־2 מיליארד דולר. אינדיאנה צפון, שהשלמתו הוקמה, הוא פרויקט שכבר מומן במלואו. עלות ההקמה של יתרת הפרויקטים המדוברים עומד על כ־1.5 מיליארד דולר. לפי תנאי המימון המקובלים, יש צורך בהון עצמי של כ־30%. כלומר, ההשקעה מצד קרן הפנסיה האירופית, ככל שתצא לפועל, אמורה לספק את מלוא ההון העצמי.

באוקטובר 2022, כאמור, חתמה דוראל על גיוס קווי אשראי מקרן ההשקעות אמריקאית אפולו, בהיקף של עד 500 מיליון דולר ובריבית של עד 12%. השוק ראה בכך סימן לחולשה, הגם שבדוראל הסבירו באותה העת שמדובר בעסקה מקובלת בשוק בארה"ב, והמניה ירדה. עד כה משכה דוראל 125 מיליון דולר מתוך המסגרת שהעמידה לה אפולו, וכעת לא יהיה לה צורך ביתרת הסכום, לפחות לא עבור הקמת אותם 2 ג'יגה־ואט. לפי ההסכם עם אפולו, לפי שיקול הדעת של דוראל, החברה יכולה להמיר את החוב למניות של דוראל LLC, אבל לא ליותר מ־10% מהמניות. ניתן גם לפרוע את החוב בפירעון מוקדם כנגד קנס קטן יחסית.

כיום ארה"ב היא מנוע הצמיחה של דוראל. עיקר הצבר שלה נמצא שם (11.8 ג'יגה־ואט מתוך 15.2 ג'יגה־ואט בסה"כ). נכון לסוף הרבעון השלישי — הדו"חות האחרונים שפרסמה — לדוראל יש 444 מגה־ואט מחוברים לרשת החשמל וצבר בשל של 2.2 ג'יגה־ואט ו־3 ג'יגה־ואט אגירה. ההכנסות של הפרויקטים הקיימים (במונחים של 100%) עמדו על 111 מיליון שקל בינואר-ספטמבר 2023, עלייה של 26% בהשוואה לתקופה המקבילה; הרווח התפעולי־תזרימי (EBITDA) עלה ב־18.6% והסתכם ב־89 מיליון שקל; וה־FFO, הרווח הנקי התזרימי בנטרול שיערוכים ואירועים חד־פעמיים, עמד על 64 מיליון שקל, 2 מיליון שקל יותר בהשוואה לתשעת החודשים הראשונים של 2022.


ה

תגיות