מנכ''ל מיקרוסופט מבטיח: גרסה חדשה של ווינדוס - בקרוב
סאטיה נאדלה הכריז אמש בנאום פתיחת כנס המפתחים של מיקרוסופט כי "בקרוב נשתף את אחד העדכונים המשמעותיים ביותר לווינדוס בעשור האחרון", ומדבריו עולה כי השינוי העיקרי שמתוכנן בפלטפורמה יתבצע בחנות האפליקציות - תחום בו החברה נכשלה עד כה
הרבה זמן - מאז 2015 - ווינדוס 10 נמצאת עימנו. נראה שרק ווינדוס 7 הצליחה להחזיק יותר ממנה. גם אם נדמה שמאז מינויו של סאטיה נאדלה למנכ''ל כל ה-DNA של מיקרוסופט עבר לענן, ווינדוס כאן כדי להישאר, לפחות בשנים הקרובות: זה מה שהכריז אמש נאדלה בנאום פתיחת כנס המפתחים של מיקרוסופט.
חשוב להדגיש: מיקרוסופט לא ממש חשפה את תוכניותיה לווינדוס. את זה היא כנראה משאירה לאירוע נפרד. לכן הנאום הנוכחי הוא כנראה רק 'טיזר' לבאות. "בקרוב נשתף את אחת מהעדכונים המשמעותיים ביותר לווינדוס בעשור האחרון", אמר נאדלה, "ההבטחה שלי היא שלכל מפתח יהיו יותר הזדמנויות ליצור, להוון ולהפיץ את המוצרים שלו". משפט זה הוא כנראה רמז לשינוי העיקרי שמתוכנן בפלטפורמה, חנות האפליקציות.
קראו עוד בכלכליסט:
אם יש תחום אחד בו נכשלה מיקרוסופט הוא בחנות האפליקציות של ווינדוס. בניגוד לאפל, גוגל או אפילו אמזון, חנות האפליקציות של מיקרוסופט היא אחד השירותים המושמצים שלה, ובחברה מודעים לכך. החברה עובדת מזה זמן מה על גרסה חדשה של חנות האפליקציות, ונאדלה חשף כאן את הכיוון שלה: הבטחה לעתיד כלכלי טוב יותר למפתחים ויוצרים. האחרונים הם הקהל שנאדלה רוצה בקרב על עתיד הפלטפורמות. כיום לכל חברה יש את הכוכבים שלה שמדרבנים את הלקוחות להיצמד לשירות כזה או אחר; יוטיוב היא דוגמה טובה לכך, אך גם ענקיות הגיימינג הבינו זאת או הרשתות החברתיות.
בניגוד למצב הקיים, מפתחים יוכלו להציע כל סוג של אפליקציית ווינדוס לחנות, אפילו דפדפנים מתחרים דוגמת כרום או פיירפוקס. בנוסף, על פי דיווח של אתר The Verge, יכול מאוד להיות שמיקרוסופט תאשר גם פלטפורמות מסחר של מפתחים כגון חנות האפליקציות של אפיק, וזאת מבלי לדרוש את עמלת המכירה שעומדת כיום על 15% לאפליקציה ו-12% למשחקים.
מעבר לכך, נאדלה התייחס בדבריו לכך שהעדכון יכלול גם שינוי מהותי בממשק המשתמש של המערכת, שיקרא Sun Valley. חייבים לציין שמדובר כנראה בשינוי נדרש, שכן חלק מהממשקים הפנימיים כבר בני יותר מ-25 שנה - כמו למשל דפדפן הקבצים הפנימי שעדיין מזכיר מאוד את אקספלורר (ועדיין נקרא כך, ר''ק). בכל אופן, נאדלה ציין במפורש את ה"דור הבא של ווינדוס"; מכיוון שמיקרוסופט מתייחסת לכל סוג של ווינדוס כ-"ווינדוס 10", יכול להיות שיש כאן רמז לבאות ושהשינוי יהיה יותר מעדכון חצי-שנתי.
החברה כבר הודיעה שהיא מוותרת על ווינדוס 10 X שהיתה אמורה להפעיל מכשירים בעלי מסך כפול. הסרפס דואו זנח לגמרי את הפלטפורמה ומשתמש באנדרואיד; גם כרומבוק של גוגל, מערכת הפעלה מבוססת ענן שלא דורשת מחשבים חזקים כדי לפעול, היתה אמורה לראות מקבילה בדמות ווינדוס 10 S, אך גם זו לא מקודמת יותר, בין היתר בגלל שהיא פועלת רק עם אפליקציות מהחנות של מיקרוסופט - שכאמור צפויה לשנות לגמרי את אופן פעולתה. כל זאת מעיד על כך שיש סיכוי סביר שמיקרוסופט תטמיע חלק מהתכונות של שתי הפלטפורמות האלה במערכת ההפעלה העיקרית. או במילים אחרות, מערכת הפעלה פשוטה יותר לתפעול, שדורשת הרבה פחות מעורבות מצד המשתמש. כמו אצל המתחרים.
מגמה זו משתלבת היטב עם הכרזה נוספת מהכנס: השקת ערכת מפתחים לווינדוס מבוסס על מעבדי ARM. הערכה מכונה Snapdragon Developers Kit, וחושפת את עומק שיתוף הפעולה בין קוואלקום למיקרוסופט - עד כדי כך שמיקרוסופט מסבסדת אותו באופן ניכר. הערכה מקבילה לזו שאפל השיקה עם המקבוק פרו M1 החדש. ההצלחה של שילוב מעבדי ARM במחשבי אפל כנראה פתחה למיקרוסופט את הדרך. להזכיר, מיקרוסופט הציגה מחשבי ווינדוס על ARM הרבה לפני אפל; אבל בעוד שהאחרונה השכילה להציע מעבד חזק במיוחד שמתחרה (וגם מכה) את מיטב התוצרת של אינטל ו-AMD, גרסת ה-ARM של רדמונד הציע כוח עיבוד שהספיק בקושי לגלישה ושימוש בתוכנת אופיס.
בזמן שמיקרוסופט מנסה לפשט את השימוש בווינדוס ולהפוך אותה לידידותית יותר עבור מילניאלס, היא גם מנסה במקביל לקרוץ למשתמשים הכבדים ולגיקים: החברה הודיעה שהיא תשלב תמיכה בתוך מערכת ההפעלה לאפליקציות GUI של לינוקס. במילים פשוטות, מפתחים או משתמשים יוכלו להריץ ישירות אפליקציות לינוקס בתוך ווינדוס, ללא צורך בהפעלה של תוכנת אמולציה או מחשב וירטואלי. מדובר בחיסכון אדיר במשאבים, שכן עבור מפתחים זה יתבטא גם באפשרות לעבוד על פלטפורמה אחודה.
ואולם הדבר העיקרי שלא ברור מדבריו של נאדלה זה האם הוא מתכנן שינוי כל כך גדול בווינדוס שזו תיקרא ווינדוס 22? לא בטוח. למרות הרצון לראות גרסה חדשה ומעודכנת, סביר להניח שווינדוס תמשיך להיות מערכת ההפעלה הנוכחית. פשוט במקום להשיק בכל פעם גרסה חדשה שלה, ברדמונד העדיפו להוסיף לה תכונות בהתאם לדרישות השוק והמיתוג. בכל מקרה, ווינדוס תסגור בקרוב 40 שנים של הפעלת מחשבים, אבל היא כנראה לא הולכת לשום מקום בקרוב. דווקא להיפך.