אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 ההתחדשות של מתחם לביא בגבעתיים: 2 מבני מעונות ישומרו וייבנו 2 מגדלים חדשים מתחם לביא גבעתיים | צילום: עמית שעל

ההתחדשות של מתחם לביא בגבעתיים: 2 מבני מעונות ישומרו וייבנו 2 מגדלים חדשים

אחרי גלגולים רבים מחר תדון הוועדה המחוזית תל אביב באישור תוכנית, שלוקחת בחשבון את הערות המתנגדים, ומציעה שימור וגם בנייה חדשה. המועצה לשימור אתרים: "מדובר באחד ממתחמי השיכונים החשובים והמשמעותיים ביותר שנבנו בישראל"

09.06.2024, 13:22 | גיא נרדי

תוכנית ההתחדשות של מתחם לביא, הממוקם בין רחוב לביא בגבעתיים ורחוב צל הגבעה ברמת גן, עברה ב-20 השנים האחרונות גלגולים רבים. התוכנית הישנה למקום, שקודמה ע"י משרד הבינוי והשיכון, הציעה הרס כל 3 המבנים ההיסטוריים ובניית 2 מגדלי מגורים בגובה 29 קומות כל אחד. התוכנית נדחתה ע"י ועדת הערר הארצית. מחר תדון הוועדה המחוזית תל אביב באישורה של גרסא מתוקנת לתוכנית, שלוקחת בחשבון את הערות המתנגדים, ומציעה שימור וגם בנייה חדשה.

התוכנית החדשה היא יוזמה של קרסו נדל"ן, ובתכנון של אדר' משה צור. התוכנית מדברת על הריסת המבנה המערבי, ובניית 2 מגדלים בגובה 30 קומות ובהם 220 יח"ד, כולל חזית מסחרית לציר רחוב בן גוריון וחניון תת קרקעי. התוכנית כוללת שימור של 2 המבנים המזרחיים, כולל הגן שביניהם. המבנים ההיסטוריים שישומרו ישמשו לדיור בר השגה.

אישור התוכנית במתכונת החדשה מהווה הכרה בחשיבותם של מעונות העובדים כתופעה אורבנית ותרבותית. מעונות העובדים, חטיבת קרקע בגודל 7 דונם, נבנו בשולי רמת יצחק, שכונת גנים דרומית לרמת גן. המעונות כוללים שלושה בתי דירות מלבניים מקבילים בגובה 2-3 קומות ובהם 68 יח"ד. במעונות גרו חברי תנועת "פועלי ציון שמאל", מפלגה סוציאליסטית-מרקסיסטית עצמאית. בקומות הקרקע של הבניינים מוקמו צרכנייה, אולם תרבות ובית דפוס. המעונות תוכננו על ידי יוסף נויפלד וישראל דיקר, שהיו בין האדריכלים הבולטים של הסגנון הבינלאומי בארץ בשנות ה-30 וה-40 של המאה הקודמת.

התוכנית למתחם לביא נדונה ע"י הוועדה המחוזית ת"א בשנת 2021, אך הוגשו לה התנגדויות רבות. התוכנית שבה הוועדה תדון בישיבתה הקרובה היא לפי סעיף 106ב' וכוללת שיפורים המתייחסים להתנגדויות.

מי שהובילה לאורך השנים את ההתנגדות להריסת מבני מתחם לביא היתה המועצה לשימור אתרים. "מדובר באחד ממתחמי השיכונים החשובים והמשמעותיים ביותר שנבנו בישראל. מתחם זה השתמר במלואו והינו עדות אדריכלית והיסטורית להתפתחות העיר גבעתיים ושכנתה רמת גן", כך כתבה יעל אטקין, מנהלת מחוז ת"א של המועצה.

מהנדסת העיר רמת גן, סיגל חורש, התנגדה לתוכנית בשל חשש מהעמסה על תשתיות העיר וביקשה לצמצם את מכפיל הבנייה (היחס בין יחידות הדיור הישנות והחדשות) ולהפחית מהתוכנית המופקדת, לא פחות מ-40 יח"ד: "בהינתן כי ערכי הדירות בגבעתיים גבוהים אף יותר מאלה ברמת גן, על אחת כמה וכמה לא סביר שבתחום מובלעת זו ערכי המכפיל יעלו באופן משמעותי על המקובל ברמת גן". עוד היא דרשה כי בשני המבנים לשימור לא יהיו דירות להשכרה כי אם שימושים לצרכי תרבות או רווחה: "יוזכר ההקשר למספר מוקדי תרבות ואייקונים סמוכים: בית הספירלה, תאטרון רמת גן, בית צבי, ועוד".

בעיריית רמת גן דרשו, בנוסף, לצמצם את גובה המבנים: "בהתאם למסמכי המדיניות ותוכנית הכוללנית ברמת גן, גובה בינוי מירבי במקטע זה לא יעלה על 15 קומות ברוטו". ברמת גן מתנגדים ל-30 קומות, כפי שהתוכנית מציעה, אך יהיו מוכנים להתסתפק ב-23 קומות כ"רע הכרחי": "צמצום גובה זה הינו הרע במיעוטו יחסית לבינוי המקודם בדופן זו בעיר רמת גן".


תגיות