אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי שהטריפו את וול-סטריט, משתמשי Reddit מסמנים מטרה חדשה: עולם העבודה שביתה חברת קלוג | צילום: AP

עולם העבודה החדש

אחרי שהטריפו את וול-סטריט, משתמשי Reddit מסמנים מטרה חדשה: עולם העבודה

קהילה ברדיט שמתנגדת לרעיון העבודה תמורת שכר צמחה בשנה האחרונה מ-100 אלף חברים ל-1.4 מיליון; מה שהחל כתנועה אנרכיסטית הפך עם מגיפת הקורונה למיינסטרים, מקום בו אנשים מעלים שאלות לגבי סדרי עולם העבודה הישנים; לאחרונה הקהילה החלה לפעול גם מחוץ לרשת כאשר סייעה לעובדי קלוג'ס השובתים באמצעים דיגיטליים

31.12.2021, 16:45 | מעין מנלה

כאשר 1,400 עובדים במפעלי יצרנית דגני הבוקר קלוג'ס שבתו במשך למעלה מחודשיים על מנת לשפר את תנאי העסקתם הנהלת החברה החליטה להחליף אותם ולהעסיק עובדים אחרים במקומם, באופן קבוע. העובדים המאוגדים מחו על כך ששכרם קוצץ ועל כך שחלקם נאלצים לעבוד 16 שעות ביום, שבעה ימים בשבוע. אלא שאז, עם הודעת ההנהלה מוקדם יותר החודש, נחלצה לעזרתם הדיגיטלית של אותם עובדי קלוג'ס השובתים קהילת Reddit בשם 'r/Antiwork'. 

קראו עוד בכלכליסט:

פוסטים בקהילה קראו לחברים בה להגיש מועמדות פיקטיבית למשרות שפרסמה קלוג'ס על מנת להפיל את אתר המשרות של החברה. עשרות אלפי חברי קהילה פעלו בהתאם והגדיל לעשות משתמש טיק טוק בשם שון בלק שיצר מערכת אוטומטית להגשת מועמדויות למשרות הפתוחות בקלוג'ס – יחד הם גרמו לקריסת אתר המשרות של קלוג'ס. זמן קצר לאחר מכן הנהלת החברה הגיעה להסכם עם העובדים השובתים שחזרו השבוע לעבודה לאחר 11 שבועות - בתנאי העסקה משופרים. 

על כוחן של קהילות רדיט בעולם האמיתי למדנו לפני שנה כאשר קהילת r/WallStreetBets ברדיט הטיסה את מניית גיימסטופ, כחלק ממתקפה שהוסברה כהמשך אידיאולוגי לתנועת Occupy Wall Street וכמחאה על האופן שבו חמקו עשירי וול סטריט מנזקי משבר 2008. כעת, קהילת r/Antiwork, שמגדירה את עצמה ככזו המתנגדת לעבודה ומטרתה "להפסיק את רעיון העבודה לכולם, לא רק לעשירים", מתחילה לבחון אף היא את השפעתה בעולם האמיתי. 


עובדי חברת קלוג עובדי חברת קלוג'ס השובתים, קיבלו עזרה מקהילת רדיט המתנגדת למושג העבודה | צילום: AP עובדי חברת קלוג

קהילת r/Antiwork ברדיט הפכה ויראלית בזמן מגיפת הקורונה יחד עם גל ההתפטרויות הגדול. היא צמחה מ-100 אלף חברים בתחילת 2020 ל-1.4 מיליון חברים היום והיא אחת מהקהילות הצומחות ביותר ברדיט. הקהילה מגדירה את עצמה ככזו המיועדת לאלה שמעוניינים לבטל את מושג העבודה, סקרנים לגבי ביטול העבודה ומעוניינים לקבל את המיטב מחיים נטולי עבודה. ואמנם, היא התחילה כקהילה אנרכיסטית, של אנשי שמאל רדיקלי שמטרתה לשנות את כל השיטה של עבודה עבור שכר. המטרה, כפי שהזכירו בפוסט חברי הקבוצה, היא לא לשפר את תנאי העבודה אלא לבטל את העבודה כליל. אך ככל שהצטרפו יותר חברים חדשים, יחד עם גל ההתפטרויות הגדול ששוטף את ארה"ב ואת העולם המערבי, נוצרו גם 'זרמים' אחרים ומתונים יותר שמעוניינים לשפר את המצב התעסוקתי - לשפר את העבודה ולא בהכרח לבטל אותה. 

חלק מהפוסטים בקהילה הם הודעות התפטרות, צילומי מסך שאנשים מפרסמים. אחת מהן, שפורסמה באוקטובר וזכתה לאהדה של מאות אלפי אנשים היא התכתבות של עובד מחסן אשר בתגובה לטענות מצד הבוס שלו על כך שישב במהלך המשמרת, בזמן שהיה לו אישור רפואי לנהוג כך, הודיע על התפטרותו. פוסט פופולרי אחר שייך לעובד שהתפטר לאחר שהבוס דחק בו לקחת משמרת בזמן שהיה באבל על מות אביו ועובד אחר התפטר בהודעת טקסט כדי לא להפסיד את ארוחת חג ההודיה עם משפחתו. דיונים אחרים בקבוצה כוללים גם דרכים להתבטלות בעבודה, לחבלה ואף גניבה מהמעסיקים כאקט של מרד בשיטה הקפיטליסטית.

אבל הודעות ההתפטרות הויראליות וגניבה ממעסיקים הן לא הסיבה שלשמה הוקמה הקהילה, ואחת מהמייסדות, דורין פורד מגבילה את פרסום הודעות ההתפטרות לימי ראשון על מנת שלא יאפילו על פעילות הקבוצה. פורד, בת 30, עבדה בתור מוכרת במספר משרות אותן היא מגדירה כ'אומללות' במשך עשור עד שהתפטרה ב-2016. היא החלה ב-2014 לכתוב בלוג על אלטרנטיבות רדיקליות לעבודה בשם AbolishWork.com והיום היא מתפרנסת כדוג ווקר ולפעמים דוג סיטר. היא מודה בראיון ל-Vice שהשכר הנוכחי שלה בקושי מספיק כדי לכסות את שכר הדירה שהיא משלמת בבוסטון אבל רואה בהחלטה להעדיף איזון בין העבודה לחיים הפרטיים על פני שכר אקט של התמרדות, ולא בחירה באורח חיים מסויים. 

הבסיס הרעיוני של הקהילה מתבסס על כתביהם של מבקרי העבודה החל מקארל מארקס, דרך ברטרנד רסל שכתב על יתרונות הבטלה (In Praise of Idleness) ועד כותבים מודרנים כמו דיוויד גראבר שכתב את 'Bullshit Jobs' וקתי וויקס שכתבה את 'The Problem with Work'. הביקורת היא על הרעיון של עבודה תמורת שכר כאשר האידיאל הוא עולם חופשי מעבודה. וויקס טוענת שהעניין הגובר ברעיון של r/Antiwork קשור למגיפת הקורונה שהציפה נושאים כמו תנאי העסקה לא הוגנים, מסוכנים וקיפאון בשכר, אבל גם נושאים כמו חוסר שביעות רצון מהעבודה ותחושה של חוסר מעורבות בעבודה. במובנים רבים הקהילה נותנת ביטוי לתחושות שהובילו מיליוני אנשים בארה"ב ובעולם להתפטר מעבודתם בחודשים האחרונים. 

ההתערבות של הקהילה לטובת עובדי קלוג'ס השובתים הייתה ניסיון נחוש ראשון של פעילות בעולם האמיתי לאחר שבנובמבר תמכה בהחרמת בלאק פריידי. מנהלי הקהילה החליטו רק לתמוך בחרם ולא לארגן אז שביתה כללית לאות הזדהות עם עובדי הקמעונאות והתיירות מכיוון שלא היו בטוחים שתהיה לשביתה כזו השפעה אמיתית. כמו כן, הרעיונות שעומדים בבסיס הקבוצה מדברים על ביטול מושג העבודה אבל עד שזה יקרה, רוב חבריה ומנהליה חייבים להמשיך לעבוד. לפי סקר שערך אחד המנהלים רוב החברים ב-r/Antiwork עובדים במשרה מלאה כאשר אנשים שאינם עובדים וסטודנטים מהווים פחות מ-10% מהקהילה.

ועדיין, למרות שרוב חברי הקהילה עובדים, ולמרות הפעילות המועטה בעולם האמיתי, בנובמבר הכריזו כלכלני בנק ההשקעות גולדמן זאקס כי הקהילה מהווה סיכון בטווח הארוך להשתתפות בשוק העבודה. אמנם הקהילה היא בערך שביעית מגודלה של WallStreetBets, כתבו כלכלני הבנק, אבל היא עוקפת את קהילת הסוחרים הזו שהטריפה את וול סטריט במספר התגובות ליום. "אנחנו רואים סיכון מסויים בכך שחלק מהעובדים יבחרו להישאר מחוץ למעגל העבודה לזמן ארוך יותר, בהנחה שהם יוכלו להרשות לעצמם לעשות זאת", קבעו. אי אפשר לדעת מה, אם בכלל, תהיה ההשפעה של קהילת רדיט על עתיד העבודה כפי שאנחנו מכירים אותה היום, אבל הדיון שהציתה הקורונה על סדרי העבודה הישנים והמוכרים רחוק מלהסתיים. 

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
בסוף מי שרוצה לעבוד פחות צריך לחיות בהתאם.
מי שלא מתפשר על רמת החיים ומצפה לעבוד מעט צריך להיות מאוד פריווילגי (בן להורים בעלי אמצעים, או בעצמו אחרי אקזיט או משהו). כל האחרים צריכים או לעבוד הרבה, או להתפשר על רמת החיים. באופן כללי זה שיח של פריווילגים. מי שמרוויח שכר ממוצע ומטה לא יכול להרשות לעצמו פנטזיות כאלה, צריך לאכול ולגור איפשהו.
02.01.22
2.
פוחדים משטויות
בעולם המודרני לא באמת אפשרי החלום הילדותי הזה בלי שאין לכם המון כסף שיכול "לעבוד" במקומכם, מה שקרה זה צעירים רוצים שיביאו להם הכול על צלחת של כסף ובגלל חלת"ים פיצויים קצת חסכונות מגורים עד גיל מאוחר אצל ההורים היה להם הזדמנות להרים את הראש אבל בסוף הם יצטרכו כסף ואז יחזרו לעבודות שהם כל כך שונאים, זה התפחות קלה מהדור שלי כמה חברים ששנים חופרים לי על זה שאנחנו עובדים כדי שמהעסיקים שלנו יתעשרו אז הם פתחו עסק נכשלו נכנסו לקצת חובות ועכשיו עובדים כשכירים דרך אגב אז לא הפריע להם לנסות להתעשר על הגב של העובדים שלהם ולשלם להם קצת, בסוף היום גם אם תנסו להיות מחושבים צריך לשלם שכירות\משכנתא לקנות אוכל לשלם על חשמל ומים ובלי עבודה מסודרת תמצאו את עצמכם שורדים מיום ליום
מישהו  |  31.12.21