אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד חוליה בשרשרת היישובים החרדיים בדרום: בדרך לשכונת ענק בקריית גת קריית גת. הממשלה מתכננת שרשרת ערים חרדיות בדרום | צילום: ויקיפדיה

עוד חוליה בשרשרת היישובים החרדיים בדרום: בדרך לשכונת ענק בקריית גת

הוותמ"ל אישרה תוכנית לחלק הצפוני של מערב קריית גת, שכולל 7,480 דירות, לצורך "התאמתו לאוכלוסייה חרדית". המשמעות היא פחות פארקים ויותר מוסדות דת. המהלך מצטרף ליישובים מתוכננים נוספים בדרום כמו כסיף, שפיר ותילה

03.07.2024, 20:51 | גיא נרדי

דרום הארץ הולך ומתגבש כמוקד ההתיישבות החדש של האוכלוסייה החרדית. היום אישרה הוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) בתוכנית לחלק הצפוני של רובע הענק המתוכנן במערב קריית גת לצורך "התאמתו לאוכלוסייה חרדית". השטח הזה מצטרף ליישובים דרומיים נוספים שמתוכננים לחרדים, כמו כסיף, שפיר ותילה, ולערים ערד ואשדוד שבהן ריכוז חרדים גבוה.

התוכנית למערב קריית גת מציעה שכונת מגורים בת 7,480 דירות, 2,340 מ"ר מסחר ו־44,100 מ"ר תעסוקה.

התוכנית לרובע הצפוני של מערב קריית גת אושרה כבר ב־2016, אך כעת היא נידונה מחדש כדי להתאימה לצורכי המגזר. במסמך הפרוגרמה הנלווה לתוכנית, שהוכן על ידי ברוך בורוכוב מחברת תוכן, מובהר: "הונחינו על ידי מינהל התכנון לקדם פרוגרמה בריבוי שימושים והעצמת זכויות במגרשים הציבוריים כדי לתת מענה הולם לצורכי האוכלוסייה". במילים אחרות, פחות פארקים וגנים ציבוריים ויותר מוסדות חינוך ודת.

ואכן, התוכנית המעודכנת כוללת 29 בתי כנסת, שני מקוואות, 76 גני ילדים, 60 פעוטונים, 338 כיתות יסודי לבנים, 204 כיתות יסודי לבנות, 132 כיתות על־יסודי לבנים ו־122 כיתות על־יסודי לבנות. בנוסף לכך מוצעים מועדונים, מרפאות, תחנת משטרה ומגרש בשטח של 8.5 דונם למוסד השכלה גבוהה "מותאמת אוכלוסייה וצרכים עירוניים".

ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה), יו"ר ועדת הפנים והסביבה, מברך על התוכנית: "כשאתה בודק את מחסניות התכנון לפי פלח אוכלוסיות, אתה רואה שאין כמעט תכנון לחרדים. השכונה בקריית גת היא פריפריה רחוקה, אבל לא רחוקה מדי".

הוא התנגד בזמנו לתוכנית העיר כסיף, שנמצאת, לדבריו, ב"סוף הארץ ודרומה". מבחינתו, מדובר בתוכנית לא ריאלית, שיש סיכוי כי לא תתממש: "להקים מקום מאפס, בלי מקומות תעסוקה, יהיה מאוד קשה. אנחנו התנגדנו לתוכנית הזאת כי ידענו שאם יאשרו אותה, יקשה עלינו לקבל משהו אחר במקום יותר מרכזי. יבקשו שנגיד תודה ודי".

ד"ר שי שטרן, מרצה בכיר בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר־אילן ומומחה תכנון בחברה החרדית, אמר לכלכליסט: "מדובר בחוליה נוספת בשרשרת הערים החרדיות שמינהל התכנון מקדם בדרום הארץ. הסיפור של קריית גת מתגלגל הרבה שנים. מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון הקודם הוביל אז את ההבנה שאם אתה מייעד את השכונה לציבור החרדי, אתה מאבד כ־5,000 דירות בגלל מגבלת גובה המבנים. יכול להיות שהיו אז גם שיקולים פוליטיים, כי היה אז חוסר נוכחות של חרדים בממשלה".

את קידום הצביון החרדי במערב קריית גת הוא קושר למהלך רחב יותר שמינהל התכנון מוביל: "קריית גת משתלבת במהלך גדול יותר שהממשלה מקדמת, ולפיו הדרום יהיה לחרדים. כסיף, תילה, קריית גת מערב וגם העיר שפיר, שעדיין לא אושרה, יהיו חלק משרשרת ערים חרדיות שתתחבר בצפון עם אשדוד. הרעיון הוא כפול, גם ייצור מקומות דיור באמצעות הקמת ערים חדשות וגם תמיכה של הערים, האחת בשנייה, מבחינה כלכלית ובעיקר חברתית.

"המהלך הזה מרתק אבל גם מעורר שאלות. האם אנחנו רוצים ערים חרדיות כמודל להתיישבות? החשש הגדול, וזה עדיין רלבנטי למקרה של העיר כסיף בבקעת ערד, הוא שתגיע קבוצה של חרדים חלשים כלכלית ל־40 שנה במדבר, וזו תהיה עיר נחשלת. אין ספק שלהכניס אוכלוסייה חלשה כלכלית לפריפריה לא יתרום לקידום הפריפריה".

ראש העיר קריית גת כפיר סויסה מסר לכלכליסט כי "שכונה זו (תמל 1011 ב', ג.נ) הוסבה מציבור כללי לציבור חרדי לאחר נפילת ממשלת השינוי בנובמבר 2022. עתה רק הושלמה הפקדת התב"ע.

"תנופת הבנייה האדירה בקריית גת כוללת גם 6,300 יחידות דיור המיועדות למגזר הכללי בקריית גת צפון, ועד סוף שנת 2024 צפוי להיחתם הסכם גג נוסף ל-14,000 יחידות דיור במזרח כרמי גת, גם הן למגזר הכללי, כך שאין חשש מפני שינוי צביון העיר. בנוגע לתכנית לבניית 45,000 יח״ד במערב קריית גת (העיר שפיר, ג.נ), העירייה הבהירה את עמדתה בוועדה המחוזית בצורה ברורה, שאין בכוונתה לקבל לשטחה את השטחים הללו. עמדה זו תוצג גם בפני הוועדה הארצית לכשייקבע הדיון, הכל מתוך מטרה ברורה לשמור על צביון העיר קריית גת כפי שהוא היום".

השבוע השבוע אישרה הממשלה את הקמתה של העיר החרדית תילה, ליד רהט, שתכלול 15 אלף דירות.

ב־2022 דנה הוותמ"ל בתוכנית לחלקו הדרומי של הרובע, המשתרעת על כ־3,200 דונם וכוללת שכונה בת 8,165 דירות וכ־50 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה.

למרות לחץ של חברי הכנסת החרדים יעקב אשר, ישראל אייכלר, מיכאל משה מלכיאלי ומשה ארבל, שהגישו התנגדויות לתוכנית ודרישה להתאים את השכונה לצורכי החברה החרדית, הוועדה החליטה להתאים את התוכנית לכלל האוכלוסייה, כולל לחרדים.

תגיות