אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מהלך בלתי חוקי": בקשה דחופה לבג"ץ לעצור הדחת היועץ המשפטי למשטרה השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והמפכ"ל דני לוי. "מהלך בלתי חוקי" | צילום: דוברות משטרת ישראל

"מהלך בלתי חוקי": בקשה דחופה לבג"ץ לעצור הדחת היועץ המשפטי למשטרה

התנועה לאיכות השלטון הגישה בקשה להוצאת צו להקפיא את הדחת תנ"צ אלעזר כהנא, בידי המפכ"ל רנ"צ דני לוי, עד להחלטה בעתירה. לדבריה: "משטרת ישראל ממשיכה לפעול לשינוי פניה של המשטרה כגוף עצמאי, ולהדחת שומרי הסף במשטרה, בניגוד לעמדת היועמ"שית"

17:01 | עמיר קורץ

התנועה לאיכות השלטון הגישה היום לבג"ץ בקשה בהולה להוצאת צו שיעצור את הדחתו של היועץ המשפטי של המשטרה, תנ"צ אלעזר כהנא, בידי המפכ"ל רנ"צ דני לוי. זאת בהמשך להתנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה למהלך החפוז שבוצע בחטף בשבוע שעבר, שלגביו כתבה כי ספק אם הוא חוקי. למרות התנגדות היועמ"שית המפכ"ל הבהיר לה כי הוא ממשיך במהלך, במסגרתו הוא מתכנן להעביר את כהנא לתפקיד אחר - ראש חטיבת התביעות במשטרה, וזאת למרות שכהנא אינו מעוניין בתפקיד, כאשר ברקע התייצבותו של כהנא לצד שלטון החוק בכמה מקרים וכנגד השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, הבולט שבהם הוא סביב הקידום הלא חוקי של רפ"ק מאיר סוויסה.

התנועה לאיכות השלטון דורשת מבג"ץ להקפיא את העברת כהנא מתפקידו עד להחלטה בעתירה. לטענתה, "משטרת ישראל ממשיכה לפעול לשינוי פניה של המשטרה כגוף עצמאי ולהדחת שומרי הסף במשטרה בניגוד לעמדת היועמ"שית". עוד היא כותבת בבקשה כי מימוש החלטה זו של המפכ"ל הוא מעשה של "הדחת שומר סף במשטרה במהלך בלתי חוקי, עד כדי שינוי פניה של המשטרה והפיכתה לזרועו הביצועית הארוכה של השר, תוך פגיעה במידת עצמאותה וביכולתה הממשית של המשטרה להתמודד עם האתגרים הרבים העומדים לפניה".

לדבריה, מדובר בחלק מ"דוקטרינת ההשתלטות על המשטרה" של המפכ"ל, שהוא שלוחו של בן גביר, לאחר שהחליף את כל סגל הפיקוד הכללי לאחרונה, וממשיך בכך כעת באמצעות הדחת יועמ"ש המשטרה ומינוי יועמ"ש אחר, "עושה דברו".

כזכור, ביום שלישי האחרון הודיע המפכ"ל לכהנא כי הוא יועבר מתפקיד היועמ"ש לתפקיד ראש חטיבת התביעות במשטרה במקומו של תנ"צ דדו זמיר, זאת למרות שכהנא כלל לא היה מועמד לתפקיד ולא מעוניין בו.

נזכיר שכהנא, שמכהן בתפקיד מאז שנת 2021, פתח לאחרונה חזית מול השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, כאשר חתם על תצהיר אשר גיבה את עמדת הפרקליטות והיועמ"שית במסגרת תגובה שהגישה המדינה לבית המשפט בעתירה מנהלית נגד קידום רפ"ק סוויסה, שעומד לדין על השלכת רימוני הלם על מפגינים נגד ההפיכה המשטרית - קידום שנעשה בלחץ בן גביר. התייצבותו של כהנא בהליך כנגד החלטת הקידום היתה לצנינים בעיני השר, ואכן הקידום נבלם לאחר שבית המשפט הוציא נגדו בתחילת ספטמבר צו ביניים.

בלילה שבין שלישי לרביעי שלחה היועמ"שית מכתב בהול למפכ"ל וכתבה לו כי הזזת כהנא מתפקידו, וזאת ללא התייעצות עמה, נעשה ב"הליך בזק ובניגוד לרצונו של הקצין", וכתבה ש"בנסיבות העניין דומה כי מדובר בהדחה של יועמ"ש משטרת ישראל ממילוי תפקידו, ללא כל עילה המצדיקה זאת". עוד כתבה בהרב מיארה, שכדי להבטיח את העצמאות המקצועית של היועצים המשפטיים בשירות הציבורי ואת יכולתם למלא את תפקידם כשומרי סף, מינוי או סיום כהונה של יועצים משפטיים בארגונים שונים לרבות המשטרה, נעשים בהיוועצות עם היועצת המשפטית לממשלה, לה הם כפופים מבחינה מקצועית. על כן לדבריה, "מהלך כזה של הדחה בפועל של יועץ משפטי, בהליך בזק כמתואר, וללא מעורבות של היועצת המשפטית לממשלה, הוא חסר תקדים".

היא אף הנחתה אופרטיבית כי "עד לבירור חוקיות המהלך החריג שמוטלת בספק, יש להקפיא את המצב העובדתי הקיים ביחס ליועמ"ש המשטרה, ובכלל זאת להימנע מהעברתו לכל תפקיד אחר. אין לקדם העברה זו, לרבות על דרך של פנייה לקבלת אישור המשרד לביטחון לאומי".

אולם, למחרת המפכ"ל דחה את דרישת בהרב מיארה להקפאת המהלך. במכתב תגובה שהוא שלח לה הוא כתב ש"מינוי היועץ המשפטי של משטרת ישראל לתפקיד ראש חטיבת התביעות, בוצע בהליך סדור ומקצועי, בהתאם לנהלים המקובלים במשטרת ישראל ובמסגרת גאנט סדור לתפקידי רוחב בדרגת תת-ניצב".

הוא ציין כי "החלטה זו נבעה משיקול מקצועי רחב היקף, ומראיית טובת הארגון והכישורים המתאימים הנדרשים לתפקיד" וכי אף שכהנא לא היה מעוניין בשיבוץ הזה, "ישנם מקרים בהם האינטרסים הארגוניים הרחבים גוברים על העדפות הקצינים".

לוי גם דחה את דבריה של בהרב מיארה כי היתה עליו חובה להיוועץ עמה, טרם ההחלטה על "מינוי קצין בכיר בארגון לתפקיד רוחב", וציין ש"לא מוכרת לי חובה בדין" שכזו, וודאי שטרם דיון בסגל הפיקוד הבכיר במשטרה. לטענתו, דרישת היועמ"שית להקפיא את ההדחה, היא "הפקעה, הלכה למעשה, של סמכות סגל הפיקוד הכללי של הארגון אשר בראשותי, לבחון ולהמליץ בפני השר לביטחון לאומי על מינויים ושיבוצים בכירים, ומעבירה אותם לידי גורם חיצוני, שאינו מצוי בצרכים של ארגון ביטחוני, בוודאי בעת מלחמה, וזאת כאמור, ללא עיגון בדין".

בבקשה של התנועה לאיכות השלטון, באמצעות עוה"ד אליעד שרגא, תומר נאור ורותם בבלי דביר, היא מתארת את השתלשלות האירועים הזו, וזאת בזמן שבבג"ץ עומדת עתירה שהגישה נגד המינוי של לוי עצמו למפכ"ל. היא כותבת שהמקרה הזה מהווה הוכחה נוספת להתממשות חששותיה עליהן היא עמדה בעתירה ההיא שהמפכ"ל יתנהל "כעושה דברו וכמי שחב את מינויו לשר לביטחון לאומי, וכמי שפועל על מנת לדרוס את שומרי הסף במשטרה תוך התעלמות מהיועמ"שית ומהדין הקיים".

לטענת התנועה, החלטת המפכ"ל להדיח שומר סף הנמצא בתפקיד רגיש, מונעת משיקולים זרים, וזאת לאחר שכהנא "לא הסכים עם מדיניותו הבלתי חוקית של השר לביטחון לאומי ושל המפכ"ל". וזאת בניגוד לעמדתה הברורה של היועמ"שית "אשר קבעה כי מדובר בהליך בזק בלתי חוקי וחסר תקדים, וכי יש להיוועץ עם היועמ"ש טרם מינוי או קידום לתפקיד יועמ"ש המשטרה נוכח כפיפותו ליועמ"ש". לטענתה, כך פועל המפכ"ל הלכה למעשה "על מנת להזיז הצידה את שומרי הסף ואת מי שאינו מסכים עמו ועם השר לביטחון לאומי, כך שיתאפשר לו לקדם החלטות בלתי חוקיות נוספות באין מפריע, כל זאת בשעה ששאלת חוקיות מינויו של המפכ"ל עדיין עומדת לפתחו של ביהמ"ש".

לטענת התנועה, ההחלטה לא רק מנוגדת לעמדת היועמ"שית אלא גם "אינה סבירה באופן קיצוני, נוכח הפגיעה הקשה בשומרי הסף ובמשטרת ישראל, וביכולתה של המשטרה להתנהל בהתאם לדין ולמנהל התקין".

תגיות