אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"כמו נווה מדבר של תוכן": סלון קריאה חדש נפתח במתחם התדר איתמר פלד ומאיה פלוחין ב"מטמון". נוצרה קהילה של קוראי פרינט | צילום: אביגיל עוזי

"כמו נווה מדבר של תוכן": סלון קריאה חדש נפתח במתחם התדר

ב"מטמון", חנות ספרים חדשה וחלל קריאה ואירועים במתחם התדר בבית רומנו, מקדשים את כל מה שקשור לעולם הנייר: ספרים מיד שנייה, כותרים של הוצאות קטנות, חוברות קומיקס, פנזינים וקטלוגים. "אנחנו נותנים במה לכל מי שרוצה להוציא ולבטא את עצמו בפרינט. וצעירים מתחברים לזה", אומרים היזמים 

03.07.2024, 06:30 | שירי לב-ארי

בתוך התקופה האומללה הזאת קורים גם כמה דברים טובים. למשל, חנות ספרים חדשה ועצמאית שנפתחת, על ידי אנשים צעירים בשביל אנשים צעירים, גם ברוחם כמובן. "מטמון" הוא חלל ספרים, שילוב של חנות וסלון קריאה, שנמצא במתחם התדר בבית רומנו בתל אביב. הוא נפתח באפריל האחרון, ויש בו ספרים חדשים וספרי יד שנייה, אירועי תרבות ואפשרות לשבת בנחת ולקרוא.

זה מקרה נוסף של קולקטיב ספרותי, בדומה לחנות הספרים "רידינג", למשל. כדי להקים אותו חברו ארבעה גופים לפעולה משותפת: מתחם התדר בבית רומנו, מודוס שהוא משרד לשיווק דיגיטלי, "האגם הגווע" שהוא חנות קומיקס בלבונטין ו"בית ספרים" שהוא חנות ספרים יד שנייה ברחוב החלוצים.

יש משהו ביתי בחנות־סלון הקריאה הזאת, שמכילה כרגע כ־10,000 כותרים, כולל ספרים קלאסיים משומשים, ספרים חדשים של הוצאות קטנות ועצמאיות, חוברות קומיקס ורומנים גרפיים, פנזינים, ספרי קטלוג וספרי אמנות, ספרי עיצוב גרפי וצילום, אריכטקטורה ועיצוב פנים.

איתמר פלד ומאיה פלוחין, מבעלי ומנהלי "מטמון", מאמינים בתרבות הפרינט - ובכל מה שמודפס. "המטרה היא לייצר פה בבית רומנו ביטוי יותר עמוק לידע של הפרינט", הם אומרים, "ליצור חלל שההתרחשויות בו הן לא רק סביב מוזיקה והופעות אלא גם תכנים אחרים, וגם בפורמטים אחרים כמו הרצאות וקורסים. יש לנו סדרת הרצאות שעשינו יחד עם מגזין העיצוב 'פורטפוליו'; יש אצלנו ערבי שחמט, שהחלל הופך למועדון שח־בר עם תיקלוטים ומסיבות שח. לפני יומיים עשינו מסיבת מאיירים: כל המאיירים המקומיים, כולל שמות גדולים ישבו יחד, שתו יין ואיירו. המטרה היא לארח את האירועים האלה שלא יכולים להתקיים במקומות אחרים. אנחנו דואגים להפיק אותם ולאצור אותם כאן".

איזה סוג של ספרים בחרתם לחנות?

"אנחנו דואגים לשים במרכז ספרים של סופרים ואמנים ישראלים, עם דגש על עמדת הפנזינים והמיקרו־הוצאות. אנחנו נותנים במה לכל אדם שרוצה להוציא ולבטא את עצמו בפרינט. זה משהו שחרתנו על דגלנו".

למה בעצם? זה נראה כמו תרבות רטרו.

"בשנים האחרונות יש ריצה אל הקידמה, מוזיקה כולם שומעים באפל מיוזיק או בספוטיפיי, אבל כשמחזיקים תקליט ביד יש לזה ערך מוסף, כי זה הופך להיות אמיתי, וככה אני מרגיש עם ספרים", אומר פלד.

איתמר פלד (32), יליד קיבוץ לוטם, עבד בחברות סטארט־אפ, עד שפתח את "בית ספרים" עם שותפו שקד שקי. "כשאני רואה ספרייה מלאה ספרים זה גורם לי להרגיש בבית, לא משנה איפה אני נמצא בעולם, החפץ הפיזי ביד הופך את זה לאמיתי וכשמשהו אמיתי, התדירות של השימוש בו גדלה. חד־משמעית אנשים שקוראים בקינדל קוראים פחות מאנשים שקוראים ספרים מודפסים. כשאתה עם ספר בתיק וסוחב אותו לכל מקום והוא כמו אקססורי, הסבירות שתשתמש בו גדולה. אז אני משכנע את החברים שלי לשים ספר בתיק כאקססורי".

פלוחין (24), ילידת תל אביב, עבדה לפני כן בהוצאת הספרים “רדיקל”. "מגיל צעיר ספרים נוכחים בחיי", היא מספרת. "החוויה ב'רדיקל' היתה של ספרים כמשהו שיכול לשנות מציאות. את רואה אנשים שנפגשים עם הפורמט הזה וזה מחולל בהם שינוי. אז 'מטמון' היא כמו נווה מדבר נוסף שאפשר לנשום בו ולהיות מוקפים בתוכן מעניין ובאנשים שאוהבים ספרים וידע".

עד כמה המקום יכול להיטיב עם המציאות היומיומית הקשה כרגע?

"אני לא חושב שהמקום יכול להיטיב את המציאות שאנחנו חיים בה", אומר פלד בכנות, "אנחנו מחוברים למה שקורה. אבל המתחם מאפשר שיח ותפיסת מציאות קצת יותר רגועה, בקצב קצת אחר. בסוף ספרים הם אמצעי מעולה ללמידה, ואולי זה הדבר המיטיב".

חנות "מטמון" פעילה בימי אמצע השבוע החל מ־15:00 עד השעות הקטנות של הלילה. בסופי שבוע היא פתוחה באופן משתנה, בהתאם לאירועים של התדר. ואפשר למצוא פרטים על האירועים המתוכננים בה באתר matmon.space. בשבת הקרובה, למשל, מקיימים שם במקביל ליריד היין של התדר גם יריד הוצאות עצמאיות, כולל בבל, אסיה, לוקוס, תשע נשמות, קתרזיס ותרס"ט.

יש לזה מספיק קהל?

"זה עובד מדהים, במיוחד עם הדור הצעיר", אומר פלד, "אני כבר שלוש שנים מוכר ספרי יד שנייה. בגילים 18‑25 יש התעוררות גדולה כלפי הפרינט: מספרי פרוזה ועד ספרי פילוסופיה, איור, צילום, יש סטודנטים שבאים לעשות מחקרים והם יפתחו ספרי אמן ולא בהכרח ילכו לאינטרנט. יש תחושה שהפרינט כמקום של ידע ושל אנטרטיינמנט - חוזר. ופלוחין מוסיפה: "יש קהל צעיר שזה מדליק אותו. אני בתור נערה שקראה ספרים לא ממש האמנתי שיש קהילה, התחושה היתה של נישה, ופתאום זה מגיע למרחב הזה, וזה קול ומרגש".

תגיות