אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשבר בשיאומי מחריף: שני מייסדים ונשיא החברה הודחו מתפקידים תפעוליים חנות שיאומי בשנגחאי | צילום: REUTERS/Aly Song

המשבר בשיאומי מחריף: שני מייסדים ונשיא החברה הודחו מתפקידים תפעוליים

הקיצוצים בחברה הסינית שנחשבת ליצרנית הסמארטפונים השלישית בגודלה בעולם מגיעים על רקע צניחה של 11% בביקוש לסמארטפונים מתוצרתה ברבעון השלישי והכרזה על פיטורי 10%-15% מהעובדים. המייסד ליי ג'ון ייקבל את סמכויותיהם של שותפיו

27.12.2022, 15:12 | רפאל קאהאן

שלושה בכירים בשיאומי צפויים לסיים את תפקידם בקרוב מאוד לאחר שהחברה נקלעה לאחד המשברים החמורים בתולדותיה. ענקית הסמארטפונים ומוצרי האלקטרוניקה ספגה צניחה של 11% בביקושים לסמארטפונים שלה ברבעון השלישי, שמכירותיהם מהווים כ-60% מההכנסות מההכנסות שלה בממוצע. את המחיר ישלמו נשיא החברה, וונג שיאנג, ושני המייסדים השותפים של ליי ג'ון שכיום מכהן כיו''ר שיאומי הונג פנג ו-וואנג צ'ואן.

את מקומו של הנשיא יתפוס לו ווייבינג, שכיהן עד כה כמנהל חטיבת רדמי - האחראית על הסמארטפונים הזולים של שיאומי. המייסדים השותפים הודחו מכל תפקיד תפעולי,וג'ון צפוי לתפוס גם את סמכויותיהם, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס. ליי ציין במכתב ששלח לעובדי החברה שהיא נמצאת כיום "בקשיים" אך שהיא תתייעל ברמה התפעולית. לפני כעשרה ימים דווח שהחברה מתעתדת לקצץ בכ-10% עד 15% מעובדיה בעיקר בחטיבות הסמארטפונים והאינטרנט.

השינויים המבניים הללו לא מפתיעים בהתחשב בכך שסקטור הטכנולוגיה, בעיקר יצרניות חומרה, נאלצו לצמצם מאוד את היקף הייצור שלהן בגלל מגבלות הקורונה שהטילה ממשלת סין בחודשים האחרונים. מגבלות אלה אף הביאו לא מעט יצרניות מערביות כגון אפל להעביר קווי ייצור שלמים למדינות אחרות כגון הודו ו-וייטנאם. עבור שיאומי המגבלות והמשבר הגלובלי הביאו לירידה עקבית בהכנסותיה בשלושת הרבעונים האחרונים.

המכירות שלה ברבעון החולף עמדו על כ-70 מיליארד יואן (9.81 מיליארד דולר) - ירידה מ-78 מיליארד יואן ברבעון השלישי אשתקד - ואילו הרווח הנקי צנח ב-59% ל-2.12 מיליארד יואן מ-5.1 מיליארד יואן. כלומר, החברה הציגה ביצועים מדאיגים מאוד, בעיקר בהתחשב בכך ששולי הרווח על מוצרי אלקטרוניקה - במיוחד ברמות המחירים שהיא מציעה - נמוכים יחסית למוצרי תוכנה או שירותים מקוונים שאותם היא מציעה רק בסין.

מייסד שיאומי ליי ג מייסד שיאומי ליי ג'ון. פינה את השטח | צילום: בלומברג מייסד שיאומי ליי ג

שיאומי היא יצרנית הסמארטפונים השלישית בגודלה בעולם אחרי סמסונג ואפל, עם כי קבוצת BBK החולשת על מותגי Oppo, Vivo, וואן פלוס ורילמי מוכרת יותר ממנה אם מחברים את כל המכירות של מותגיה. אבל גם ללא התחרות מצד BBK, מכירותיה של שיאומי מדשדשות. עם זאת צעדי ההתייעלות שלה הפתיעו את האנליסטים שלא ציפו להם בערב השנה האזרחית החדשה ומעט לפני השנה החדשה הסינית. הצעד העלה חשש שגם ביצועי הרבעון הרביעי יהיו גרועים באותה מידה ואף יותר - מה שעשוי להוביל לפיטורים נוספים, צעדי התייעלות ואולי שינויים בתמהיל המוצרים שלה כדי לרסן את ההוצאות.

במקביל לכל הצרות שלה ברמה העולמית, שיאומי גם צפויה לאבד נתח שוק ניכר בהודו, בה היא נחשבת ליצרנית הפופולרית ביותר לצד סמסונג, עם 18% נתח שוק לכל אחת. ממשלת הודו חילטה כ-700 מיליון דולר מחשבונות הנציגות שלה במדינה לאחר שחקירה גילתה שהיא הוציאה הכנסות ל-"גורמים זרים" במסווה של תשלום תמלוגים. הרשויות ההודיות לא ציינו אילו גורמים זרים זכו לקבל את הכסף, אך כן אישרו את החילוט לאחר שערעור שהגישה החברה נדחה על ידי בית המשפט המקומי בסוף ספטמבר האחרון.

לשיאומי היו בשנים האחרונות שאיפות להצטרף גם לחוג יצרניות הרכב החשמלי שהפך לתחום מאוד פופולרי בקרב חברות סיניות רבות. היא השקיעה כ-1.5 מיליארד דולר במחקר ופיתוח של טכנולוגיות עוד בטרם קיבלה אישור רגולטורי להתחיל לפעול בסקטור הזה. כעת, עם הקיצוצים, יכול מאוד להיות שהיא תיאלץ להאט את מאמציה בתחום.

אלה לא חדשות טובות עבורה או עבור שותפתה למהלך - ענקית האינטרנט הסינית טנסנט, שגם היא נמצאת בצרות משל עצמה. הירידה בביקושים למשחקים והקשחות רגולטוריות על תחום הגיימינג מצד ממשלת סין מצד אחד, והתחרות המוצלחת מצד Douyin - הגרסה הסינית של טיקטוק - של בייטדאנס מצד שני הביאו לירידה של 2% בהכנסותיה ברבעון האחרון.

סקטור הטכנולוגיה הסיני, בכל אופן, צפוי לחוות קשיים נוספים - מה שעשוי להביא לעלייה במחירים בתחום. בהתחשב בכך שהיתרון העיקרי שיש למוצרים אלה בשווקים הגלובליים הוא המחיר הנמוך, יכול מאוד להיות שנראה בשנה הקרובה שינוי במודלים העסקיים.


תגיות